Publication:
Beslenme ve diyetetik ile antrenörlük eğitimi bölümü öğrencilerinde besin tüketim sıklığı ve egzersiz davranışlarının tip 2 diyabet riskine etkilerinin değerlendirilmesi

dc.contributor.authorKÜÇÜK YETGİN, MERAL
dc.contributor.authorsİşeri C., Küçük Yetgin M., Erdem N. Z.
dc.date.accessioned2023-09-14T07:09:24Z
dc.date.available2023-09-14T07:09:24Z
dc.date.issued2023-06-01
dc.description.abstractBu araştırmada Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencileri ile Antrenörlük Eğitimi Bölümü öğrencilerinde besin tüketim sıklığı ve egzersiz davranışlarının Tip 2 diyabet riskine etkisi değerlendirilmiş ve karşılaştırmalar yapılmıştır. Araştırma Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden (N=156), Antrenörlük Eğitimi Bölümü’nden (N=159) toplam 315 öğrenci üzerinde çevirim içi anket yöntemiyle yürütülmüştür. Katılımcıların besin tüketim sıklığına ilişkin veriler Besin Tüketim Sıklığı Anketi, Tip 2 diyabet riski ise Fin Diyabet Risk Anketi (FINDRISK) ile belirlenmiştir. Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencilerinin süt ürünlerini, sebze-meyve, tahıl, içecek ve yağ-şeker grubundaki besinleri, Antrenörlük Eğitimi Bölümü öğrencilerinden daha az tükettiği belirlenmiştir (p<0,05). Tip 2 diyabet riski bakımından karşılaştırıldığında bölümler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farka rastlanmamıştır (p>0,05). Düzenli egzersiz yapanlar süt ürünlerini, sebze-meyveyi ve içeceği fiziksel aktivite yapmayanlardan daha fazla tüketmektedir (p<0,05). Kronik hastalığa sahip olmak, tansiyon ve kan şekerinin yüksek olması, yüksek Vücut Kütle İndeksi (VKİ) ve aile bireylerinden birinin diyabetli olmasının Tip 2 diyabet riskini arttırdığı, günlük 30 dakika egzersiz yapmanın ve her gün sebze-meyve tüketmenin ise Tip 2 diyabet riskini azalttığı istatistiksel olarak tespit edilmiştir (p<0,05). Sebze tüketiminin artışı ile diyabet riski azalırken, vücut ağırlığı ve VKİ’nin artması Tip 2 diyabet riskini arttırmaktadır (p<0,05). Sonuç olarak araştırmamızda her gün en az 30 dakika düzenli egzersiz yapmak, her gün sebze ve meyve tüketmek ve sağlıklı vücut ağırlığında kalmanın her iki bölümde bulunan üniversite öğrencilerinde Tip 2 diyabet riskini azalttığı ortaya konmuştur. Sağlıklı beslenme ve egzersiz gibi değiştirilebilir yaşam tarzı değişiklikleri Tip 2 diyabet riskine karşı koruyucu bir önlem olarak genç yaşta edinilmelidir. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Sağlıklı beslenme, Sağlıklı yaşam tarzı, Tip 2 diyabet riski, Üniversite öğrencileri
dc.description.abstractIn this study, the effect of food consumption frequency and exercise behaviors on Type 2 diabetes risk was evaluated and comparisons were made between students of the Department of Nutrition and Dietetics and students of the Department of Coaching Education. The research was carried out with an online questionnaire on a total of 315 students form the Department of Nutrition and Dietetics (N=156), and the of Department of Coaching Education (N=159). Data on the frequency of food consumption of the participants were determined by the Food Frequency Questionnaire, and the risk of Type 2 diabetes was determined by the Finnish Diabetes Risk Questionnaire (FINDRISK). It was determined that the students of the Department of Nutrition and Dietetics consumed dairy products, vegetables-fruits, cereals, beverages and nutrients in the fat-sugar group less than the students of the Department of Coaching Education (p<0.05). There was no statistically significant difference between the departments compared in terms of type 2 diabetes risk (p>0,05). Those who exercise regularly consume dairy products, vegetables-fruits and beverages more than those who do not do physical activity (p<0.05) It has been statistically determined that having a chronic disease, high blood pressure and blood sugar, high Body Mass Index (BMI) and one of the family members having diabetes increase the risk of Type 2 diabetes, while exercising for 30 minutes daily and consuming vegetables and fruits every day reduces the risk of Type 2 diabetes (p<0.05). While the risk of diabetes decreases with an increase in vegetable consumption, an increase in body weight and BMI increases the risk of Type 2 diabetes (p<0.05). As a result, our research has shown that exercising regularly for at least 30 minutes every day, consuming vegetables and fruits every day and maintaining a healthy body weight reduces the risk of Type 2 diabetes in university students from both departments. Modifiable lifestyle changes, such as healthy eating and exercise, should be acquired at a young age as a preventive step against the risk of type 2 diabetes.
dc.identifier.citationİşeri C., Küçük Yetgin M., Erdem N. Z., "Beslenme ve Diyetetik ile Antrenörlük Eğitimi Bölümü Öğrencilerinde Besin Tüketim Sıklığı ve Egzersiz Davranışlarının Tip 2 Diyabet Riskine Etkilerinin Değerlendirilmesi", Eurasian Research in Sport Science, cilt.8, sa.1, ss.1-18, 2023
dc.identifier.doi10.29228/eriss.26
dc.identifier.endpage18
dc.identifier.issn2636-8269
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage1
dc.identifier.urihttps://avesis.marmara.edu.tr/api/publication/37c000d9-9833-4675-be32-e94e50995547/file
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11424/293433
dc.identifier.volume8
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofEurasian Research in Sport Science
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectSağlık Bilimleri
dc.subjectHealth Sciences
dc.subjectKlinik Tıp (MED)
dc.subjectClinical Medicine (MED)
dc.subjectEgzersiz
dc.subjectSağlıklı beslenme
dc.subjectSağlıklı yaşam tarzı
dc.subjectTip 2 diyabet riski
dc.subjectÜniversite öğrencileri
dc.subjectExercise
dc.subjectHealthy nutrition
dc.subjectHealthy lifestyle
dc.subjectType 2 diabetes risk
dc.subjectUniversity students
dc.titleBeslenme ve diyetetik ile antrenörlük eğitimi bölümü öğrencilerinde besin tüketim sıklığı ve egzersiz davranışlarının tip 2 diyabet riskine etkilerinin değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEvaluation of the effects of food consumption frequency and exercise behaviors on type 2 diabetes risk in nutrition and dietetics and coaching education department students
dc.typearticle
dspace.entity.typePublication
local.avesis.id37c000d9-9833-4675-be32-e94e50995547
relation.isAuthorOfPublicationda2bbb12-3983-44da-8559-e40120cb2e65
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoveryda2bbb12-3983-44da-8559-e40120cb2e65

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
23.pdf
Size:
258.06 KB
Format:
Adobe Portable Document Format

Collections