Publication: Probiyotik ürünlerden izole edilen laktik asit bakterilerinin ultrasonikasyon sonrası antimikrobiyal etkinliğinin belirlenmesi
No Thumbnail Available
Date
2023-08-15
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Giriş ve Amaç: Yeterli miktarlarda alındığında intestinal sistemi düzenleyerek konakçı sağlığı
üzerine faydalı etkilere sahip canlı mikroorganizma suşları olarak tanımlanan probiyotiklerin
bağırsak epiteliyal bariyer fonksiyonunu iyileştirdiği, immünomodülatör yanıtları düzenlediği,
toksin reseptörlerini bozduğu, inhibitör maddeler ürettiği, çeşitli mekanizmalar kullanarak
patojen mikroorganizmaları inhibe ettiği bilinmektedir. Dolayısıyla çalışmamızda, çeşitli
probiyotik ürünlerden izole edilen laktik asit bakterilerinin ultrasonikasyon sonrası
antimikrobiyal etkinliğinin belirlenmesi hedeflenmiştir.
Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda; Lactobacillus fermentum ATCC (Amerikan Tipi Kültür
Koleksiyonu) 14931, ev yapımı kefirden izole edilen Lactobacillus kefiri ve eczane
preparatından izole edilen Lactobacillus rhamnosus türü mikroorganizmaların in vitro
koşullarda Escherichia coli ATCC 11229, Staphylococcus aureus ATCC 25922, Pseudomonas
aeruginosa ATCC 27853, Salmonella typhimurium ATCC 14028, Klebsiella pneumoniae ATCC
4352 bakterileri ve Candida albicans ATCC 10231 mayası üzerine olan antimikrobiyal aktivitesi
spot on lawn yöntemiyle belirlenmiştir. Çalışmamızda bulunan mikroorganizmalar Marmara
Üniversitesi Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nın kültür stok koleksiyonundan temin
edilmiştir. Çalışmamızdaki Laktobacillus türleri 15 ml’lik Falcon tüplerine aktarılmış ve MRSA
(Mann Rogosa Sharpe Agar) içeren petrilere damlatılarak inkübe edilmiştir. İnkübasyon
sonrası probiyotik mikroorganizmalara ultrason cihazında ms 73 prob, %50 genişlik
ayarlanarak; 6 dakika boyunca ultrasonik homojenikatör uygulanmış ve MRSA besiyeri içeren
petrilerin yüzeyine 5 μL damlatılarak inkübe edilmiştir. İnkübasyon sonrası probiyotik
mikroorganizmaların bulunduğu petri plaklarının üzerine McFarland 0,5 standart bulanıklığına
ayarlanmış bakteriler ve McFarland 1 standart bulanıklığına ayarlanmış maya süspansiyonu
içeren yumuşak agar dökülmüş ve petriler bakteriler için 24 saat, maya için ise 48 saat süre ile
37°C’de inkübe edildikten sonra oluşan inhibisyon zonlarının çapı elektronik kumpas yardımı
ile mm olarak ölçülüp kaydedilmiştir.
Bulgular ve Sonuç: Çalışmada yer alan tüm probiyotik mikroorganizmalar ultrasonikasyon
sonrası Escherichia coli ATCC 11229, Staphylococcus aureus ATCC 25922, Pseudomonas
aeruginosa ATCC 27853, Klebsiella pneumoniae ATCC 4352 patojenlerine karşı başlangıç
değerine göre daha fazla antimikrobiyal etki göstermiştir. Lactobacillus
fermentum ve Lactobacillus kefiri türlerinin Candida albicans’a karşı başlangıçta etki
edemezken ultrasonikasyon sonrası inhibisyon zonu oluşturduğu tespit edilmiştir. Sonuç
olarak ultrasonikasyon işleminin probiyotik ürünlerden izole edilen laktik asit bakterilerinin
antimikrobiyal etkinliğini arttırdığı gösterilmiştir. Çalışmamızın bu alanda yapılacak
araştırmalara ışık tutacağı kanısındayız.
Description
Keywords
Probiyotik, Laktik asit bakterileri, Ultrasonikasyon, Antimikrobiyal etkinlik, Spot on lawn, Patojen mikroorganizma
Citation
Bolat G., RAYAMAN P., RAYAMAN E., BİNGÖL ÖZAKPINAR Ö., \"Probiyotik Ürünlerden İzole Edilen Laktik Asit Bakterilerinin Ultrasonikasyon Sonrası Antimikrobiyal Etkinliğinin Belirlenmesi\", 25. Ulusal Biyoloji Kongresi, İzmir, Türkiye, 13 Temmuz 2023