Person:
GÜNEŞ, FATMA ESRA

Loading...
Profile Picture

Email Address

Birth Date

Research Projects

Organizational Units

Job Title

Last Name

GÜNEŞ

First Name

FATMA ESRA

Name

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • PublicationOpen Access
    The Relationship Between University Students' Nutritional Status, Cardio-Metabolic Biomarkers and Physical Activity Levels
    (MARMARA UNIV, INST HEALTH SCIENCES, 2021-03-09) GÜNEŞ, FATMA ESRA; Icen, Hayrunisa; Gunes, Fatma Esra
    Objective: This study aimed to evaluate the relationship between nutritional status, cardiometabolic biomarkers and physical activity levels in university students. Methods: Firstly, fasting plasma total cholesterol, triglyceride, high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C) levels were analyzed from participants' blood samples, and the homeostatic model assessment of insulin resistance (HOMA-IR) values were calculated after measuring fasting plasma glucose and insulin. Participants' weight, height, percentage of body fat, waist and hip circumference were measured and body mass index (BMI) was calculated. The International Physical Activity Questionnaire (IPAQ)and a questionnaire on socio-demographic characteristics were applied to participants. Energy and nutrient intakes were calculated from participants'24-hour dietary recall records. The statistical analysis of data was performed with SPSS version 21 software. For statistical significance, the total type-1 error level was determined as 5%. Results: Most of the participants' energy, dietary fibre, vitamins D and B1, folate, calcium and iron intakes were below recommended levels. HDL-C level was shown to be negatively correlated with total fat and saturated fatty acid intake (p<0.05). Omega-3 intakes of participants were negatively correlated with fasting plasma insulin and HOMA-IR (p<0.05).HDL-C was negatively correlated with BMI and waist-to-hip ratio, while fasting plasma insulin, triglyceride levels and HOMA-IR values were positively correlated with them (p<0.05). According to the IPAQ, it was found that 15.9% of participants had a low level of physical activity and 66.1% of them had a moderate level of physical activity. Conclusion: It is concluded that providing nutrition education and counselling services to students, improving campus facilities for physical activity are necessary for cardiometabolic health.
  • PublicationOpen Access
    Akdeniz Diyetinin Kognitif Fonksiyonlar Üzerine Etkileri
    (2019) GÜNEŞ, FATMA ESRA; Hayrunisa İÇEN;Simay FERELİ;İZEL AYCAN BAŞOĞLU;Fatma Esra GÜNEŞ
    Dünya nüfusunun gittikçe yaşlanmasına bağlı olarak demans ve Alzheimer hastalığı gibi kognitif fonksiyonların azalmasıyla ilişkili hastalıkların sıklığı yükselmekte ve bu hastalıklara sahip kişilerin bakımı, ekonomik ve sosyal yükü artırmaktadır. Günümüzde bu hastalıkların oluşmasınıgeciktirmek veya prognozunu yavaşlatmak için preklinik aşamalarda alınacak tedbirler önem kazanmaktadır. Bu hastalıkların etiyolojisi tam olarak bilinmemekle beraber kabul gören, kesinleşmişrisk faktörleri; yaş, kadın cinsiyet ve aile öyküsüdür. Kognitif fonksiyonlarda azalma çeşitli vasküler risk faktörleriyle ilişkilidir, buradan yola çıkılarak beslenmenin rolünü araştırmaya yönelik birçok çalışma yapılmıştır. Özellikle hastalığın önlenmesinde ya da başlamasının ertelenmesinde diyetönemli bir faktördür. Bu çalışmada, Akdeniz diyetine uyumun kognitif fonksiyonlardaki gerilemeyi geciktirmeye ya da önlemeye yönelik etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Akdeniz diyetinin kognitif fonksiyonlardaki azalmaya bağlı hastalıklarda ve bunlardan kaynaklanan ölümlerdeazalma sağladığı görülmüştür. Akdeniz diyeti özel bir diyet modeli olmayıp, Akdeniz’e kıyısı olanülkelerin geleneksel beslenme biçimidir. Bu beslenme biçimi yüksek meyve-sebze, tahıl ve kurubaklagil ile düşük doymuş yağ, kırmızı et ve et ürünleri, orta düzeyde balık ve alkol (özellikle şarap),düşük-orta düzeyde süt ürünleri tüketimi ile karakterize, çoklu besin ögesi alımı sağlayan en sağlıklı beslenme modellerindendir. Akdeniz diyeti bileşenlerinin sağlığı koruyucu etkisine dair tutarlıkanıtlar mevcuttur ve bu durum besin ögelerinin interaktif ve sinerjik kombinasyonlarından kaynaklanmaktadır. Bu açıdan sağlık üzerine etkisinin değerlendirilmesi için tek bir besin ögesinin etkisi yerine, besinlerin bir arada tüketildiğindeki etkileri değerlendirilmelidir. Son yıllarda birçokaraştırmada, Akdeniz diyetine uyumun kognitif fonksiyonlarda gerilemeyi azalttığı gösterilse denet sonuçların ortaya konulması gerekmektedir.