Publication: Denim ürün üretiminde su ayak izi ile sürdürülebilirlik
Loading...
Files
Date
2022-09-01
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
1930’lu yıllarda Amerika’da kullanılmaya başlayan denim kumaş, dayanıklılığı nedeni ile kısa süre içerisinde
dünyada yayılmıştır. Günümüzde de tekstil ürünlerinde en çok tercih edilen kumaş türü olarak karşımıza çıkan
denim yüzeyler, artık sadece Jean pantolonların üretiminde değil, moda unsuru olarak karşımıza çıkan ev
tekstilinden aksesuarlara kadar birçok ürün gamında kullanılmaktadır. Dolayısıyla kullanımı geniş bir yelpazeye
yayılan ve tercih edilen bu yüzeylerin sürdürülebilirlik çerçevesinde incelenmesi ve takip edilmesi gerekmektedir.
Çünkü üretimi sırasında birçok işlemden geçmektedir. Denimin ana malzemesi olan pamuğun tarladan
toplanmasından giyilecek/kullanılacak tekstil ürünü haline gelmesine kadar geçen süreçte doğal su kaynakları
oldukça fazla kullanılmaktadır. Suyun yaşamımız ve dünyamız için önemi hepimiz tarafından bilinmesine rağmen,
kısıtlı olan su kaynaklarının bilinçli kullanımı açısından yeterli bilinç düzeyi özellikle üretim amaçlı tüketilen su
ile ilgili olarak oluşmamıştır. Tekstil ve hazır giyim sektörü de su kaynaklarının kullanımı açısından en çok su
kullanan sektörlerin başında gelmektedir. Özellikle denim ürünlerin yıllar içerinde yayılarak her alanda kullanılır
olması ve bu ürünlerin üretimi sırasında harcanan su miktarlarının fazlalığı dikkat edilmesi gereken noktalar
arasındadır. Bu çalışma kapsamında denim ürünlerin üretilmesi sırasındaki prosesler, denim ürünün su ayak izi,
yeni teknolojiler ve sürdürülebilirlik konuları ele alınmıştır. Geliştirilen teknolojiler su sarfiyatı %95’lere varan
oranlarda artırmakla beraber, sektör yeni araştırma ve geliştirme faaliyetlerine açık durumdadır.
Description
Keywords
Atıksu, Better Cotton, Denim, Su Ayak İzi, Sürdürülebilirlik
Citation
CEVİZ N., TEKTAŞ N., "DENİM ÜRÜN ÜRETİMİNDE SU AYAK İZİ İLE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK", Ulakbilge Sosyal Bilimler Dergisi, cilt.10, sa.76, ss.954-962, 2022