Person:
BÖLME, SELİN MUZAFFER

Loading...
Profile Picture

Email Address

Birth Date

Research Projects

Job Title

Last Name

BÖLME

First Name

SELİN MUZAFFER

Name

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Publication
    Çin'in Ortadoğu'da aşı diplomasisi
    (2021-08-02) BÖLME, SELİN MUZAFFER; Bölme S. M.
  • PublicationOpen Access
    İsrail Yerleşim Politikasının Filistinlilerin Hayatı Üzerindeki Etkisi: Seyahat ve Dolaşım Özgürlüğü Çerçevesinde Furuş Beyt Deccan Köyü İncelemesi
    (2021-07-29) BÖLME, SELİN MUZAFFER; Selin M. BÖLME;Emine KAYA
    İsrail’in 1967 savaşı sonrasında Filistin topraklarındaki hakimiyetini sürdürmesinin en önemli araçlarından biri yerleşimler olmuştur. 1967’de başlayan yerleşim faaliyetleri zamanla Batı Şeria’yı sararak, bölgenin haritasını ve demografisini değiştirmiştir. Yerleşimler sadece konutlardan ibaret değillerdir. İsrail’in yerleşimlerin ihtiyaçlarını ve güvenliğini gerekçe göstererek inşa ettiği kontrol noktaları, kısıtlı yol ağları, yol engelleri ve Batı Şeria bariyeri (Ayrım Duvarı) ile çok daha komplike bir yapı oluşturmaktadırlar. Söz konusu bu komplike yapı sayesinde başlarda geçici olarak görülen askeri işgal kalıcı hale getirerek İsrail’in ilhak politikasının en etkili aracı haline gelmiştir. İsrail işgal ettiği bölgelerin geleceğini belirlemek için yerleşimler kurarken, bu toprakların aslında Filistinlilerin geleceği olduğu gerçeğinin üstünü örtmeye çalışmıştır. Bu yönüyle yerleşimler, Filistinlilerin sosyal, siyasi ve ekonomik hayatının her alanını sızmakta ve onları kuşatma altına almaktadır. Bu kuşatma nedeniyle Filistinliler sağlık ve eğitim gibi en temel ihtiyaçlara erişimde ve temel ekonomik faaliyetlerini yürütmekte büyük engellerle karşılaşmaktadırlar. İsrail oluşturduğu engellerle Filistinlilerin yaşamını kısıtlarken aynı zamanda onları belirli sınırlar içinde kontrol altında tutmayı sağlamıştır. Bu çalışma İsrail’in Batı Şeria’da inşa ettiği yerleşimlerin ve yerleşimlerinin bileşenlerinin Filistinlilerin hayatı üzerindeki etkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada en temel insan haklarından biri olan seyahat ve dolaşım özgürlüğü çerçevesinde bu etki incelenmiştir. Çalışmanın iddiası yerleşimlerin varlığının ve yerleşimleri merkeze alarak İsrailli makamların Filistinlilerin seyahat ve dolaşımına getirdiği kanuni ve/veya fiili kısıtlamaların ve engellerin Filistin halkının yaşam koşullarını en temel ihtiyaçlarını gideremeyecek kadar ağırlaştırdığıdır. Bu durum Filistin halkı üzerinde topraklarını terk etme baskısı oluşturarak, İsrail’in işgalini genişletmektedir. Çalışmada İsrail yerleşimlerinin Filistinlilerin hayatı üzerindeki bu etkisi vaka analizi olarak seçilen Furuş Beyt Deccan köyü üzerinden analiz edilmiştir.
  • Publication
    NATO- Türkiye İlişkileri: Vazgeçilmez Ortaktan Şüpheli Müttefike
    (2022-10-01) BÖLME, SELİN MUZAFFER; Bölme S. M.
    With Russia’s invasion of Ukraine in late February 2022, Türkiye’s role in NATO has once again become a topic of intellectual discussion, with many observers arguing that a revival of Russian power would lead to Türkiye’s return to the alliance as a good-standing member, while others questioned the likelihood of such a scenario due to the country’s political transformation. This is not the fi rst time Türkiye’s role within the alliance has become a subject of debate. Türkiye is often described as a valuable and dedicated partner of NATO. Yet, since the beginning of its membership, the country’s role in the alliance has been questioned more than that of any other member state. This article seeks to analyse NATO’s relations with Türkiye and the country’s role within the alliance from a historical perspective. It aims to understand the debates on Türkiye’s role within NATO by focusing on the moments of transformation in relations. The main assumption of this article is that, from the beginning of Türkiye’s membership process, TurkishAmerican relations have been the main determinant of Türkiye-NATO relations. Türkiye’s role, defence, and identity have always been questioned by European members. But these debates on Türkiye had, until as recently as the 2010s, been directed and/or suppressed by the US in accordance with its own interests. The US had been the main supporter of Türkiye in the alliance against the opposition and criticism of Europeans in exchange for Türkiye’s commitment to US policies. While differences on interests and values between the US and Türkiye became more visible after 2010, Türkiye failed to secure the support of the alliance’s European members to fi ll the gap left by the waning US support. Indeed, the differences between them grew from security-based issues, to wider, more major identity issues.
  • PublicationOpen Access
    The New British Colonialism: British Policy of Influence in the Arab Gulf States after the Withdrawal (1971-1991)
    (ULUSLARARASI ILISKILER KONSEYI DERNEGI, 2020-01-01) BÖLME, SELİN MUZAFFER; Bolme, Selin M.; Cavusoglu, Esra
    This paper aims to analyze Britain's relations with the former colonies in the Gulf after the termination of the British protectorate in the Persian Gulf and discuss how the British colonial ties influenced the post-colonial relations with the Arab Gulf States. Archive documents, official papers and secondary sources were used in order to determine and compare the relations in pre/post withdrawal periods and the results were analyzed in frame of the Post-colonial theory. The main argument of this study is that the British colonial relations and ties, which had been constructed in political, military, economic and institutional spheres in the colonial era, were significant determinants in reshaping the new British foreign policy towards the Arab Gulf States. Britain, who successfully adopted the colonial relations in the new term, managed to preserve its interests after the withdrawal and even extended some of them in certain fields such as the oil sector.