Person: ÇELİK, ZEHRA MARGOT
Loading...
Email Address
Birth Date
Research Projects
Organizational Units
Job Title
Last Name
ÇELİK
First Name
ZEHRA MARGOT
Name
2 results
Search Results
Now showing 1 - 2 of 2
Publication Metadata only İBS Hastalarının Beslenme Durumları, Yaşam Kalitesi ve Algılanan Stresleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi(2022-05-19) ÇELİK, ZEHRA MARGOT; SABUNCULAR, GÜLEREN; AKTAÇ, ŞULE; ÇELİK Z. M., AKTAÇ Ş., SABUNCULAR G., Dirican T., Duman Ş., Güleç Y., Demir A. H.İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS), kronik ve yaygın bir fonksiyonel bağırsak bozukluğudur. Bireyin semptomlarının tipine ve şiddetine bağlı olarak, ilaç tedavisi, diyet ve/veya yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Bu çalışmada İBS tanısı alan bireylerin yaşam kalitesi, algılanan stres düzeyleri ve beslenmeleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Mart 2020 ile Mart 2021 arasında İBS'li 230 hasta çalışmaya katılmıştır. Demografik bilgi anketi, İrritabl Bağırsak Sendromu Yaşam Kalitesi Ölçeği (IBS-QOL), Algılanan Stres Ölçeği-14 (PSQ-14) ve Besin Tüketim Sıklığı Anketi çevrimiçi bir form aracılığıyla uygulanmıştır. İrritabl Bağırsak Sendromu Yaşam Kalitesi Ölçeği’nden alınan yüksek puan, yüksek yaşam kalitesi ile; Algılanan Stres Ölçeği’nden alınan yüksek puan ise algılanan stresin yüksek olduğunu göstermektedir. Çalışmaya gönüllü olarak katılan hastaların, %27'si İBS için özel bir diyet uyguladığını belirtmiştir. Erkeklerin ortalama IBS-QOL puanı kadınlara göre daha düşük bulunmuştur (p=0,030). Hastalığa özgü bir diyet uygulayan kadınların ortalama IBS-QOL puanı, hastalığa özgü bir diyet takip etmeyen kadınlardan daha yüksek olarak saptanmıştır (p=0,023). Gluten veya laktoz intoleransı olan kadınların IBS-QOL puanının, herhangi bir intoleransı olmayan kadınlardan daha düşük olduğu belirlenmiştir (p=0,004). Besin tüketim sıklığına göre IBS-QOL puanları değerlendirildiğinde besin gruplarında anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). IBS-QOL puanları ile PSQ-14 puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Cinsiyet, IBS'ye özgü bir diyet uygulama ve gıda intoleranslarının İBS'li hastaların yaşam kalitesi üzerinde etkileri vardır. İrritabl Bağırsak Sendromu tedavisinde beslenme etkinliğinin daha iyi anlaşılması için ileri klinik çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Diyet, İrritabl bağırsak sendromu, Stres, Yaşam kalitesiPublication Open Access Evaluation of Nutritional Status of Children with Autism Spectrum Disorder Receiving Daytime Rehabilitation(2024-05-01) İSLAMOĞLU, AYŞE HÜMEYRA; SABUNCULAR, GÜLEREN; ÇELİK, ZEHRA MARGOT; AKTAÇ, ŞULE; İSLAMOĞLU A. H., SABUNCULAR G., ÇELİK Z. M., AKTAÇ Ş., GÜNEŞ F. E.Objective: The aim of this study was to evaluate the nutritional status, eating habits and behavior of children with autism spectrum disorder. Methods: This observational study included 109 individuals from Istanbul diagnosed with autism spectrum disorder aged 3-18 years; the patients were receiving daytime rehabilitation. A questionnaire including socio-demographic characteristics, nutritional behavior and eating habits of participants was applied by face-to-face interview method, anthropometric measurements (body weight and height) and food consumption records were taken, using a 24-hour dietary recall taken by the researchers. Results: Of all, 66.1% (n=72) of the participants were male. It was determined that 16.2% (n=6) of the female participants were overweight and 27.0% (n=10) were obese, while 33.3% (n=24) of the male participants were overweight and 29.2% (n=21) were obese. The rate of food selectivity was found to be 59.6%; 28.4% of the participants received additional support during mealtimes, 13.8% followed various special diets, including gluten-free and casein-free diets. Most of the participants’ energy intake (60.6%), vitamin D (100.0%) and calcium (71.6%) were below reference values. The majority of the participants’ vitamin A (92.7%) and sodium (92.7%) intakes were above the recommended values. Conclusion: The findings of the study reveal that children and adolescents with autism spectrum disorder have high rates of obesity and food selectivity. The need for additional support at mealtimes, and the inadequate or excessive intake of nutrients are among other nutrition-related problems faced by this population. Keywords: Nutrition, children, autism spectrum disorder