Publication: İnsülin Direnci Olan Kadınların Tıbbi Beslenme Tedavisine Kızılcık (Cornus mas L.) Meyvesi Eklenmesinin Beslenme Durumuna Etkisi
No Thumbnail Available
Date
2022-05-18
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
İnsülin direnci, obezitenin neden olduğu insüline karşı suboptimal doku cevabıdır. Günümüzde,
obezite ile ilgili insülin direncine neden olan birçok faktör araştırılmaktadır, son zamanlarda
kronik düşük dereceli inflamasyonun rolü önem kazanmıştır. Kızılcık meyvesi yüksek
miktarlarda antosiyanin içerir ve antosiyaninlerin anti-diyabetik ve anti-inflamatuar etkileri
olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, liyofilize kurutulan toz kızılcık (Cornus mas L.)
meyvesinin insülin direnci olan kadınların diyetine eklenmesinin antropometrik ölçümler ve
biyokimyasal parametreler üzerine etkinliğinin belirlenmesidir. Çalışma, bir Şehir
Hastanesinin, Obezite Polikliniğinde yürütülmüştür. Çalışmaya Mayıs 2021 – Mart 2022
tarihleri arasında polikliniğe başvuran, insülin direnci tanısı olan, endokrin ilişkili ilaç
kullanmayan, 18-45 yaş arasında 72 gönüllü kadın katılmıştır. Hastalar randomize edilerek 4
gruba ayrılmıştır; Diyet + Kızılcık (DK; n=17) Grubu, Diyet (D; n=18) Grubu, Kızılcık (K;
n=19) Grubu ve Kontrol (C; n=18) Grubu. Müdahale 15 günde bir hastalar ile görüşülerek, 12
hafta sürmüştür. Çalışmada, DK ve D gruplarına araştırmacı tarafından durumlarına özel diyet
hazırlanmış, DK ve K grubundaki hastalara ise günlük 1 porsiyon meyve değişimleri yerine
tüketmeleri istenen 20 g kızılcık meyvesi verilmiştir. Hastaların başlangıç ve 12. hafta
biyokimyasal parametreleri dosyalarına kaydedilmiş, antropometrik ölçümleri her görüşmede
araştırmacı tarafından alınmıştır. Çalışmanın başlangıcında gruplar arası yaş, fiziksel aktivite
puanı, beden kütle indeksi (BKI), vücut yağ yüzdesi, açlık kan şekeri (AKŞ), açlık insülini,
HbA1c, C-peptit ve HOMA-IR değerleri arasında fark bulunmamıştır (p>0,05). Müdahale
süresi olan 12 haftanın sonunda, gruplar arasında AKŞ, BKI ve vücut yağ yüzdesi farkı
istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte, açlık insülini, HbA1c, C-peptid ve HOMA-IR
değerlerinde istatistiksel olarak fark bulunmuştur (p<0,05). Açlık insülini için ikili grup
karşılaştırmaları yapıldığında müdahale sonrasında tüm gruplar arasında (medyanlar; DK=9,3;
D=11,8; K=15,2; C=18,6) istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). HbA1c değeri
müdahale sonrasında DK grubunda (medyan=5,3), K grubuna (medyan=5,5) ve C grubuna
(medyan=5,7) göre daha düşük bulunmuştur (p<0,05). Müdahale sonunda C-peptit değerinde
DK ve D grupları arasında fark olmamakla birlikte; DK grubunda (medyan=2,2), K grubu
(medyan=3,1) ve C grubundan (medyan=3,2) daha düşük bulunmuştur (p<0,05). HOMA-IR
için ikili grup karşılaştırmaları yapıldığında müdahale sonrasında tüm gruplar arasında
(medyanlar; DK=2,1; D=2,6; K=3,7; C=4,5) istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur
(p<0,05). Sonuç olarak, diyet gruplarındaki sonuçların K ve C gruplarından daha iyi olması,
insülin direnci tedavisinde sağlıklı bir beslenme programının ana anahtar olduğunu gösterir
niteliktedir. Ayrıca, insülin direnci olanlarda, 12 haftalık diyet müdahalesine liyofilize
kurutulmuş 20 g kızılcık meyvesi eklenmesinin biyokimyasal parametreleri sadece diyet
grubuna kıyasla daha çok iyileştirdiği belirlenmiştir. İnsülin direnci olan hastaların sağlıklı bir
beslenme programına eklenecek antosiyonin içeriği yüksek kızılcık meyvesinin olumlu etkileri
olduğu sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler: cornus mas; diyet tedavisi; insülin direnci; kızılcık meyvesi
Description
Keywords
cornus mas, diyet tedavisi, insülin direnci, kızılcık meyvesi
Citation
ÇELİK Z. M., SARGIN M., TAMER H. G., GÜNEŞ F. E., \"İnsülin Direnci Olan Kadınların Tıbbi Beslenme Tedavisine Kızılcık (Cornus mas L.) Meyvesi Eklenmesinin Beslenme Durumuna Etkisi\", 3.Uluslararası Sağlıklı Beslenme Kongresi, Edirne, Türkiye, 18 Mayıs 2022