Publication: Anneleri̇n emzi̇rme ve süt çocuğu beslenmesi̇ konusundaki̇ bi̇lgi̇, inanış ve uygulamaları: Ni̇teli̇ksel bi̇r araştırma
Loading...
Files
Date
2006-01-01
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Amaç:Bu çalışma, annelerin süt çocuğu beslenmesi ve emzirme konusundaki bilgi ve uygulamalarının ortaya
çıkarılmasını amaçlayan niteliksel bir araştırmadır. Çalışma grubunu 9-15 aylık bebeği olan ve farklı eğitim
seviyesi, sosyal ve ekonomik yapıdan 40 anne oluşturmuştur.
Yöntem:Çalışmanın verisi, yarı yapılandırılmış sorulardan oluşan bir akış formunun kullanıldığı derinlemesine
görüşmeler ile toplanmıştır.
Bulgular:Analiz sonrasında, görüşmeler sırasında annelerin ifade ettikleri şu ana temalar altında toplanmıştır:1-
Annelerin anne sütü verme kararını etkileyen süreçler, 2-Anne sütü ile ilgili bilgi ve inanışlar, 3-Emzirme
uygulamaları, 4-Annelerin ek besin başlama kararını etkileyen durumlar, 5-Annelerin ek besinlerle ilgili bilgi ve
tutumları. Yurdumuzda emzirme alışkanlığı yaygındır. Çalışmamızda da annelerin tümü bebeklerini
emzirmişlerdir. Ancak anne sütünün yeterliliği konusundaki endişeleri ve sosyal baskılar ek gıdalara erken
başlanmasına neden olmaktadır. Eğitimler, anne sütü yeterliliğinin değerlendirilmesinde bebeğin kilo alımının
esas belirteç olduğu ve anne sütünün tek başına 6 ay yeterli olduğu yönünde vurgu yapmalıdır. Ek gıdaların
seçiminde ailelerin alım gücü etkili olmakla birlikte, kısıtlı olanakların uygun şekilde kullanılması için ek
gıdaların niteliği ve başlama zamanları konusunda yeterli bilgisi olmadığı görülen annelere danışmanlık verilmesi
yararlı olacaktır. Anneler bebek beslenmesi konusunda sağlık çalışanları tarafından birebir görüşmeler ve basılı
materyallerle eğitilmeyi tercih etmektedir.
Sonuç:Bebek beslenmesinin iyileştirilmesi için topluma yönelik programların hazırlanmasından önce annelerin
düşünce, inanış ve gereksinimlerinin belirlenmesi yararlı olacaktır.
Objective:This is a qualitative research that aims to explore the mothers’ knowledge and practices regarding infant nutrition and breastfeeding. Forty mothers with infants aged 9-15 months- and with varing different backgrounds in education, social and economic structure, formed the study groups. Method:The data was collected by means of depth interviews useing of a semi-structured questionnaire. Results:After the analysis the mothers’ words during the interviews were classified under these main themes: 1- Procedures affecting mothers’ breastfeeding decision 2-Knowledge and beliefs regarding breast-milk, 3- Breastfeeding practices, 4-Factors influencing the decisions of feeding with non-breast milk products 5-Mothers’ knowledge and attitudes to complementary nutritients/foods. Breastfeeding is a common habit in Turkey. In our study all of the infants were breastfed. But the mother’sanxiety about the sufficiency of breast-milk and social pressure leads to starting with complementary nutritients/foods early. Education must emphasize exclusive breastfeeding in the first 6 months and following the weight gain of the infant as the major indicator for assessment of its sufficiency. Although the economic level of the family affects the selection of the complementary foods, supervision is necessary for mothers who do not know enough about the quality of the foods and time of addition to the diet. Mothers prefer one to one interviews with health professionals and using printed materials about infant nutrition. Conclusion:Before preparing community-based programs to improve infant nutrition, the mothers’ opinions, beliefs and needs, should be taken into account.
Objective:This is a qualitative research that aims to explore the mothers’ knowledge and practices regarding infant nutrition and breastfeeding. Forty mothers with infants aged 9-15 months- and with varing different backgrounds in education, social and economic structure, formed the study groups. Method:The data was collected by means of depth interviews useing of a semi-structured questionnaire. Results:After the analysis the mothers’ words during the interviews were classified under these main themes: 1- Procedures affecting mothers’ breastfeeding decision 2-Knowledge and beliefs regarding breast-milk, 3- Breastfeeding practices, 4-Factors influencing the decisions of feeding with non-breast milk products 5-Mothers’ knowledge and attitudes to complementary nutritients/foods. Breastfeeding is a common habit in Turkey. In our study all of the infants were breastfed. But the mother’sanxiety about the sufficiency of breast-milk and social pressure leads to starting with complementary nutritients/foods early. Education must emphasize exclusive breastfeeding in the first 6 months and following the weight gain of the infant as the major indicator for assessment of its sufficiency. Although the economic level of the family affects the selection of the complementary foods, supervision is necessary for mothers who do not know enough about the quality of the foods and time of addition to the diet. Mothers prefer one to one interviews with health professionals and using printed materials about infant nutrition. Conclusion:Before preparing community-based programs to improve infant nutrition, the mothers’ opinions, beliefs and needs, should be taken into account.
Description
Keywords
Emzirme, Süt çocuğu beslenmesi, Niteliksel araştırma, Annelerin düşünceleri, Breast-feeding, Infant nutrition, Qualitative study, Mothers’ opinions
Citation
Samlı G., KARA B., CÖBEK ÜNALAN G. P., Samlı B., SARPER N., GÖKALP A. S., "ANNELERİN EMZİRME VE SÜT ÇOCUĞU BESLENMESİ KONUSUNDAKİ BİLGİ, İNANIŞ VE UYGULAMALARI: NİTELİKSEL BİR ARAŞTIRMA", MARMARA MEDICAL JOURNAL, cilt.19, sa.1, ss.13-20, 2006