Person: RAYAMAN, PERVİN
Loading...
Email Address
Birth Date
Research Projects
Organizational Units
Job Title
Last Name
RAYAMAN
First Name
PERVİN
Name
2 results
Search Results
Now showing 1 - 2 of 2
Publication Metadata only Probiyotik ürünlerden izole edilen laktik asit bakterilerinin ultrasonikasyon sonrası antimikrobiyal etkinliğinin belirlenmesi(2023-08-15) RAYAMAN, PERVİN; RAYAMAN, ERKAN; BİNGÖL ÖZAKPINAR, ÖZLEM; Bolat G., RAYAMAN P., RAYAMAN E., BİNGÖL ÖZAKPINAR Ö.Giriş ve Amaç: Yeterli miktarlarda alındığında intestinal sistemi düzenleyerek konakçı sağlığı üzerine faydalı etkilere sahip canlı mikroorganizma suşları olarak tanımlanan probiyotiklerin bağırsak epiteliyal bariyer fonksiyonunu iyileştirdiği, immünomodülatör yanıtları düzenlediği, toksin reseptörlerini bozduğu, inhibitör maddeler ürettiği, çeşitli mekanizmalar kullanarak patojen mikroorganizmaları inhibe ettiği bilinmektedir. Dolayısıyla çalışmamızda, çeşitli probiyotik ürünlerden izole edilen laktik asit bakterilerinin ultrasonikasyon sonrası antimikrobiyal etkinliğinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda; Lactobacillus fermentum ATCC (Amerikan Tipi Kültür Koleksiyonu) 14931, ev yapımı kefirden izole edilen Lactobacillus kefiri ve eczane preparatından izole edilen Lactobacillus rhamnosus türü mikroorganizmaların in vitro koşullarda Escherichia coli ATCC 11229, Staphylococcus aureus ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Salmonella typhimurium ATCC 14028, Klebsiella pneumoniae ATCC 4352 bakterileri ve Candida albicans ATCC 10231 mayası üzerine olan antimikrobiyal aktivitesi spot on lawn yöntemiyle belirlenmiştir. Çalışmamızda bulunan mikroorganizmalar Marmara Üniversitesi Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nın kültür stok koleksiyonundan temin edilmiştir. Çalışmamızdaki Laktobacillus türleri 15 ml’lik Falcon tüplerine aktarılmış ve MRSA (Mann Rogosa Sharpe Agar) içeren petrilere damlatılarak inkübe edilmiştir. İnkübasyon sonrası probiyotik mikroorganizmalara ultrason cihazında ms 73 prob, %50 genişlik ayarlanarak; 6 dakika boyunca ultrasonik homojenikatör uygulanmış ve MRSA besiyeri içeren petrilerin yüzeyine 5 μL damlatılarak inkübe edilmiştir. İnkübasyon sonrası probiyotik mikroorganizmaların bulunduğu petri plaklarının üzerine McFarland 0,5 standart bulanıklığına ayarlanmış bakteriler ve McFarland 1 standart bulanıklığına ayarlanmış maya süspansiyonu içeren yumuşak agar dökülmüş ve petriler bakteriler için 24 saat, maya için ise 48 saat süre ile 37°C’de inkübe edildikten sonra oluşan inhibisyon zonlarının çapı elektronik kumpas yardımı ile mm olarak ölçülüp kaydedilmiştir. Bulgular ve Sonuç: Çalışmada yer alan tüm probiyotik mikroorganizmalar ultrasonikasyon sonrası Escherichia coli ATCC 11229, Staphylococcus aureus ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Klebsiella pneumoniae ATCC 4352 patojenlerine karşı başlangıç değerine göre daha fazla antimikrobiyal etki göstermiştir. Lactobacillus fermentum ve Lactobacillus kefiri türlerinin Candida albicans’a karşı başlangıçta etki edemezken ultrasonikasyon sonrası inhibisyon zonu oluşturduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak ultrasonikasyon işleminin probiyotik ürünlerden izole edilen laktik asit bakterilerinin antimikrobiyal etkinliğini arttırdığı gösterilmiştir. Çalışmamızın bu alanda yapılacak araştırmalara ışık tutacağı kanısındayız.Publication Metadata only Lactobacillus plantarum suşlarının ultrasonikasyon öncesi ve sonrası antimikrobiyal etkinliğinin spot on lawn yöntemi ile araştırılması(2023-08-15) RAYAMAN, PERVİN; BİNGÖL ÖZAKPINAR, ÖZLEM; ÖZDURAN E., RAYAMAN P., BİNGÖL ÖZAKPINAR Ö.Giriş ve Amaç İnsan sindirim sistemi patojen mikroorganizmaların gelişimini baskılayan ve sağlıklı bir sistemi teşvik eden yaklaşık 400 probiyotik bakteri türünü içermektedir. Çalışmamızın amacı farklı probiyotik ürünlerden izole edilen Lactobacillus plantarum suşlarının ultrasonikasyon işlemi öncesi ve sonrası göstereceği antimikrobiyal aktivitelerinin 'spot on lawn' yöntemi ile karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem Probiyotik mikroorganizmalar Lactobacillus plantarum Amerikan Tipi Kültür Koleksiyonu (ATCC) 14917 ile peynir altı suyundan ve eczane preparatından izole edilen 2 faklı Lactobacillus plantarum olmak üzere toplamda üç faklı Lactobacillus plantarum suşunun in vitro koşullarda Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Salmonella typhimurium ATCC 14028, Escherichia coli ATCC 11229, Staphylococcus aureus ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae ATCC 4352 ve Candida albicans ATCC 10231 mikroorganizmaları üzerinde antimikrobiyal aktivitesi araştırılmıştır. Çalışmamızda bulunan mikroorganizmalar Marmara Üniversitesi Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nın kültür stok koleksiyonundan temin edilmiştir. Probiyotik mikroorganizmaların antimikrobiyal etkisi spot on lawn yöntemiyle incelenmiştir. Lactobasillus plantarum’un üç farklı suşu 15 ml alınarak falcon tüplerine aktarılmış, Mann Rogosa Sharpe Agar (MRSA) içeren petri kaplarına damlatılmış ve inkübasyona kaldırılmıştır. Daha sonra tüplerdeki probiyotik mikroorganizma süspansiyonuna ultrasonikasyon cihazında ms 73 prob, %50 genişlik ayarlanarak; 6 dakika boyunca ultrasonik homojenikatör uygulanmış ve MRSA besiyeri içeren petrilerin yüzeyine 5 μL damlatılarak inkübe edilmiştir. İnkübasyon sonrası üç ayrı Lactobacillus plantarum suşunun bulunduğu petri plaklarının üzerine McFarland 0,5 standart bulanıklığına ayarlanmış bakteri ve McFarland 1 standart bulanıklığına ayarlanmış maya süspansiyonu yumuşak agar üzerine dökülmüş ve petriler 24 saat boyunca 37°C sıcaklıkta inkübe edilmiştir. İnkübasyon sonrası oluşan inhibisyon zonlarının çapları dijital kumpas ile mm olarak ölçülüp kaydedilmiştir. Bulgular ve Sonuç Çalışmamızda Lactobacillus plantarum ATCC 14917 suşu ultrasonikasyon sonrası tüm bakterilere karşı başlangıç değerlerine göre daha fazla antimikrobiyal aktivite gösterirken, eczane preparatından izole edilen Lactobacillus plantarum suşunun Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus ve Candida albicans'a karşı; peynir altı suyundan izole edilen Lactobacillus plantarum suşunun ise Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae ve Candida albicans’a karşı antimikrobiyal etki gösterdiği saptanmıştır. Probiyotik mikroorganizmaların etki mekanizmalarının aydınlatılması için ileri çalışmalara gereksinim bulunmaktadır.