Person:
YILMAZ, RAHİLE

Loading...
Profile Picture

Email Address

Birth Date

Research Projects

Organizational Units

Job Title

Last Name

YILMAZ

First Name

RAHİLE

Name

Search Results

Now showing 1 - 10 of 18
  • PublicationOpen Access
    Hadis Alanındaki Çalışmalarıyla Tanınan Hollandalı Oryantalist: Harald Motzki (1948-2019)
    (2019-01-01) YILMAZ, RAHİLE; Yılmaz R.
    25 Ağustos 1948’de Almanya’nın Berlin eyaletindeki Reinickendorf’ta dindar Katolik bir ailede doğan Harald Motzki, hayatının ilk altı yılını burada geçirdi. Daha sonra ailesiyle birlikte Almanya’nın güneybatısında yer alan Saarland eyaletinin başşehri olan Saarbrücken şehrine taşındı ve orada önce Katolik ilkokuluna, ardından ortaokul ve lise eğitiminin birlikte verildiği hümanist liseye devam etti. Dindar Katolik bir aileden gelen, kilise âyinlerinin müdavimi hatta âyin yardımcısı olan Motzki’nin hümanist öğretinin ön planda olduğu bu kurumda aldığı eğitim, onun hayatında oldukça önemli bir yere sahiptir. Zira burada aldığı hümanist öğretinin etkisiyle ilk defa bu dönemde kiliseye yönelik sorgulamalarda bulunmuştur. Saarland eyaletinin başşehri ve aynı zamanda Fransa ile Almanya sınırında bir şehir olan Saarbrücken’de yaşadığı çok kültürlü hayat ile kendisinin farklı kültürlere yönelik yoğun ilgisi, Motzki’nin bu yıllarında önemli izler bırakmıştır. Tarihe olan merakı sebebiyle gençlik yıllarında Antikçağ, Ortaçağ tarihi, eski Mısır ve başka kültürler hakkında yoğun okumalar yaptı. Özellikle lisede aldığı hümanist eğitimin tesiriyle Yunanistan, Roma ve felsefe hakkında çok kitap okuduğunu belirten Motzki, o dönemde Yunanca, Latince ve Fransızca da bilmekteydi. 1968 yılında tamamladığı lise eğitiminin, aslında onun hem ilgilerinde hem de üniversitedeki bölüm seçiminde etkili olduğu söylenebilir.
  • PublicationOpen Access
    Muvatta’ ve Sahîh-i Buhârî Çerçevesinde İrsâl-İttisâl Meselesi
    (2021-12-01) YILMAZ, RAHİLE; YILMAZ R.
    Erken dönemde telif edilen ve mürsel rivayetleri muhtevi önemli bir eser olan İmâm Mâlik’in (ö. 179/795) Muvatta’ı, gerek Müslüman gerekse gayrimüslim araştırmacılar tarafından pekçok yönüyle çeşitli çalışmalara konu edilmiştir. Aynı şekilde İmâm Buhârî’nin (ö. 256/870) Sahîh’i de hicrî III. yüzyıldaki telifâtın zirvesi kabul edilip geçmişte ve günümüzde pek çok cihetten incelenip tetkik edilmiştir. Muvatta’ ve Sahîh-i Buhârî arasındaki ilişki, bazen müstakil eserlerde bazen belli başlıklar altında ele alınarak her iki kitabın müşterek yönleri, ravileri, rivayetler arasındaki benzerlikleri, farklılıkları, müelliflerinin ortak özellikleri-yöntemleri inceleme konusu olmuştur. İsnâdın sorulmaya başlandığı dönem ve bu dönemi müteakip sistematik şekilde kullanımı ile hadis tarihinin ilk asırlarına ait çalışmalarda hadis rivâyetinin genel karakteristiği, hem isnâdlı nakil hem de ilgili döneme ait kitapların yapısı hakkında önemli bilgiler sunmaya elverişli konulardır. Bu sebeple şifâhî ve yazılı rivâyet meselesi ile ilişkili olmak üzere isnâdın başlangıcı ve teşekkülü araştırıldığında başta oryantalist literatür olmak üzere modern dönemde kaleme alınan pek çok çalışmada Muvatta’ ve Kütüb-i sitte’de yer alan rivayetlerin isnadları itibariyle mukayese edildiği görülmektedir. Bu bağlamda özellikle erken dönem eserlerinde yer alan rivayetler, belli özellikleri itibariyle başta Buhârî’nin Sahîh’i olmak üzere temel hadis kitaplarıyla mukayese edilmek suretiyle hadis rivayet tarihi hakkında çeşitli değerlendirmeler yapılmaktadır. Bu makale “bir hadisin irsâl edilmek suretiyle rivayet edilmesi ve aynı hadisin mevsûl tarikle nakledilmesi” konusuna yoğunlaşarak her iki eseri irsâl-ittisâl açısından mukayese etmeyi amaçlamaktadır. Muvatta’ gibi çokça mürsel rivayet içeren erken döneme ait bir eser ile Buhârî’nin Sahîh’i gibi isnâdın sistematik şekilde kullanıldığı dönemi en iyi şekilde temsil eden bir kitabın tercih edilmesindeki asıl hedef, isnadlı hadis rivayetinin yapısını ortaya koymaktır. Söz konusu amaç, irsâlittisâl meselesini ortaya koymak üzere Muvatta’ ve Sahîh-i Buhârî’den seçilen iki rivayetin isnad-metin analizi yapılmak suretiyle gerçekleştirilmektedir. Bu bağlamda öncelikle Muvatta’da mürsel isnadla nakledilen ve aynı zamanda Buhârî’nin Sahîh’inde mürsel senedle yer alan bir rivayetin, daha sonra Muvatta’da mürsel nakledilip Buhârî’nin Sahîh’inde mevsûl isnadla zikredilen bir rivayetin ayrıntılı isnadmetin analizi yapılmıştır. Seçilen kki hadis özelinde yapılan bu analizler, isnadın teşekkül sürecini ortaya koymak üzere irsâl-ittisâl konusu bağlamında gerçekleştirilmiştir. Ayrıca kendilerinden sonra telif edilen hadis kitaplarının neredeyse tamamına tesir eden İmâm Mâlik’in Muvatta’ı ve İmâm Buhârî’nin Sahîh’i arasındaki irtibata dikkat çeken bu çalışma, isnadlı hadis rivayetinin geçirdiği süreci anlamaya katkı sunmaktadır. Anahtar Kelimeler: İmâm Mâlik • Muvatta’ • Buhârî • el-Câmiu’s-sahîh • İrsâl • İttisâl • Mürsel • Mevsûl • İsnad-metin analizi
  • PublicationOpen Access
    Bekir Kuzudişli Şia ve Hadis Başlangıcından Kütüb-i Erbaa'ya Hadis Rivayetiyle İsnad
    (2018-12-01) YILMAZ, RAHİLE; YILMAZ R.
    Hz. Peygamber’in vefatından sonra mutlak anlamda dinî ve siyasî otorite olarak bizzat Allah tarafından Hz. Ali’nin ve onun soyundan gelen On İki İmam’ın görevlendirildiğini düşünen ve bunu temel inanç esası kabul eden Şiî İslam anlayışı, Kur’an ve Sünnet’in anlaşılması ve yorumlanması konusunda bazı temel noktalarda Sünnî İslam anlayışından tamamen farklı bir yerde konumlandırılmalıdır. Bundan dolayı Ehl-i Sünnet ve Şîa arasındaki yaklaşım farklılığını ortaya koyacak her ilmî çalışmanın önemli olduğunu ifade etmek izahtan varestedir. Aralarındaki yaklaşım farklılığından hareketle Ehl-i Sünnet’ten farklı bir İslam tasavvuruna sahip olan Şîa’nın ayrı bir hadis anlayışını benimsemesi de kaçınılmazdır.
  • Publication
    İmam Şâfiî’nin er-Risâle’de İmam Mâlik’ten naklettiği rivâyetler
    (İLEM Yayınları (Nobel Yayın Grubu), 2022-01-01) YILMAZ, RAHİLE; YILMAZ R.
  • PublicationOpen Access
    İhtilâfü’l-Hadîs ilmi açısından kadının mahremsiz yolculuğu
    (2022-03-01) YILMAZ, RAHİLE; YILMAZ R.
  • Publication
    İmam Malik: Muvatta’ı, talebeleri ve erken döneme tesiri hakkında tetkikler
    (Nobel Yayınevi, 2022-03-01) YILMAZ, RAHİLE; Yılmaz R. (Editör)
    Hicri ikinci asrın; dönemin önemli şahısları, eserleri, temel meseleleri üzerinden ele alınması, başta islami ilimlerin teşekkülü olmak üzere sonraki zaman dilimlerinde etkisi görülen pek çok tartışmanın anlaşılmasına ve yorumlanmasına katkı sunacaktır. Özellikle İmam Mâlik gibi yazdığı eserle, yetiştirdiği talebelerle, görüşleriyle farklı disiplinlere tesirde bulunan çok yönlü bir âlim, yine farklı alanlardanaraştırmacıların kaleme alacağı müşterek çalışmalarla yenidentetkik edilmeyi gerektirmektedir. Farklı veçhelerden hareketle İmam Mâlik\"i; döneme tesiri, kaleme aldığı Muvatta’ı, yetiştirdiği talebeleri konu edinen tetkiklerin yer aldığı bu çalışma, söz konusu amaca katkı sunmak üzere hazırlanmıştır.
  • Publication
    Dijitalleşmenin hadis çalışmalarına katkısı
    (Divan Kitap, 2022-01-01) YILMAZ, RAHİLE; HAKSEVER E., YILMAZ R.
  • PublicationOpen Access