Person: KÜÇÜK YETGİN, MERAL
Loading...
Email Address
Birth Date
Research Projects
Organizational Units
Job Title
Last Name
KÜÇÜK YETGİN
First Name
MERAL
Name
13 results
Search Results
Now showing 1 - 10 of 13
Publication Open Access Status of weight change, lifestyle behaviors, depression, anxiety, and diabetes mellitus in a cohort with obesity during the covid-19 lockdown: Turk-com study group(2022-08-01) YAVUZ, DİLEK; KÜÇÜK YETGİN, MERAL; Yazıcı D., Fersahoğlu M. M., Fersahoğlu T., Bulut N. E., Çiğiltepe H., Çeler Ö., Sancak S., Sulu C., Durcan E., Şahin S., et al.Introduction: The coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic led to a lockdown period. Confinement periods have been related to unhealthy lifestyle behaviors. Our study aimed to determine weight change, changes in eating and exercise habits, the presence of depression and anxiety, and diabetes mellitus (DM) status in a cohort of patients with obesity. Methods: The study was undertaken in nine centers of Collaborative Obesity Management (COM) of the European Association for the Study of Obesity (EASO) in Turkey. An e-survey about weight change, eating habits, physical activity status, DM status, depression, and anxiety was completed by patients. The International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) score was used to determine physical activity in terms of metabolic equivalents (METs). A healthy nutrition coefficient was calculated from the different categories of food consumption. The Patient Health Questionnaire (PHQ-9) and General Anxiety Disorder (GAD-7) Questionnaire were used for determining depression and anxiety, respectively. Results: Four hundred twenty-two patients (age 45 +/- 12.7 years, W/M = 350/72) were included. The healthy nutrition coefficient before the pandemic was 38.9 +/- 6.2 and decreased to 38.1 +/- 6.4 during the pandemic (p < 0.001). Two hundred twenty-nine (54.8%) patients gained weight, 54 (12.9%) were weight neutral, and 135 (32.3%) lost weight. Patients in the weight loss group had higher MET scores and higher healthy nutrition coefficients compared with the weight gain and weight-neutral groups (p < 0.001). The PHQ and GAD scores were not different between the groups. Percent weight loss was related to healthy nutrition coefficient (CI: 0.884 [0.821-0.951], p = 0.001) and MET categories (CI: 0.408 [0.222-0.748], p = 0.004). One hundred seventy patients had DM. Considering glycemic control, only 12 (8.4%) had fasting blood glucose <100 mg/dL and 36 (25.2%) had postprandial BG <160 mg/dL. When patients with and without DM were compared in terms of dietary compliance, MET category, weight loss status, PHQ-9 scores, and GAD-7 scores, only MET categories were different; 29 (11.7%) of patients in the nondiabetic group were in the highly active group compared with 5 (2.9%) in the diabetic group. Conclusion: The COVID-19 lockdown resulted in weight gain in about half of our patients, which was related to changes in physical activity and eating habits. Patients with DM who had moderate glycemic control were similar to the general population in terms of weight loss but were less active.Publication Open Access Obezitesi olan bireyin egzersiz öncesi değerlendirilmesi ve egzersiz reçetelendirilmesi(2019-01-01) KÜÇÜK YETGİN, MERAL; Küçük Yetgin M.Obezite mücadelesinde enerji dengesini negatife çevirmek için kullanılabilecek yöntemlerden en önemlisi egzersiz veya değişik fiziksel aktivitelerle enerji tüketimini arttırmaktır. Obezitesi olan bireylere hangi egzersizi, nasıl, ne kadar, ne yoğunlukta ve sıklıkta yapmaları gerektiği ile ilgili iyi programlanmış bir egzersiz reçetesi obezite tedavisinde önemli bir tamamlayıcı tedavi unsurudur.Publication Open Access Beslenme ve diyetetik ile antrenörlük eğitimi bölümü öğrencilerinde besin tüketim sıklığı ve egzersiz davranışlarının tip 2 diyabet riskine etkilerinin değerlendirilmesi(2023-06-01) KÜÇÜK YETGİN, MERAL; İşeri C., Küçük Yetgin M., Erdem N. Z.Bu araştırmada Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencileri ile Antrenörlük Eğitimi Bölümü öğrencilerinde besin tüketim sıklığı ve egzersiz davranışlarının Tip 2 diyabet riskine etkisi değerlendirilmiş ve karşılaştırmalar yapılmıştır. Araştırma Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden (N=156), Antrenörlük Eğitimi Bölümü’nden (N=159) toplam 315 öğrenci üzerinde çevirim içi anket yöntemiyle yürütülmüştür. Katılımcıların besin tüketim sıklığına ilişkin veriler Besin Tüketim Sıklığı Anketi, Tip 2 diyabet riski ise Fin Diyabet Risk Anketi (FINDRISK) ile belirlenmiştir. Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencilerinin süt ürünlerini, sebze-meyve, tahıl, içecek ve yağ-şeker grubundaki besinleri, Antrenörlük Eğitimi Bölümü öğrencilerinden daha az tükettiği belirlenmiştir (p<0,05). Tip 2 diyabet riski bakımından karşılaştırıldığında bölümler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farka rastlanmamıştır (p>0,05). Düzenli egzersiz yapanlar süt ürünlerini, sebze-meyveyi ve içeceği fiziksel aktivite yapmayanlardan daha fazla tüketmektedir (p<0,05). Kronik hastalığa sahip olmak, tansiyon ve kan şekerinin yüksek olması, yüksek Vücut Kütle İndeksi (VKİ) ve aile bireylerinden birinin diyabetli olmasının Tip 2 diyabet riskini arttırdığı, günlük 30 dakika egzersiz yapmanın ve her gün sebze-meyve tüketmenin ise Tip 2 diyabet riskini azalttığı istatistiksel olarak tespit edilmiştir (p<0,05). Sebze tüketiminin artışı ile diyabet riski azalırken, vücut ağırlığı ve VKİ’nin artması Tip 2 diyabet riskini arttırmaktadır (p<0,05). Sonuç olarak araştırmamızda her gün en az 30 dakika düzenli egzersiz yapmak, her gün sebze ve meyve tüketmek ve sağlıklı vücut ağırlığında kalmanın her iki bölümde bulunan üniversite öğrencilerinde Tip 2 diyabet riskini azalttığı ortaya konmuştur. Sağlıklı beslenme ve egzersiz gibi değiştirilebilir yaşam tarzı değişiklikleri Tip 2 diyabet riskine karşı koruyucu bir önlem olarak genç yaşta edinilmelidir. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Sağlıklı beslenme, Sağlıklı yaşam tarzı, Tip 2 diyabet riski, Üniversite öğrencileriPublication Metadata only Obezitenin önlenmesinde fiziksel aktivitenin sürdürülebilirliği(2013-11-01) KÜÇÜK YETGİN, MERAL; Küçük Yetgin M.Publication Metadata only We are moving towards health. A project on the fight against obesity(2011-04-01) KÜÇÜK YETGİN, MERAL; Küçük Yetgin M.Publication Metadata only Elastic band exercises(2013-10-01) KÜÇÜK YETGİN, MERAL; Küçük Yetgin M.Publication Metadata only Covid-19 kapanması sırasında obeziteli bireylerde kilo değişimi, hayat tarzı değişiklikleri, depresyon, anksiyete durumu ve diabetes mellitus açısından değerlendirme- TURK-COM çalışması(2022-03-03) KÜÇÜK YETGİN, MERAL; Yazıcı D., Çeler Ö., Küçük Yetgin M., Yumuk V. D.MAÇ: COVID-19 pandemisi yaklaşık 2 aylık bir kapanma dönemine neden olmuştur. Önceki veriler kapanma dönemlerinin sağlıksız hayat tarzı değişikliklerine yol açtığını göstermiştir. Çalışmamızın amacı takip ettiğimiz obeziteli bireylerde kilo değişimi, yeme ve egzersiz alışkanlıklarında değişiklikler, depresyon veya anksiyete varlığı ve diabetes mellitusu olanların durumlarının belirlenmesidir. METOD: Çalışma Türkiye’de Avrupa Obezite Derneği’ne bağlı 9 Obezite Merkezi’nde gerçekleştirilmiştir. Bu merkezlerde takip edilmekte olan obeziteli bireylere online veya yüzyüze olarak bir anket doldurulmuştur. Anket sosyodemografik özellikler, obezite öyküsü, kilo değişimi, yeme alışkanlıkları, fiziksel aktivite durumu, depresyon veya anksiyete varlığı ve diyabet durumu ilgili bölümler içermektedir. Depresyon PHQ-9 (Patient Health Questionaire), anksiyete ise GAD-7 (General Anxiety Disorder-7) skalalarıyla değerlendirilmiştir. Fiziksel aktivite kategorisi hesaplanan MET (metabolic equivalent) düzeylerine göre belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmaya 422 hasta (45±12.7 yaş, K/E=350/72) katılmıştır. Pandemi döneminde öğün sayısı (3.8 + 1.7) pandemi öncesine göre (3.3 + 1.3) (p<0.0001) artmıştır. Hastaların 229’u (54.8%) kilo alırken, 54’ünün (12.9%) kilosu sabit kalmış ve 135’i (32.3%) kilo kaybetmiştir. Met kategorisi yüksek olan bireylerin kilo veren grupta, kilo alan ve nötr olanlara göre daha fazla olduğu görülmektedir (p<0.0001). Tüketilen gıdalara göre hesaplanan sağlıklı beslenme katsayısı kilo veren grupta diğer gruplardan daha yüksek bulunmuştur (p<0.0001). Bu 3 grup arasında PHQ ve GAD skorlarının farklı olmadığı görülmektedir. Yüzde kilo kaybı çoklu analizde sağlıklı beslenme katsayısı (CI:0.884 (0.821-0.951), p=0.001) ve Met kategorisiyle (CI:0.408 (0.222-0.748), p=0.004 ilişkilidir. Toplam 170 hastada diyabet olup, bunların sadece 12’sinin (%8.4) açlık kan şekeri (KŞ) <100mg/d L ve 36’sının (%25.2) postprandial KŞ’i <160mg/dL’dir. Sonuç: Kapanma dönemi hastalarımızın yaklaşık yarısında kilo alımına neden olmuş ve bunun da fiziksel aktivite durumu ve yeme alışkanlıklarındaki değişikliklerle ilişkili bulunmuştur.Publication Metadata only Bariatrik ve metabolik cerrahi hastasının ameliyat sonrası egzersiz reçetesi(Istanbul University, 2023-11-01) KÜÇÜK YETGİN, MERAL; Küçük Yetgin M.Bariatrik cerrahi hastalarında egzersiz, toplam günlük enerji harcamasını, yağ oksidasyonunu, kardiyorespiratuar zindeliği, kas kuvveti ve dayanıklılığını, fonksiyonel hareketliliği ve insülin duyarlılığını arttırmak suretiyle tedaviye katkı sağlamaktadır. Bu hastalara bariatrik cerrahi öncesi ve sonrası dönemde aerobik, direnç ve esneklik egzersizleri ve bu egzersizlerin kombinasyonu tavsiye edilmektedir. Bariatrik cerrahi öncesi aerobik egzersizler, haftada 2-3 gün, tek bir seansta 20-45 dakika aralığında, maksimum kalp atım hızının %45–55 aralığında ya da 10–11 Borg RPE’ye (Borg algılanan zorluk derecesi) karşılık gelecek şekilde dizayn edilmelidir. Bariatrik cerrahi sonrasında; haftalık toplam egzersiz süresi 250-400 dakika, orta şiddetli (% 55–70 HRRmax, 12–14 Borg RPE), haftada 3-5 gün olarak devam etmelidir. Direnç egzersizlerinde ise; ameliyat öncesinde haftada 2-3 gün, 1RM < % 60, 12-15 tekrar, 3 set olacak şekilde planlanmalı ve en az 6 büyük kas grubu hedef alınmalıdır. Ameliyat sonrasında; egzersiz şiddeti orta-yüksek (1RM ≥ %70) olacak şekilde kademeli olarak arttırılmalıdır. İlerleyen zamanlarda yüksek şiddetli aralıklı antrenman modeli uygulanabilir. Anahtar Kelimeler: Bariatrik Cerrahi, Fiziksel Aktivite, Egzersiz Reçetesi, Sarkopeni.Publication Metadata only Bariyatrik cerrahi sonrası hibrit egzersiz modelinin vücut kompozisyonu, bazal metabolizma hızı ve kas kuvvetine etkisi(2023-10-07) BAHAR, ASLI NUR; GÜNAL, ÖMER; KASIMAY ÇAKIR, ÖZGÜR; CİNGİ, ASIM; YAVUZ, DİLEK; KÜÇÜK YETGİN, MERAL; Köksalan B., Bahar A. N., Günal Ö., Kasımay Ö., Özbar N., Cingi A., Yavuz D., Küçük Yetgin M.Bariyatrik cerrahi sonrası hibrit egzersiz modelinin vücut kompozisyonu, bazal metabolizma hızı ve kas kuvvetine etkisiBürke Köksalan1, Aslı Nur Bahar2, Ömer Günal3, Özgür Kasımay2, Nurper Özbar4, Asım Cingi3, Dilek Gogas Yavuz5, Meral Küçük Yetgin61 Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hareket ve Antrenman Bilimleri Doktora Programı2 Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı, Spor Fizyolojisi Bilim Dalı3 Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı 4 Trakya Üniversitesi, Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesi, Antrenörlük Eğitimi Bölümü, Haraket ve Antrenman Bilimleri Anabilim Dalı5 Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı 6 Marmara Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü, Spor Sağlık Bilimleri Anabilim DalıÖzetAmaç: Bu çalışmanın amacı bariatrik cerrahi ameliyatı sonrası uygulanan 4 aylık hibrit egzersiz modelinin vücut kompozisyonu, kas kuvveti ve bazal metabolizma hızı üzerine etkisinin incelenmesidir.Yöntem: Sleeve Gastrektomi (SG) ameliyatı olan 11 gönüllü katılımcı, Hibrit Egzersiz Grubu (HEG/ N=6; VKİ=30,350kg/m2) ve Kontrol Grubu (KG/ n=5; VKİ=33,62 kg/m2) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Programın başında ve sonunda tüm katılımcıların vücut kompozisyonu (Tanita BC-418MA), bazal metabolizma hızı (Cortex Metalyzer 3B), ve kas kuvveti (Lafayette) değerleri alındı. HEG, ameliyattan sonraki 13. haftada başlayarak 4 ay boyunca haftada 3 gün hibrit egzersiz programına tabi tutuldu. Araştırma değişkenlerinin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek üzere basıklık ve çarpıklık değerleri incelendi. Değişkenlerin normal dağılım gösterdiği belirlendi ve verilerin analizinde parametrik yöntemler kullanıldı. Grup içi ön son test karşılaştırmalarında Paried Samples Test, gruplar arası karşılastırmalarda ise; İndependent Samples T-Tests kullanıldı. Anlamlılık düzeyi p<0.05olarakalındı.Bulgular: Bariatrik cerrahi ameliyatını takiben uygulanan hibrit egzersiz programı sonrasında her iki grubun ön ve son test değerlerinde vücut ağırlığı (HEG=11,790±6,48kg; KG=11,205±5,59kg), VKİ (HEG=12,052±6,482kg/m2; KG=11,214±5,687kg/m2), yağ yüzdesi (HEG=20,381±11,574; KG= 17,467±13,448), yağ kütlesi (HEG=29,085±14,325kg; KG=26,324±15,864kg), yağsız vücut kütlesi (HEG=3,827±2,817kg; KG=3.85±1.942kg) değerlerinde istatistiksel açıdan anlamlı farklılık (p<0,05) bulundu. Ancak gruplar arasında fark elde edilemedi (p>0,05). Bazal metabolizma hızında (HEG=7,329±20,406kcal/d; KG=10,717±10,708kcal/d) grup içi ve gruplar arasında herhangi bir istatistiksel farklılık oluşmadığı belirlendi (p>0,05) HEG grununun kas kuvveti değerine ilişkin ön son test değerlerinde üst sağ ekstremite kuvvet (HEG=33,744±5,442N; KG=2,961±6.276N), üst sol ekstremite kuvvet (HEG=43,573±7,387; KG=2,098±7,165), alt sağ ekstremite kuvvet (HEG=76,802±7,697; KG=12,208±19,921N), alt sol ekstremite kuvvet (HEG=82,486±8,763N; KG=14,122±15,435N) ve gruplar arası yüzdelik gelişimlerinde anlamlı farklılık bulundu (p<0,01). KG grubunda kas kuvveti değerinde grup içi değişimlerde bir farklılık elde edilemedi (p>0,05). Sonuç: Bariatrik cerrahi ameliyatı sonrası uygulanan 4 aylık hibrit antrenman modelinin kas kuvvetini geliştirdiği bulunmuştur. Her iki grupta da vücut kompozisyonu bileşenlerinde görülen anlamlı iyileşme gruplar arasında istatistiksel açıdan bir fark ortaya koymamıştır. Bazal metabolizma hızı değişkeninde gruplar arasında fark ortaya çıkmamıştır. Bariatrik cerrahi sonrası hızlı kilo verme döneminde uygulanan hibrit egzersiz modelinin hastaların kas kuvvetini arttırarak yaşam kalitesini iyileştirmeye katkı sağlayacağı sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: Slevee gastrektomi, hibrit egzersiz, bazal metabolizma,kas kuvvetiPublication Metadata only Right exercise is medicine; exercise for individuals who have diabetes(2011-01-01) KÜÇÜK YETGİN, MERAL; Küçük Yetgin M.