Person:
GÜLPINAR, MEHMET ALİ

Loading...
Profile Picture

Email Address

Birth Date

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit

Job Title

Last Name

GÜLPINAR

First Name

MEHMET ALİ

Name

Search Results

Now showing 1 - 6 of 6
  • PublicationOpen Access
    Tıp Eğitiminde İnsani Boyut ve Anlatı Tıbbının İmkânları
    (2019-12-30) GÜLPINAR, MEHMET ALİ; Merve YILDIZ;Mehmet Ali GÜLPINAR
    Flexner raporu, biyomedikal görüşün tıp eğitimine yerleşmesi açısındandönüm noktası olur. Flexner sonrası dönemde tıp eğitiminde biyomedikalyaklaşım güçlenir ancak sağlık eğitiminde ve sağlık bakım süreçlerindeinsani ve sosyokültürel yön kaybedilir. İnsan ve hasta bireyler biyolojikve hatta moleküler düzeye indirgenir. İnsanların aynı zamanda anlamodaklı hayat yaşadıkları gözden kaçırılır.Zaman içerisinde “bütünlüğün kaybı” olarak değerlendirilenbiyomedikal görüşe karşı anlamlı bir direnç ortaya çıkmaya başlar.Yalnızca hastaların bedenlerini değil aynı zamanda onların psişikyaşamlarını ve sosyal bağlamlarını da dikkate alan bütüncül bir yaklaşımolan “biyopsikososyal perspektif” savunulur. Tıp akademisyenleri,yorumlayıcı paradigma çerçevesinde sosyal ve insani bilimlerin sağlıkhizmetlerinde oynayabileceği role dikkat çekerler. Sosyal ve insanibilimlerin tıp eğitimi programlarına entegrasyonu süreç içerisinde hızkazanır ve tıp eğitiminde “tıpta insan bilimleri” bu bağlamsal zemindegelişir. Tıpta insan bilimleri içerisinde yer alan tıp ve edebiyat çalışmaları, biyopsikososyalyaklaşımla birlikte, doktor-hasta anlatı etkileşimi dâhil olmak üzere, kişilerarası deneyimlerindevreye girmesiyle anlatı tıbbını ortaya çıkarır. Dolayısıyla anlatı tıbbı, tıp eğitiminde biyomedikalperspektifin göz ardı ettiği insanı bütün olarak değerlendirme yaklaşımına karşı tıpta insanbilimlerinin tıp eğitimine entegre edilmesi çalışmalarının bir sonucu olarak gelişir. Tıp ve edebiyatbağlamında anlatı tıbbı, edebiyatın sanatsal söyleminin tıp eğitimine yedirilmesi amacını güder.Hastalık hikâyelerini tanıma, özümseme, yorumlama kapasitesi olarak tanımlanan anlatı tıbbı, tıpeğitiminde bütünlüğün kaybının iyileştirilmesi imkânı doğurur. Yakın/derinlikli okuma ve anlatısal/reflektif yazım gibi eğitim etkinlikleri ile kazanılan anlatı yeterlikleri, insani duyarlılığı artmış dahanitelikli hekimler yetişmesine katkı sağlayabilir.Bu yazıda, tıp ve tıp eğitimi süreçlerine dahainsani bir çerçeve sağlanması noktasındaanlatı tıbbının imkânları nelerdir sorusu elealınmış; yurtdışı ve yurtiçi çalışmalarla anlatıtıbbı uygulamalarının tıp eğitimine katkılarıdeğerlendirilmiştir.
  • PublicationOpen Access
    Akılcı İlaç Kullanımının Boylamsal Bir Koridor Şeklinde_x000D_ Üç Yıllık Klinik Eğitim Programına Entegrasyonu
    (2019-12-30) GÜLPINAR, MEHMET ALİ; Berna TERZIOGLU BEBITOGLU;Mehmet Ali GÜLPINAR
    Akılcı ilaç kullanımı ile ilgili ülkemizde ve dünyada çok sayıda eğitimfaaliyeti yürütülmektedir. Ancak yapılan çalışmalarda günümüzde halenakılcı olmayan ilaç kullanımı olduğu, hekimlerin ve özellikle yeni mezunhekimlerin bu konuda yeterliğe sahip olmadığı ve öğrencilerin kendilerinireçete yazma konusunda yeterli hissetmedikleri bildirilmektedir. Bunedenle mezuniyet öncesi eğitim döneminde başlayan ve ileri eğitimve meslek yaşamları boyunca devam eden eğitimlerle akılcı ilaçkullanımının devamlılığının sürdürülmesi önemlidir.Öğrenen merkezli eğitim modellerinde öğrenenlerin kendi öğrenmesüreçlerini yönettiği probleme dayalı öğrenme ve işbaşında öğrenmegibi aktif öğrenme yöntemleriyle rasyonel farmakoterapi eğitimininyürütülmesi, öğrenmede kalıcılığın artırılması ve doktorların ileridekiklinik pratiklerinde kendi başlarına kaldıklarında rasyonel ilaçkullanımını değişen koşullara göre uygulayabilme yeterliğini kazanmaları için gereklidir.Klinik tedavi kılavuzları ve temel ilaç listeleri ile uyumlu rasyonel farmakoterapi eğitimi iyireçeteleme alışkanlığı kazandırmak için yararlı olmaktadır. Öğrencilerin bilgi, beceri ve tutumlarıdikkate alarak, sıklıkla karşılaşılan klinik durumlar üzerinden yapılan probleme dayalı öğrenme ileişbaşında öğrenme etkinlikleri rasyonel ilaç kullanımı kazandırılması noktasında tercih edilebileceketkili yöntemlerin başında gelmektedir. Yine,toplumda sık görülen hastalıklara yönelikrasyonel farmakoterapi eğitim modülleri ile,akılcı ilaç kullanımının tıp fakültelerinde klinikeğitim dönemlerinde tüm staj programlarınaboylamsal bir koridor olarak entegre bir şekildedahil edilmesi ile, öğrencilerin karşılaşacaklarıhastalıklarda reçete yazmada kendilerinegüven duymalarına, kişisel ilaç formülerlerinihazırlayabilmelerine ve güvenli ve etkilitedavi planları oluşturabilmelerine olanaksağlayacaktır.
  • Publication
    Relationship Between Motivational Orientations, Metacognitive Adaptations and Academic Successes of Doctorate Students
    (DEOMED PUBL, ISTANBUL, 2018) YEGEN, BERRAK; Gayef, Albena; Gulpinar, Mehmet Ali; Bakirci, Nadi; Yegen, Berrak C.
    Motivational orientations and metacognitive adaptations displayed in difficult situations are the two major factors that affect the academic success of students. The aim of this study is to examine relationship between motivational orientations, metacognitive adaptations and academic successes of doctorate students attending to Health Sciences Institute. In this study conducted on 139 students The Modified Archer's Health Professions Motivation Survey, The Positive Metacognitions and Positive Meta-Emotions Questionnaire and performance evaluation forms were used. In the study where metacognitive adaptation levels of doctorate students were found high, their self-confidence levels in extinguishing perseverative thoughts and emotions were found to be significantly different in comparison to their levels of goal orientations towards performance, academic alienation and their use of superficial learning strategies. Their self-confidence levels in interpreting own emotions as cues, restraining from immediate reaction and mind setting for problem solving, establishing flexible and feasible hierarchy of goals were also found to be significantly different in comparison to their levels of academic alienation, use of metacognitive learning strategies, and internal control (p<0.05). It was also observed that academic success of the students at course and thesis stages were found to be significantly different as compared to their level of metacognitive learning strategies, self-confidence levels for setting flexible/feasible hierarchy of goals (p<0.05).
  • Publication
    Dünden bugüne Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde uygulanan tıp eğitimi programı
    (Türkiye Klinikleri, 2018-01-01) GÜLPINAR, MEHMET ALİ; GÜLPINAR M. A.
    Türkiye'de uygulanan tıp eğitimi programlarına ilişkin özel sayı için hazırlanmış bu yazının ilk bölümünde Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin 35 yılı bulan tıp eğitimi deneyimi, ana değişim dönemleriyle birlikte ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, şu anda uygulanmakta olan eğitim programı, öne çıkan özellikli programları (seçmeli programlar, temel hekimlik uygulamalarına yönelik eğitim, profesyonelliğe yönelik eğitim, araştırma ve kanıta dayalı tıbba ilişkin eğitim, toplum sağlığı ve toplum yönelimli eğitim programları) ile birlikte açıklanmıştır. Yazı, bu deneyim üzerinden sıralanan birkaç bireysel çıkarımlarla tamamlanmıştır.
  • Publication
    Kırılgan gruplar, özellikli durumlar ve adli görüşme süreçleri
    (ADALET BAKANLIĞI & UNICEF, 2019-01-01) GÜLPINAR, MEHMET ALİ; EVİNÇ Ş. G., FOTO ÖZDEMİR D., GÜLPINAR M. A., SEZGİN A. U.
  • Publication
    Adli görüşme örnek uygulamaları
    (ADALET BAKANLIĞI & UNICEF, 2019-01-01) GÜLPINAR, MEHMET ALİ; EVİNÇ Ş. G., GÜLPINAR M. A., FOTO ÖZDEMİR D.