Publication: Lactobacillus plantarum suşlarının ultrasonikasyon öncesi ve sonrası antimikrobiyal etkinliğinin spot on lawn yöntemi ile araştırılması
No Thumbnail Available
Date
2023-08-15
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Giriş ve Amaç İnsan sindirim sistemi patojen mikroorganizmaların gelişimini baskılayan ve
sağlıklı bir sistemi teşvik eden yaklaşık 400 probiyotik bakteri türünü içermektedir.
Çalışmamızın amacı farklı probiyotik ürünlerden izole edilen Lactobacillus
plantarum suşlarının ultrasonikasyon işlemi öncesi ve sonrası göstereceği antimikrobiyal
aktivitelerinin 'spot on lawn' yöntemi ile karşılaştırılmasıdır.
Gereç ve Yöntem Probiyotik mikroorganizmalar Lactobacillus plantarum Amerikan Tipi Kültür
Koleksiyonu (ATCC) 14917 ile peynir altı suyundan ve eczane preparatından izole edilen 2
faklı Lactobacillus plantarum olmak üzere toplamda üç faklı Lactobacillus plantarum suşunun
in vitro koşullarda Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Salmonella typhimurium ATCC
14028, Escherichia coli ATCC 11229, Staphylococcus aureus ATCC 25922, Klebsiella
pneumoniae ATCC 4352 ve Candida albicans ATCC 10231 mikroorganizmaları üzerinde
antimikrobiyal aktivitesi araştırılmıştır. Çalışmamızda bulunan mikroorganizmalar Marmara
Üniversitesi Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nın kültür stok koleksiyonundan temin
edilmiştir. Probiyotik mikroorganizmaların antimikrobiyal etkisi spot on lawn yöntemiyle
incelenmiştir. Lactobasillus plantarum’un üç farklı suşu 15 ml alınarak falcon tüplerine
aktarılmış, Mann Rogosa Sharpe Agar (MRSA) içeren petri kaplarına damlatılmış ve
inkübasyona kaldırılmıştır. Daha sonra tüplerdeki probiyotik mikroorganizma süspansiyonuna
ultrasonikasyon cihazında ms 73 prob, %50 genişlik ayarlanarak; 6 dakika boyunca ultrasonik
homojenikatör uygulanmış ve MRSA besiyeri içeren petrilerin yüzeyine 5 μL damlatılarak
inkübe edilmiştir. İnkübasyon sonrası üç ayrı Lactobacillus plantarum suşunun bulunduğu
petri plaklarının üzerine McFarland 0,5 standart bulanıklığına ayarlanmış bakteri ve McFarland
1 standart bulanıklığına ayarlanmış maya süspansiyonu yumuşak agar üzerine dökülmüş ve
petriler 24 saat boyunca 37°C sıcaklıkta inkübe edilmiştir. İnkübasyon sonrası oluşan
inhibisyon zonlarının çapları dijital kumpas ile mm olarak ölçülüp kaydedilmiştir.
Bulgular ve Sonuç Çalışmamızda Lactobacillus plantarum ATCC 14917 suşu ultrasonikasyon
sonrası tüm bakterilere karşı başlangıç değerlerine göre daha fazla antimikrobiyal aktivite
gösterirken, eczane preparatından izole edilen Lactobacillus
plantarum suşunun Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Staphylococcus
aureus ve Candida albicans'a karşı; peynir altı suyundan izole edilen Lactobacillus
plantarum suşunun ise Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Staphylococcus aureus,
Klebsiella pneumoniae ve Candida albicans’a karşı antimikrobiyal etki gösterdiği saptanmıştır.
Probiyotik mikroorganizmaların etki mekanizmalarının aydınlatılması için ileri çalışmalara
gereksinim bulunmaktadır.
Description
Keywords
antimikrobiyal etki, Lactobacillus plantarum, patojen mikroorganizma, probiyotik, spot on lawn, ultrasonikasyon, yararlı mikroorganizmalar
Citation
ÖZDURAN E., RAYAMAN P., BİNGÖL ÖZAKPINAR Ö., \"Lactobacillus plantarum Suşlarının Ultrasonikasyon Öncesi ve Sonrası Antimikrobiyal Etkinliğinin Spot on Lawn Yöntemi ile Araştırılması.\", 25. Ulusal Biyoloji Kongresi, İzmir, Türkiye, 13 Temmuz 2023