Person: ÇELİK, ZEHRA MARGOT
Loading...
Email Address
Birth Date
Research Projects
Organizational Units
Job Title
Last Name
ÇELİK
First Name
ZEHRA MARGOT
Name
4 results
Search Results
Now showing 1 - 4 of 4
Publication Metadata only Temel beslenme bilimi(ANKARA NOBEL TIP KİTABEVLERİ, 2021-01-01) ÇELİK, ZEHRA MARGOT; SARIKAYA, BUSE; İSLAMOĞLU, AYŞE HÜMEYRA; SABUNCULAR, GÜLEREN; BAŞOĞLU, İZEL AYCAN; ÇELİK Z. M. , SARIKAYA B., İSLAMOĞLU A. H. , SABUNCULAR G., BAŞOĞLU İ. A.Publication Metadata only İBS Hastalarının Beslenme Durumları, Yaşam Kalitesi ve Algılanan Stresleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi(2022-05-19) ÇELİK, ZEHRA MARGOT; SABUNCULAR, GÜLEREN; AKTAÇ, ŞULE; ÇELİK Z. M., AKTAÇ Ş., SABUNCULAR G., Dirican T., Duman Ş., Güleç Y., Demir A. H.İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS), kronik ve yaygın bir fonksiyonel bağırsak bozukluğudur. Bireyin semptomlarının tipine ve şiddetine bağlı olarak, ilaç tedavisi, diyet ve/veya yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Bu çalışmada İBS tanısı alan bireylerin yaşam kalitesi, algılanan stres düzeyleri ve beslenmeleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Mart 2020 ile Mart 2021 arasında İBS'li 230 hasta çalışmaya katılmıştır. Demografik bilgi anketi, İrritabl Bağırsak Sendromu Yaşam Kalitesi Ölçeği (IBS-QOL), Algılanan Stres Ölçeği-14 (PSQ-14) ve Besin Tüketim Sıklığı Anketi çevrimiçi bir form aracılığıyla uygulanmıştır. İrritabl Bağırsak Sendromu Yaşam Kalitesi Ölçeği’nden alınan yüksek puan, yüksek yaşam kalitesi ile; Algılanan Stres Ölçeği’nden alınan yüksek puan ise algılanan stresin yüksek olduğunu göstermektedir. Çalışmaya gönüllü olarak katılan hastaların, %27'si İBS için özel bir diyet uyguladığını belirtmiştir. Erkeklerin ortalama IBS-QOL puanı kadınlara göre daha düşük bulunmuştur (p=0,030). Hastalığa özgü bir diyet uygulayan kadınların ortalama IBS-QOL puanı, hastalığa özgü bir diyet takip etmeyen kadınlardan daha yüksek olarak saptanmıştır (p=0,023). Gluten veya laktoz intoleransı olan kadınların IBS-QOL puanının, herhangi bir intoleransı olmayan kadınlardan daha düşük olduğu belirlenmiştir (p=0,004). Besin tüketim sıklığına göre IBS-QOL puanları değerlendirildiğinde besin gruplarında anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). IBS-QOL puanları ile PSQ-14 puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Cinsiyet, IBS'ye özgü bir diyet uygulama ve gıda intoleranslarının İBS'li hastaların yaşam kalitesi üzerinde etkileri vardır. İrritabl Bağırsak Sendromu tedavisinde beslenme etkinliğinin daha iyi anlaşılması için ileri klinik çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Diyet, İrritabl bağırsak sendromu, Stres, Yaşam kalitesiPublication Metadata only Evaluation of malnutrition risk of inpatients in a research and training hospital: A cross-sectional study(ELSEVIER, 2021) İSLAMOĞLU, AYŞE HÜMEYRA; Celik, Zehra Margot; Islamoglu, Ayse Humeyra; Sabuncular, Guleren; Toprak, Hatice Selcen; Gunes, Fatma EsraBackground & aims: Malnutrition is one of the most important factors affecting the prognosis of inpatients. The aim of this study is to determine the malnutrition risk of hospitalized patients and to examine the relationship between the presence of malnutrition and other parameters. Methods: The study included 162 inpatients over the age of 25 who were staying in the hospital's internal medicine service for 7 days or more and who volunteered to participate in the study. A demographic-information questionnaire, consisting of 5 sections, a 24-h food recall record, NRS-2002, NRI and Beck Depression Inventory was given to patients during bedside interviews. After obtaining the necessary permission, the anthropometric measurements and biochemical parameter values of the patients were taken from their files. All statistical analyzes were performed by researchers with the SPSS package program. Results: Of 162 patients (48.8% female, 51.2% male), 24.7% were at risk for malnutrition according to NRS-2002 and 66.7% of the patients were not depressive, based on the Beck Depression Inventory scale. The malnutrition risk was higher (60.0%) in patients who had been hospitalized for more than 15 days (p = 0.010). The majority of those with malnutrition had no problems preventing them from eating (32.5%), were found to be not depressive (52.5%) and were in the normal range of body mass index (57.5%) (p = 0.002, p = 0.034, p = 0.001; respectively). Nutrient intake was lower in patients with a higher malnutrition risk, but the difference was insignificant (p > 0.05). Albumin levels (p = 0.028) and total protein levels (p = 0.015) were significantly lower in patients who were at risk of malnutrition. While overweight patients showed higher levels of serum albumin (p < 0.001), CRP levels were found to be lower in overweight patients (p < 0.001). Conclusions: It was found that the majority of patients with malnutrition were in the normal range for BMI. Nutritional intake and biochemical parameters should be followed closely in patients who are at risk of malnutrition. Depression can be a cause for insufficient nutrition and should be evaluated, particularly in patients whose length of hospital stay is greater than 7 days. (C) 2020 European Society for Clinical Nutrition and Metabolism. Published by Elsevier Ltd. All rights reserved.Publication Metadata only Mutfakta sürdürülebilir pişirme(Detay Yayıncılık, 2022-01-01) ÇELİK, ZEHRA MARGOT; SABUNCULAR, GÜLEREN; SABUNCULAR G., ÇELİK Z. M.