Person:
KAHRAMAN, MEMET VEZİR

Loading...
Profile Picture

Email Address

Birth Date

Research Projects

Organizational Units

Job Title

Last Name

KAHRAMAN

First Name

MEMET VEZİR

Name

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • PublicationOpen Access
    A novel polymeric fluorescence sensor based on acrylated citric acid for detection of melamine adulteration: Application in milk powder
    (2022-06-18) KÖK YETİMOĞLU, ECE; KAHRAMAN, MEMET VEZİR; ÇUBUK, SONER; Taşci N., Çubuk S., Yetimoğlu E. K., Kahraman M. V.
    Melamine selective acrylate citric acid (ACA) based polymeric membrane sensor was prepared by radical polymerization method and the sensor was characterized. The sensor showed a selective fluorescent response to melamine (λex/λem=388/425 nm). The sensor response is linear in the concentration range of 3.96x10-9 to 7.93x10-8 mol L-1, the optimum pH value is 6.0 and response time is less than 1 minute. Limit of detection (LOD) and limit of quantification (LOQ) were calculated as 2.32 x 10-10 mol L-1 and as 7.74 x 10-10 mol L-1, respectively. The sensor showed great selectivity towards melamine in the presence of a large number of molecules and ions. The performance of sensor was also confirmed by determining of melamine in milk powder sample and the results were compared with HPLC results and acceptable results were obtained. As a conclusion, the results revealed that the proposed sensor is an interesting alternative for melamine determination. Keywords: Adulteration; Fluorimetric sensor; Melamine; Milk powder; Polymeric sensor.
  • PublicationOpen Access
    Termoplastik Kompozit Yapıların Termal ve Radyasyon Kalkanlama Özelliklerinin İncelenmesi
    (2022-09-01) KAHRAMAN, MEMET VEZİR; Aytimur A., EMİRHAN M. E., AYTAN Ö., DURMUŞ A., KAHRAMAN M. V.
    Yüksek enerjili ve iyonlaştırıcı radyasyonun (X-Işını, gama-ışını ya da alfa (a), beta (b), ve nötron tanecikleri), atomlardan elektron kopararak negatif yüklü serbest elektronlar ve pozitif yüklü iyonlaşmış atom oluşturabilmeleri nedeniyle oldukça zararlı etkilere sahip oldukları ve uzun süreli maruziyet durumunda canlılar için ölümcül etkileri olduğu bilinmektedir. Diğer yandan, kontrollü kullanımları durumunda bu radyasyon kaynaklarının medikal diyagnostik ve terapi, enerji, gıda, biyolojik çalışmalar, uzay, savunma ve yüksek enerji fiziği araştırmaları gibi bir çok farklı alanda oldukça yararlı kullanımları da söz konusudur. Yüksek enerjili radyasyonun zararlı etkilerinden korunmak için uygun kalkanlama malzemeleri ve yöntemlerinin kullanımı kaçınılmazdır. Konvansiyonel olarak kullanılmakta olan en etkin kalkanlama malzemesi kurşun (Pb)’dur. Fakat son yıllarda kurşuna alternatif olarak diğer metal ve metal oksitlerin ve bu malzemelerden hazırlanan daha hafif, işlevsel ve yüksek kalkanlama etkinliğine sahip kompozit malzemelerin geliştirilmesi yönündeki çalışmalar hız kazanmıştır. Bu çalışmada da, termoplastik Elastomer (TPE) sınıfından bir polimer (etilen-vinil asetat kopolimeri, EVA) ve farklı tip ve oranlarda inorganik dolgu malzemeleri (barit, tunsten, tungsten karbür gibi) kullanılarak, esnek ve kurşuna ve kurşun dolgulu kompozitlere oranla çok daha hafif kompozit levhalar, eriyik harmanlama yöntemi ile hazırlanmıştır. Hazırlanan kompozitlerin başta radyasyon kalkanlama performansları olmak üzere, sertlik, yoğunluk değerleri, termal ve mekanik özellikleri incelenmiştir. Elde edilen verilere göre; mineral yanında fonksiyonel dolgu maddelerinin kullanımı ile yüksek kalkanlama etkinliğine sahip, güç tutuşur özellikte ve yüksek mekanik mukavemete sahip, esnek ve yumuşak kompozitlerin hazırlanabildiği görülmüştür. Bu bildiride, hazırlanan kompozitlerin yapı-özellik ilişkileri, dolgu türü ve kompozit bileşimine bağlı olarak tartışılacaktır.
  • PublicationOpen Access
    Novel bio-based phosphorous-containing UV-curable flame-retardant coatings
    (2023-01-01) BİRTANE, HATİCE; KAHRAMAN, MEMET VEZİR; Ozman E., Dizman C., BİRTANE H., KAHRAMAN M. V.
    © 2023, American Coatings Association.In this work, a novel bio-based phosphorus-containing reagent was synthesized and characterized. To obtain a flame retardant agent with acid functionality, 9, 10-dihydro-9-oxa-10-phosphaphenanthrene-10-oxide (DOPO) and bio-based itaconic acid were first reacted. The synthesized acid then was reacted with glycidyl methacrylate to form a difunctional phosphorus-containing methacrylate flame retardant monomer. The flame retardant monomer was added to a reactive monomer matrix with a photoinitiator to prepare UV-curable coatings. The molecular structure of the flame retardant was confirmed by Fourier-transform infrared-attenuated total reflection spectroscopy and proton nuclear magnetic resonance (1H NMR) spectroscopy. The flame retardant behavior of coatings was determined using limiting oxygen index. Thermal behaviors of the films were studied by thermal gravimetric analysis. Furthermore, scanning electron microscopy/energy-dispersive spectroscopy was used to determine the elemental composition and to observe the morphology of the coatings. The properties (water adsorption, gel content, etc.) of the coatings were also studied. It was found that the addition of DOPO resulted in a significant improvement in the flame retardant and thermal properties of the coatings.