Person:
ÇELİK, ZEHRA MARGOT

Loading...
Profile Picture

Email Address

Birth Date

Research Projects

Organizational Units

Job Title

Last Name

ÇELİK

First Name

ZEHRA MARGOT

Name

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Publication
    İBS Hastalarının Beslenme Durumları, Yaşam Kalitesi ve Algılanan Stresleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi
    (2022-05-19) ÇELİK, ZEHRA MARGOT; SABUNCULAR, GÜLEREN; AKTAÇ, ŞULE; ÇELİK Z. M., AKTAÇ Ş., SABUNCULAR G., Dirican T., Duman Ş., Güleç Y., Demir A. H.
    İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS), kronik ve yaygın bir fonksiyonel bağırsak bozukluğudur. Bireyin semptomlarının tipine ve şiddetine bağlı olarak, ilaç tedavisi, diyet ve/veya yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Bu çalışmada İBS tanısı alan bireylerin yaşam kalitesi, algılanan stres düzeyleri ve beslenmeleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Mart 2020 ile Mart 2021 arasında İBS'li 230 hasta çalışmaya katılmıştır. Demografik bilgi anketi, İrritabl Bağırsak Sendromu Yaşam Kalitesi Ölçeği (IBS-QOL), Algılanan Stres Ölçeği-14 (PSQ-14) ve Besin Tüketim Sıklığı Anketi çevrimiçi bir form aracılığıyla uygulanmıştır. İrritabl Bağırsak Sendromu Yaşam Kalitesi Ölçeği’nden alınan yüksek puan, yüksek yaşam kalitesi ile; Algılanan Stres Ölçeği’nden alınan yüksek puan ise algılanan stresin yüksek olduğunu göstermektedir. Çalışmaya gönüllü olarak katılan hastaların, %27'si İBS için özel bir diyet uyguladığını belirtmiştir. Erkeklerin ortalama IBS-QOL puanı kadınlara göre daha düşük bulunmuştur (p=0,030). Hastalığa özgü bir diyet uygulayan kadınların ortalama IBS-QOL puanı, hastalığa özgü bir diyet takip etmeyen kadınlardan daha yüksek olarak saptanmıştır (p=0,023). Gluten veya laktoz intoleransı olan kadınların IBS-QOL puanının, herhangi bir intoleransı olmayan kadınlardan daha düşük olduğu belirlenmiştir (p=0,004). Besin tüketim sıklığına göre IBS-QOL puanları değerlendirildiğinde besin gruplarında anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). IBS-QOL puanları ile PSQ-14 puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Cinsiyet, IBS'ye özgü bir diyet uygulama ve gıda intoleranslarının İBS'li hastaların yaşam kalitesi üzerinde etkileri vardır. İrritabl Bağırsak Sendromu tedavisinde beslenme etkinliğinin daha iyi anlaşılması için ileri klinik çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Diyet, İrritabl bağırsak sendromu, Stres, Yaşam kalitesi
  • PublicationOpen Access
    Interprofessional approaches in research planning training: Multidisciplinary perspective in oral and dental health
    (2023-12-01) BAYRAM, FERİT; SABUNCULAR, GÜLEREN; ÇELİK, ZEHRA MARGOT; İSLAMOĞLU, AYŞE HÜMEYRA; AKTAÇ, ŞULE; Bayram F., Şahin C., Sabuncular G., Çelik Z. M., İslamoğlu A. H., Aktaç Ş., Konrot A. K.
    Objectives: This study evaluates the effectiveness of an interdisciplinary educational intervention in improving the perceptions of interdisciplinary education, research competency, and research anxiety among postgraduate students in various health disciplines. Materials and Methods: This prospective cohort study was conducted at Marmara University during November 2023. A two-day training program, “Multidisciplinary Approach to Oral and Dental Health” was conducted, involving educators and postgraduate students from dentistry, speech and language therapy, nutrition and dietetics. The program consisted of four modules, combining didactic training and workshops. Data were collected pre-post-intervention using validated scales: Interdisciplinary Education Perception Scale (IEPS), Research Competency Scale (RCS), and Research Anxiety Scale (RAS). Scores were analyzed using a t-test for pre-test and post-test calculations. In the findings, a p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: Initially, 30 participants were registered for the study, but the final analysis was conducted on 26 participants. The statistical analysis indicated significant improvements in the postintervention scores for both the IEPS and the RCS. The average score for IEPS increased from 86.65 before the intervention to 91.04 after (p=.028), and for RCS, it rose from 25.92 to 28.08 (p=.010). However, RAS showed no significant change, with scores averaging 30.85 before and 30.65 after the intervention (p=.710). Conclusions: The intervention effectively enhanced interdisciplinary education perception and research competency among participants, emphasizing the potential of short-term, structured multidisciplinary programs in postgraduate dental education.
  • Publication
    Kızılcık (Cornus mas L.) eklenmiş kombuchaların antioksidan içeriğinin ve duyusal özelliklerinin değerlendirmesi
    (2023-10-27) ÇELİK, ZEHRA MARGOT; İSLAMOĞLU, AYŞE HÜMEYRA; AKTAÇ, ŞULE; ÇELİK Z. M., İSLAMOĞLU A. H., TEMEL S., YILMAZ M., AKTAÇ Ş.
    Amaç: Fermente bir içecek olan kombuchanın pek çok sağlık faydası olduğu bilinmektedir. Piyasada meyve eklenmiş kombucha türleri bulmak mümkündür, ancak Cornus mas L. (CM) ilaveli bir örneğine rastlanmamıştır. Bu çalışmada siyah çay ve yeşil çaydan elde edilen kombuchaya liyofilize kurutulmuş CM eklenmesinin antioksidan, fenolik madde, flavonoid içeriklerine ve duyusal analizi ile tüketilebilirliklerine etkisini saptamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada hazırlanan mayalardan dört numune [siyah çaylı kombucha (S1), yeşil çaylı kombucha (S2), CM ilaveli siyah çaylı kombucha (S3) ve CM ilaveli yeşil çaylı kombucha (S4)] üretilmiştir. Her 500 ml S3 ve S4 için 25 g liyofilize kurutulmuş CM eklenmiştir. Duyusal analizler 13 panelist ile gerçekleştirilmiş ve ilave satın alınan yeşil çaylı (S5) ve siyah çaylı kombuchayla (S6) beraber, 6 numune viskozite, kıvam, renk, koku, ekşi tat, asidik koku, asidik tat, lezzet ve genel kabul açısından tek-kör yöntemle değerlendirilmiştir. Toplam fenolik içeriği (mg GAE/100g DM), toplam flavonoid içeriği (mg CE/g DM), DPPH radikal temizleme aktivitesi, ABTS temizleme etkinliği ve FRAP testi yapılmıştır. Tüm veriler SPSS 25.0 programıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Duyusal analiz sonucunda, kriterler içinde en yüksek puan ortalamasını alan S4’ün renk kriteri olmuştur (4,61±0,62) ve en düşük puanı alan S1’den (3,07±1,03) istatistiksel olarak farklıdır (p<0,05). Genel kabul edilebilirlik kriterinde en yüksek puanı S2, en düşük puanı S5 almış, numuneler arasında istatistiksel fark bulunmamıştır (p>0,05). Siyah ve yeşil çaylı kombuchalara CM ilavesi fenolik içeriğini sırasıyla %92,74 ve %46,14; flavonoid içeriğini %37,5 ve %37,1 artırmıştır. Siyah ve yeşil çaylı kombuchalara CM eklenmesi antioksidan aktivitelerde sırasıyla DPPH ile %70,59 ve %37,04; ABTS yönteminde %122,22 ve %47,89; FRAP ile %37,84 ve %18,37 oranlarında artış sağlamıştır. Sonuç: Kombuchalara liyofilize kurutulmuş CM eklenmesinin fenolik ve flavonoid içeriğini artırdığı, en yüksek artışın siyah çaylı kombuchada olduğu bulunmuştur. Duyusal analiz sonucunda, CM ilavesinin ürün tercihinde önemli bir yeri olan renk kriterini olumlu yönde etkilediği, genel kabulü ise etkilemediği belirlenmiştir.
  • PublicationOpen Access
    Evaluation of Nutritional Status of Children with Autism Spectrum Disorder Receiving Daytime Rehabilitation
    (2024-05-01) İSLAMOĞLU, AYŞE HÜMEYRA; SABUNCULAR, GÜLEREN; ÇELİK, ZEHRA MARGOT; AKTAÇ, ŞULE; İSLAMOĞLU A. H., SABUNCULAR G., ÇELİK Z. M., AKTAÇ Ş., GÜNEŞ F. E.
    Objective: The aim of this study was to evaluate the nutritional status, eating habits and behavior of children with autism spectrum disorder. Methods: This observational study included 109 individuals from Istanbul diagnosed with autism spectrum disorder aged 3-18 years; the patients were receiving daytime rehabilitation. A questionnaire including socio-demographic characteristics, nutritional behavior and eating habits of participants was applied by face-to-face interview method, anthropometric measurements (body weight and height) and food consumption records were taken, using a 24-hour dietary recall taken by the researchers. Results: Of all, 66.1% (n=72) of the participants were male. It was determined that 16.2% (n=6) of the female participants were overweight and 27.0% (n=10) were obese, while 33.3% (n=24) of the male participants were overweight and 29.2% (n=21) were obese. The rate of food selectivity was found to be 59.6%; 28.4% of the participants received additional support during mealtimes, 13.8% followed various special diets, including gluten-free and casein-free diets. Most of the participants’ energy intake (60.6%), vitamin D (100.0%) and calcium (71.6%) were below reference values. The majority of the participants’ vitamin A (92.7%) and sodium (92.7%) intakes were above the recommended values. Conclusion: The findings of the study reveal that children and adolescents with autism spectrum disorder have high rates of obesity and food selectivity. The need for additional support at mealtimes, and the inadequate or excessive intake of nutrients are among other nutrition-related problems faced by this population. Keywords: Nutrition, children, autism spectrum disorder