Person:
KARATAŞ, TOGAN

Loading...
Profile Picture

Email Address

Birth Date

Research Projects

Organizational Units

Job Title

Last Name

KARATAŞ

First Name

TOGAN

Name

Search Results

Now showing 1 - 6 of 6
  • Publication
    A Study on the Role of Open Education Faculty, the Leader of Distance Learning in Turkey, in Higher Education and its Educational-Social Dynamics
    (2011) KARATAŞ, TOGAN; Karataş T., Karataş E.K.
    The distance learning method has changed the conception of classical education and training. In Turkey the distance learning mission has been undertaken by Anadolu University Open Education Faculty (OEF). Therefore, the presence of OEF in higher education has been considered as the need and demand for higher education through “distance learning system”. However, studying the state's OEF move “a demand” is not sufficient for an integral analysis. The economic and political structure in the period when OEF was integrated into the education system was critical. In this context, there are significant social dynamics underlying the foundation of OEF as well. In this study, the differences between the distance learning experience in Turkey and other countries are analyzed. Besides the role and share of the OEF in higher education in Turkey is discussed and the socioeconomic reasons of the foundation of the OEF, as specified above, are studied within the framework of the background of the state's educational move. Finally, the positive and negative views of the individuals on the OEF are presented in the study and suggestions are made in this framework. © 2011, IGI Global. All rights reserved.
  • PublicationOpen Access
    Türkiye ekonomisinde ücret ve maaşlar: 1970–2021
    (2023-01-01) YILMAZ, AHMET; KARATAŞ, TOGAN; YILMAZ A., KARATAŞ T.
    Bir ekonomide ücretler ile maaşların tarihsel gelişimi, ilgili ekonominin makro iktisadi performansının değerlendirilmesinde en önemli olgulardan biridir. Uzun dönemde istihdamı artırarak, reel ücret ve maaşları sürdürülebilir olarak yükseltemeyen bir ekonominin başarılı olduğu söylenemez. Bu çalışmada Türkiye ekonomisinde reel ücret ve maaşların 1970’ten 2021’e gelişimi çeşitli göstergeler aracılığıyla incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde işçilerin istihdamdaki yeri ve GSYİH’den aldığı pay incelenirken, ikinci bölümde emek verimliliği ve reel ücretlerin gelişimi konuları detaylarıyla analiz edilmiştir. Son bölümde ise emek gelirlerinin kendi içindeki yakınsama dinamikleri ele alınmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular kısaca şöyle özetlenebilir: Türkiye’de yakın geçmişte proleterleşme süreci hızlanırken emeğin üretkenliği artmıştır. Ancak ücretli ve maaşlıların reel gelirleri verimlilik artışlarına rağmen kalıcı bir şekilde iyileşmemiştir. Ekonomide son elli yılda çalışanların reel gelirlerini ve ücret çevrimlerini belirleyen önde gelen değişkenlerin; ülkenin siyasal iklimi ve demokratikleşme düzeyi, iktisadi krizler, devalüasyonlar ve enflasyonist ortam olduğu tespit edilmiştir. Eserde ayrıca ülkenin çeşitli kendine özgü gerçekliklerinin de ücret ve maaşları hangi bağlamlarda etkileyebileceği ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Çalışmada; uzun dönemde toplumsal mücadelelerin güçlü, siyasal iklimin nispeten ücretli çalışanlardan yana ve göreli demokratik olduğu süreçlerin emeğin satın alma gücünün iyileşmesi ve gelir bölüşümünün daha adil hale gelmesine katkı sağladığı, aksine otoriterleşme eğilimleri ile para krizi ve yüksek enflasyon süreçlerinin ise emek kesimini yoksullaştırarak gelir bölüşümünü bozduğu ve iktisadi - toplumsal kutuplaşmayı artırdığı ortaya koyulmuştur. Çalışanların yurt içi hasıladan aldığı payın yükselmesi için iktisat politikalarının kısa ve uzun dönemde kur ve fiyat istikrarını sürdürülebilir olarak tesis edecek ve işsizliği azaltacak şekilde planlanması ve uygulanması gerekmektedir. Siyasal evrede ise ücretli çalışan kesimin hak arama mücadelelerinin devlet zoru ile baskılanmaması, sendikalaşma oranının yükselmesi ve emek kesiminin taleplerinin siyasal süreçleri etkileme gücünün artması kısaca demokratikleşmeye ihtiyaç vardır.
  • Publication
    İktisat okulları ve ekonomik büyüme
    (Gazi Kitabevi, 2022-01-01) KARATAŞ, TOGAN; KARATAŞ T., AYDIN H. Y. , DUMAN M.
  • Publication
    Türkiye ekonomisinde rekabetçi kur söylemi ve faiz - Kur sarmalı
    (Orion Kitabevi, 2022-03-01) KARATAŞ, TOGAN; Karataş T., Duman M.
  • Publication
    1954 krizi ile 1958 devalüasyonunu anlamak
    (Kriter Yayınevi, 2023-04-01) KARATAŞ, TOGAN; Karataş T., Aydın H. Y.
  • Publication
    Türkiye ekonomisinde küresel ekonomik kriz sonrasında parasal göstergeler
    (EFİL YAYINEVİ, 2023-01-01) YILMAZ, AHMET; KARATAŞ, TOGAN; YILMAZ A., KARATAŞ T.