Person:
BAŞOĞLU, İZEL AYCAN

Loading...
Profile Picture

Email Address

Birth Date

Research Projects

Organizational Units

Job Title

Last Name

BAŞOĞLU

First Name

İZEL AYCAN

Name

Search Results

Now showing 1 - 8 of 8
  • Publication
    Temel beslenme bilimi
    (ANKARA NOBEL TIP KİTABEVLERİ, 2021-01-01) ÇELİK, ZEHRA MARGOT; SARIKAYA, BUSE; İSLAMOĞLU, AYŞE HÜMEYRA; SABUNCULAR, GÜLEREN; BAŞOĞLU, İZEL AYCAN; ÇELİK Z. M. , SARIKAYA B., İSLAMOĞLU A. H. , SABUNCULAR G., BAŞOĞLU İ. A.
  • Publication
    Süt ve süt ürünleri
    (ANKARA NOBEL, 2021-01-01) BAŞOĞLU, İZEL AYCAN; BAŞOĞLU İ. A.
  • Publication
    Tarladan çatala sürdürülebilir sağlıklı beslenme
    (Detay Yayıncılık, 2022-03-01) BAŞOĞLU, İZEL AYCAN; Başoğlu İ. A. , Güneş F. E.; Saygı, Y. Birol; Tavman, Şebnem
  • Publication
    Crohn’s disease: Etiology, pathogenesis and treatment strategies
    (2023-01-01) BAŞOĞLU, İZEL AYCAN; BAŞOĞLU İ. A., Karakoyun B.
    Crohn’s disease (CD), which can be localized in any part of the gastrointestinal tract, is a disease characterized by an irregular immune response to normal and/or abnormal microbial antigens. Recent studies show many extensive data about the roles of genetic and environmental factors, immune function, and gut microbiota in CD. Although, less invasive biomarkers are currently being developed, the diagnosis of the disease is still based on the endoscopy and histological evaluation of biopsy samples. The most common symptoms are diarrhea, abdominal pain, weight loss, and fatigue. Despite the improvements in the treatment methods in the last decade, there is no definitive treatment since the etiology of CD is not known exactly. Therapeutic strategies focus on reducing inflammation and symptoms, maintaining clinical remission, and improving quality of life.
  • Publication
    Tahıllar
    (ANKARA NOBEL, 2021-01-01) BAŞOĞLU, İZEL AYCAN; BAŞOĞLU İ. A.
  • PublicationOpen Access
    Akdeniz Diyetinin Kognitif Fonksiyonlar Üzerine Etkileri
    (2019) GÜNEŞ, FATMA ESRA; Hayrunisa İÇEN;Simay FERELİ;İZEL AYCAN BAŞOĞLU;Fatma Esra GÜNEŞ
    Dünya nüfusunun gittikçe yaşlanmasına bağlı olarak demans ve Alzheimer hastalığı gibi kognitif fonksiyonların azalmasıyla ilişkili hastalıkların sıklığı yükselmekte ve bu hastalıklara sahip kişilerin bakımı, ekonomik ve sosyal yükü artırmaktadır. Günümüzde bu hastalıkların oluşmasınıgeciktirmek veya prognozunu yavaşlatmak için preklinik aşamalarda alınacak tedbirler önem kazanmaktadır. Bu hastalıkların etiyolojisi tam olarak bilinmemekle beraber kabul gören, kesinleşmişrisk faktörleri; yaş, kadın cinsiyet ve aile öyküsüdür. Kognitif fonksiyonlarda azalma çeşitli vasküler risk faktörleriyle ilişkilidir, buradan yola çıkılarak beslenmenin rolünü araştırmaya yönelik birçok çalışma yapılmıştır. Özellikle hastalığın önlenmesinde ya da başlamasının ertelenmesinde diyetönemli bir faktördür. Bu çalışmada, Akdeniz diyetine uyumun kognitif fonksiyonlardaki gerilemeyi geciktirmeye ya da önlemeye yönelik etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Akdeniz diyetinin kognitif fonksiyonlardaki azalmaya bağlı hastalıklarda ve bunlardan kaynaklanan ölümlerdeazalma sağladığı görülmüştür. Akdeniz diyeti özel bir diyet modeli olmayıp, Akdeniz’e kıyısı olanülkelerin geleneksel beslenme biçimidir. Bu beslenme biçimi yüksek meyve-sebze, tahıl ve kurubaklagil ile düşük doymuş yağ, kırmızı et ve et ürünleri, orta düzeyde balık ve alkol (özellikle şarap),düşük-orta düzeyde süt ürünleri tüketimi ile karakterize, çoklu besin ögesi alımı sağlayan en sağlıklı beslenme modellerindendir. Akdeniz diyeti bileşenlerinin sağlığı koruyucu etkisine dair tutarlıkanıtlar mevcuttur ve bu durum besin ögelerinin interaktif ve sinerjik kombinasyonlarından kaynaklanmaktadır. Bu açıdan sağlık üzerine etkisinin değerlendirilmesi için tek bir besin ögesinin etkisi yerine, besinlerin bir arada tüketildiğindeki etkileri değerlendirilmelidir. Son yıllarda birçokaraştırmada, Akdeniz diyetine uyumun kognitif fonksiyonlarda gerilemeyi azalttığı gösterilse denet sonuçların ortaya konulması gerekmektedir.
  • Publication
    Nişasta ve şekerler
    (ANKARA NOBEL, 2021-01-01) BAŞOĞLU, İZEL AYCAN; BAŞOĞLU İ. A.
  • Publication
    Sebze ve meyveler
    (ANKARA NOBEL, 2021-01-01) BAŞOĞLU, İZEL AYCAN; BAŞOĞLU İ. A.