Person:
ERKEN, ESRA

Loading...
Profile Picture

Email Address

Birth Date

Research Projects

Organizational Units

Job Title

Last Name

ERKEN

First Name

ESRA

Name

Search Results

Now showing 1 - 10 of 13
  • Publication
    A novel approach in nzvi synthesis: reducing agent hydrazine recovery from deammonification wastewater
    (2021-09-08) ERKEN, ESRA; KOCAMEMİ, BİLGE; ERKEN E., KOCAMEMİ B., HÜR C.
  • Publication
    Atıksular ve atıksu arıtma çamurları ile Covid-19 takibi: Türkiye örneği, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği
    (2021-10-01) KOCAMEMİ, BİLGE; ERKEN, ESRA; KOCAMEMİ B., kurt h., ERKEN E., SAATÇI A. M.
  • Publication
    Nanoscale zero valent iron enhanced mainstream anammox application : a long-term evaluation with real sewage
    (2022-09-11) KOCAMEMİ, BİLGE; ERKEN, ESRA; KOCAMEMİ B., ERKEN E., kurt h.
  • Publication
    Assessment of green tea-enabled iron/calcined bentonite nanocomposites for phosphate removal and recovery
    (2022-10-01) ERKEN, ESRA; Hür C., ERKEN E.
    © 2022 Elsevier Ltd.We suggest using green tea enabled iron nanoparticles supported on calcined bentonite (G-nZVI/B) to remove and recover phosphate from synthetic wastewater. The nanocomposites are proposed as an eco-innovative adsorbent material for wastewater treatment plants. Adsorption columns packed with this novel nanocomposite would help overcome the footprint obstacle of wastewater treatment plants in a cost-effective way. We assessed the effect of various iron (Fe) /calcined bentonite (Cal-B) mass ratios (2 g Cal-B/2 g Fe, 2 g Fe, 2 g Cal-B/0.56 g Fe) and Fe/Green tea extract (GT) volumetric ratios (1/1, 1/0.5, 1/0.1) in 9 different nanocomposites (G-nZVI/B). The nanocomposites were characterized using BET, SEM, TEM, FT-IR, XRD, and XPS. The recipe for the optimized nanocomposite composition was found as follows: NC2 (Fe: 2 g, Calcined bentonite: 2 g, Fe/Green tea extract: (1/0.5) (V/V)). TEM analysis demonstrated that size of the iron nanoparticles (INPs) was within the range of 8-30 nm for NC2. Adsorption isotherms and kinetic models were carried out with the optimized nanocomposite under the following conditions: Room temperature; adsorbent dosage = 5 g/L; initial phosphate concentration: 10-900 mg/L, and contact time = 5-1500 min. The results revealed that the maximum adsorption capacity was 58.60 mg/g using Sips model (R2 = 0.959), and the adsorption rate constant was 23.017 mg/(g.min) using Elovich model (R2 = 0.971). Chemisorption was suggested to be the major mechanism of phosphate removal from an aqueous solution. The adsorption and recovery efficiencies were determined to be 98.60% and 53.48% using 1 g of NC2 with 50 mg/L initial phosphate concentration.
  • Publication
    Wastewater-Based Epidemiology (WBE) Studies for Monitoring of Covid-19 Spread
    (Springer International Publishing, 2022-01-01) KOCAMEMİ, BİLGE; ERKEN, ESRA; KOCAMEMİ B., Kurt H., ERKEN E., SAATÇI A. M.
    Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) started in Wuhan, China, in December 2019 and was announced as a worldwide pandemic spread by WHO on March 11, 2020. The countries have started to monitor surveillance of SARS-CoV-2 through medical tests. However, people with no or very light symptoms are usually not medically tested or never hospitalized, and their test results missed. In March 2020, it was recognized that the urine and feces of all infected people contain SARS-CoV-2. After that, wastewater-based epidemiology studies have gained significant importance around the world. This chapter aims to describe the basics of wastewater-based epidemiology (WBE) studies, the current situation in the world together with the post-Covid-19 approaches. Additionally, the major challenges in Covid-19 WBE studies are discussed.
  • Publication
  • Publication
    Atıksu bazlı epidemiyoloji çalışmaları ile covid-19 yayılımının incelenmesi
    (Tarım ve Orman Bakanlığı Türkiye Su Enstitüsü, 2022-02-01) KOCAMEMİ, BİLGE; ERKEN, ESRA; Kocamemi B., Erken E.
    Bu yayın, atıksu bazlı epidemiyoloji kavramını tanıtmak ve bu kapsamda SUEN koordinasyonunda ülkemiz genelinde yürütülen "Covid-19 yayılımının atıksularda SARS-CoV-2 analizleri ile takibi" çalışmalarının metodolojisi ve çalışmalar kapsamında edinilen bilgi ve tecrübeyi yerli ve yabancı uzmanlarla paylaşmak üzere hazırlanmıştır.
  • Publication
    Nationwide tracking of covid-19 spread by wastewater based epidemiology (WBE)
    (Ministry of Agriculture and Forestry of Republic of Turkiye -Turkish Water Institute, 2022-02-01) KOCAMEMİ, BİLGE; ERKEN, ESRA; Kocamemi B., Erken E.
  • Publication
  • Publication
    Karasudan geri kazanılan polifenoller ile demir nanoparçacık sentezi
    (2022-10-03) ERKEN, ESRA; HÜR C., Özcan İ., Elşan K., Kaya E., Yazıcı A., ERKEN E.
    Günümüz çevre uygulamalarında demir nanoparçacıklar sıklıkla kullanılmakta ama sentezleri sırasında kullanılan pahalı kimyasallar aynı zamanda ürettikleri zararlı yan ürünler sebebiyle çevre dostu olmamaktadır. Demir nanoparçacıklar sentezlenirken, yeşil sentez olarak adlandırılan, zararlı kimyasal içermeyen ve daha ekonomik olan yöntemler daha çok kullanılmaya başlanmıştır. Yeşil sentezlerdeki asıl amaç kullanılan bitkilerde bulunan polifenoller ile demiri indirgemektedir. Türkiye zeytin üretiminde dünyada ilk sıralarda yer almaktadır ve zeytinyağı üretimi sırasında ortaya çıkan “karasu” (sıvı atık) polifenol içeriği bakımından çok değerli bir kaynaktır. İşlenen her 1000 ton zeytinden yaklaşık 1,5 m3 karasu oluşmaktadır. Bu çalışmanın amacı karasuda bulunan polifenolleri geri kazanmak ve geri kazanılan polifenoller ile stabil ve etkili nanoparçacıklar elde etmektir. İstenilen stabil ve etkili parçacıkları elde edebilmek için sentez süresi, pH ve demir/karasu hacim oranları değiştirilerek farklı kombinasyonlarda sentezlenen demir nanoparçacığının özellikleri boyut ve zeta potansiyeli yönünden incelenmiştir. Karasudan polifenol giderimi ve geri kazanımı XAD-7HP reçine yardımı ile adsorpriyon ve desorpsiyon işlemleri ile sağlanmış ve kazanılan polifenol arzulanan parçacık sentezi için kullanılmıştır. Deney hacmine göre farklı reçine kütle yüzdelikleri (%1, %2, %3, %5 ve %10) denendiğinde en iyi giderim (%82) ve geri kazanım (%62) değerleri %10 ile elde edilmiştir. Çalışma sonucu elde edilen sonuçlar doğrultusunda sentez reaksiyonu için gerekli olan süre (20 ve 60 dakika) daha kısa tutulduğunda daha küçük ve dolayısıyla etkili parçacıklar edilmiştir. Demir nanoparçacık sentezi, yüksek pH’da gerçekleştirildiğinde (4 ve 6 pH’a kıyas ile 8 pH’da elde edilen sonuçlara dayanarak) daha stabil parçacıklar elde edildiği gözlemlenmiştir. Reaksiyon hacmine oran ile, demir hacmi yükseldiğinde ise parçacıkların agrege olma eğiliminden uzak kaldığı ve bunun sonucu olarak daha küçük ve nano boyutta parçacıklar elde edilebileceği yapılan çalışmalar sonucunda gözlemlenmiştir