Person:
TÜRKMEN, CAFER

Loading...
Profile Picture

Email Address

Birth Date

Research Projects

Organizational Units

Job Title

Last Name

TÜRKMEN

First Name

CAFER

Name

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Publication
    Büyük azı keser hipomineralizasyonunda minimal invaziv tedavi yaklaşımı ve klinik takipte dijital floresans yöntemlerin kullanımı
    (2022-12-18) YILMAZ ATALI, PINAR; TAĞTEKİN, DİLEK; TÜRKMEN, CAFER; Altuntaş E., Yılmaz Atalı P., Türkmen C., Tağtekin D.
    Molar kesici hipomineralizasyonu (MIH), amelogenezisin olgunlaşma aşamasında ameloblast hücrelerinin çeşitli çevresel ve sistemik faktörlere maruz kalması sonucu azı ve kesici dişlerde gelişen ve estetik kaygılara neden olan bir mine defektidir. Bu olgu sunumunda MIH tedavisi için mikroabrazyon ve evde beyazlatma planlandı.Üst kesici dişlerde beyaz lezyon şikayeti ile kliniğimize başvuran 17 yaşındaki kadın hasta klinik ve radyografik olarak muayene edildi. Hem maksiller hem de mandibular arkta görünür opasiteler saptandı ve diş tedavisi için mikroabrazyon ve evde beyazlatma teknikleri planlandı. lezyonların tedavisi. Mikroabrazyon uygulamasından önce lezyonların üzerine iki hafta süreyle Tooth Mousse Gel (GC) uygulandı. Gölge seçimi spektrafotometre (Vita EasyShade V) ile yapıldı. Rubber dam izolasyonu (maksiller ark) ve diş eti bariyeri (mandibular ark) altında OpalCups (Ultradent) kullanılarak üreticinin yönergelerine göre 3 ardışık döngüde Opalustre (Ultradent) uygulandı. Mikroabrazyon sonrası 4 dakika florür vernik (%4 NAF, ProShield, President Dental) uygulandı. %16 Karbamid Peroksit (Opalescence PF, Ultradent) kullanılan özel yapım beyazlatma tepsisi ile 5 hafta evde beyazlatma jeli uygulandı. Hasta 7,14,21,28 ve 35 gün geri çağrıldı. Dişlerin lezyonlarının ve renginin incelenmesi için.Tedavi öncesi ACP-CPP içeren jel kullanılması mine hipomineralizasyonlarının görünürlüğünde fark yaratmıştır. Hastanın şikayeti olan kesici dişlerin rengi başlangıçta B3 mikrobrazyon sonrası A2 ve beyazlatma sonrası A1 idi. Hasta tedavi sonuçlarından memnun kaldı.Remineralizasyon jelinin iki hafta boyunca uygulanması mine hipomineralizasyonlarının boyutunu azaltmıştır. Mikroabrazyon ve evde beyazlatmanın birlikte kullanılması lezyonların azaltılmasında, estetik kaygıların ortadan kaldırılmasında daha etkilidir ve MIH\"li hasta için daha konforlu bir tedavi süreci sağlamıştır.
  • Publication
    Farklı diş macunlarının mine ve dentin yüzey morfolojileri üzerine etkilerinin değerlendirilmesi: ışık mikroskobu analizi
    (2022-12-18) CİMİLLİ, ZÜHRE HALE; TÜRKMEN, CAFER; Kükey P., Türkmen C., Cimilli Z. H., Güneyligil Kazaz T., Zeren M.
    Farklı diş macunlarının mine ve dentin yüzey morfolojileri üzerine etkilerinin değerlendirilmesi:ışık mikroskobu analiziPelin Kükey1, Cafer Türkmen1, Zühre Hale Cimilli2, Tanyeli Güneyligil Kazaz3, Muzaffer Zeren 41Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı, İstanbul2Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Endodonti Anabilim Dalı, İstanbul3Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Anabilim Dalı, Gaziantep4Department of Metallurgical and Materials Engineering, Kocaeli University, KocaeliAmaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı diş macunlarının 30 günlük süreye karşılık gelen diş fırçalamadan sonra meydana gelen remineralizasyon ve onarım etkinliklerini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: İnsan molar dişlerinden hazırlanmış olan 32 adet örnek, 72 saat süre boyunca demineralizasyon solüsyonunda bekletildi. Ardından 10 gün süreyle ilgili örneklere remineralizasyon ajanları uygulandı. Örnekler dört gruba (n=8) ayrıldı:Grup 1 (kontrol grubu) deiyonize su, Grup 2 diş macunu 1(Concentrate Smile potasyum nitrat içeren diş macunu), Grup 3 diş macunu 2 (Colgate Pro 8% arginin içeren diş macunu) ve Grup 4 diş macunu 3 (Sensodyne Onarım ve Koruma, kalsiyum sodyumfosfosilikat içeren diş macunu) ile fırçalama yapılan deney örneklerini içermektedir. Tedavi öncesi ve sonrasında yüzey morfolojisindeki değişimler ışık mikroskobu ile gözlemlenmiştir. (Olympus BX41M-LED, Almanya)Bulgular: Bu çalışmanın sonuçları, remineralizasyon öncesi ve sonrası yapılan ölçümlerde elde edilen veriler arasında (kontrol grubu hariç) anlamlı fark olduğunu göstermiştir. (p<0.05) Işık mikroskobu ile analiz edilen test örneklerinden macun gruplarında, yüksek remineralizasyon değerleri elde edilmiştir. Verilerin normallik dağılımının değerlendirilmesi Shapiro Wilk testi kullanılarak doğrulanmıştır. Normal olmayan verilerin dağılımında dört bağımlı grubu karşılaştırmak için Kruskal Wallis ve dunn testleri kullanılmıştır. (p<0,05)Sonuç: Çalışmamızın sınırlamaları dahilinde, Grup 1 ve Grup 3 ile karşılaştırıldığında potasyum nitrat ve kalsiyum sodyum fosfosilikat benzer remineralizasyon etkinliği ve dentin tübüllerini tıkama yeteneği gösterdi.Anahtar Kelimeler: Remineralizasyon; ışık mikroskobu; yüzey morfolojisi; potasyum nitrat
  • Publication
    Bulk-fill kompozit rezinlerin antagonist çelik top ve CAD CAM blok karşısında aşınma dirençlerinin karşılaştırılması
    (2022-11-06) ŞENOL, AYŞE ASLI; KAHRAMANOĞLU, ERKUT; YILMAZ ATALI, PINAR; TÜRKMEN, CAFER; Altuntaş E., Öztürk S., Şenol A. A., Kahramanoğlu E., Yılmaz Atalı P., Türkmen C.
    Bulk-fill Kompozit Rezinlerin Antagonist Çelik Top ve CAD/CAM-Blok Karşısında Aşınma Dirençlerinin KarşılaştırılmasıEzgi Altuntaş1, Selinsu Öztürk1, Ayşe Aslı Şenol1, Erkut Kahramanoğlu2, Pınar Yılmaz Atalı1, Cafer Türkmen11Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı2Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Protetik Diş Tedavisi Anabilim DalıAMAÇKompozit rezinler, antagonist materyal tarafından mekanik kuvvetlere maruz kaldığında aşınmaktadır. Aşınma sonucu mekanik özellikleri azalmakta, bu nedenle uzun süreli klinik başarıları olumsuz etkilenmektedir. Bu çalışmanın amacı iki farklı bulk-fill kompozit rezinin çelik top ve cad/cam blok karşısında aşınma dirençlerinin karşılaştırılmasıdır.GEREÇLER ve YÖNTEMLERVisCalor-Bulk (VOCO) ve SonicFill 2 (Kerr) bulk-fill kompozitler ile4x10mm boyutlarında 32 adet kompozit disk hazırlandı. Kompozit diskler 20 saniye boyunca VALO (Ultradent) ile polimerize edildi. 4 farklı grene sahip cila diskleri ile cilaları tamamlandık sonra37°C distile suda 24 saat boyunca bekletildi. Örnekler randomize olarak kompozitlere göre 2 gruba ayrıldıktan sonra antagonist materyale göre de 2 alt gruba (n=8) ayrıldılar; Grup-1-VisCalor-Steel (VS), Grup-2-VisCalor-CAD (VC), Grup-3-Sonicfill-Steel (SS), Grup-4-Sonicfill-CAD (SC).Ağız ortamını taklit edebilmek için örneklere termal döngü (5-55°C) ile birlikte dual akslı çiğneme simülatöründe iki gövdeli aşınma testi (120,000 cycles, 49N) (C-S-4; SD-Mechatronik Company) uygulandı. Örnekler, yüklemeden önce ve sonra lazer tarayıcı (LAS-20, SD Mekatronik) ile tarandı. Geomagic programı kullanılarak gruplar arası hacimsel aşınma miktarı analiz edildi.Her gruptan rastgele seçilen bir örnek, taramalı elektron mikroskobu altında değerlendirildi. Veriler iki yönlü ANOVA testi ile incelendi(p=0.05).
  • Publication
    Riboflavinin demineralize dentine uygulanmasının biomimetik remineralizasyon açısından optik koherens tomografi ile incelenmesi
    (2022-04-21) YILMAZ ATALI, PINAR; TÜRKMEN, CAFER; KARGÜL, BETÜL; Kükey P., Altuntaş E., Yılmaz Atalı P., Türkmen C., Kargül B.
    Investigation of Riboflavin as Biomimetic Mineralization on Demineralized Dentin by Optical Coherence TomographyPelin Kükey1, Ezgi Altuntaş1, Pınar Yılmaz Atalı1, Cafer Türkmen1, Betül Kargül21Marmara University, Faculty of Dentistry, Department of Restorative Dentistry, İstanbul, Turkey 2Marmara University, Faculty of Dentistry, Department of Pediatric Dentistry, İstanbul, TurkeyAim: Optical coherence tomography (OCT) has considerable potential as a non-invasive imaging technique for carious lesions as it eliminates the need for the removal of the superficial layer and eliminates radiation. The aim of this study was to assess the biomimetic remineralization capacity of Riboflavin for demineralized dentin samples using spectral-domain optical coherence tomography (SD-OCT).Materials and Methods: Twenty four dentin blocks were randomly divided into 6 groups as: 2% Riboflavin; Universal bonding agent (Optibond Universal, Kerr); Functional tricalcium phosphate (fTCP) (Clinpro TM 5000, 3M) ; Universal bonding agent+2% Riboflavin; fTCP + 2% Riboflavin; Remineralizing solution (Positive Control). The dentin samples were immersed in a demineralization solution maintained for 72 hours and remineralization agents were applied for 10 days. The optical depth of backscattered light of enamel was measured using Zeiss Cirrus HD SD-OCT 5000 (Carl Zeiss Meditec). SD-OCT analyzes were performed after demineralization and after remineralization procedures. The appropriate values that correspond to the visual boundary of dentin lesions were measured. Paired two-sample t-test was used to compare the application within the groups (p<0.05)Results: At the baseline (after demineralization), there was no statistically significant difference in the optical lesion depths of the dentin blocks in the six groups (p=0.487). The reflectivity and the optical lesion depth decreased after remineralization in all groups. A significant decrease in the depth of optical lesion on the dentin surfaces in all groups was observed following the remineralization (p<0.05) except adhesive application (p>0.05)Conclusion: Within the limitations of this study, the surface treatment with Riboflavin provided biomimetic dentin remineralization. Further investigations are needed on Riboflavin as a potential innovative bioactive material of dentine remineralization as minimal intervention which is an important concept in clinical restorative dentistry.Keywords: biomimetic mineralization, riboflavin, tri-calcium phosphate, optical coherence tomography (OCT)