Person:
GÜNEŞ, FATMA ESRA

Loading...
Profile Picture

Email Address

Birth Date

Research Projects

Organizational Units

Job Title

Last Name

GÜNEŞ

First Name

FATMA ESRA

Name

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Publication
    Nutrients in schizophrenia: A focus on the pathophysiological pathway
    (Pacini Editore S.p.A./AU-CNS, 2021) GÜNEŞ, FATMA ESRA; Akduman G., Kurtbeyoglu E., Gunes F.E.
    Objectives The aim of this article is to explain the nutrients that play an active role in the pathophysiology of schizophrenia. Methods This paper is a narrative literature review of relevant articles and prior works that have been central to the topic including the active nutrients in the pathophysiology of schizophrenia. Results The findings are compiled under six headings. The changes in the antioxidant defense system, dopamine pathway, serotonin pathway, gamma-aminobutyric acid (GABA) pathway, glutamate pathway, the endocannabinoid system, and metabolomic profile were investigated in relation to nutrients. Conclusions This review provides an update of scientific knowledge on the growing role of nutrition in schizophrenia. Nutrient deficiencies that occur frequently in these patients should be followed and eliminated to ensure the correct functioning of the pathophysiological pathways of the disease. © 2021 Pacini Editore S.p.A.. All rights reserved.
  • PublicationOpen Access
    Migren Ataklarının Sıklığı, Süresi ve Yoğunluğu ile Beslenme İlişkisi
    (2018) OĞUZ, ESMA; Esma OĞUZ;FATMA ESRA GÜNEŞ;Gül ÖĞREN
    Migren, normal duyusal olayların anormal beyin işlemesi nedeni ile sinir sisteminin aşırıduyarlı olması sonucu oluşan poligenetik bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yaşam şartlarını etkileyen en engelleyici kronik hastalıklarından biri olarak migreni görmektedir. Beslenme,hormonal ve çevresel faktörler duyarlı bireylerde migreni tetikleyebilmektedir. Stres, hormonaldeğişiklikler, psikolojik yönler, yorgunluk, uyku süresinde dengesizlikler, ilaçlar ve tütün kullanımı, kokulara hassasiyet, egzersiz, ışık, iklim değişikliği ve yüksek rakım migreni artıran faktörlerdir. Migren ve beslenme arasında karmaşık bir ilişki mevcuttur. Besinsel tetikleyicifaktörler hâlen tartışmalı bir konudur ve değerlendirilmesi bireysel farklılıklar nedeni ile oldukça zordur. Genel olarak açlık veya öğün atlama ciddi bir tetikleyici olmakla beraber; çikolata, kırmızı şarap, peynir, kafein, monosodyum glutamat (MSG), nitrit ve aspartam önemlitetikleyiciler olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan yeni çalışmalarda, migren tedavisine ek olarak; magnezyum, riboflavin, koenzim Q10 gibi bazı fonksiyonel besinlerin kullanımının migrenataklarının sıklığını, şiddetini ve süresini azaltılabileceği bulunmuştur. Migrenin allerji ile ilişkili olduğu düşünülerek, allerji oluşturan besinlerin diyetten çıkarılmasını kapsayan eliminasyon diyetleri gündeme gelmiştir. Beden kitle indeksi ve migren özellikleri arasındaki ilişkiçelişkili olmasına rağmen, çok zayıf ve kilolu olmanın migren nöbetlerini tetikleyebileceğinigösteren bazı çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada, yapılmış güncel araştırmalar ışığında migreni tetikleyen besinler ve bu besinler ile migren nöbetlerinin şiddeti, yoğunluğu ve süresi arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır.