Person:
OKTAV, MEHMET

Loading...
Profile Picture

Email Address

Birth Date

Research Projects

Organizational Units

Job Title

Last Name

OKTAV

First Name

MEHMET

Name

Search Results

Now showing 1 - 10 of 10
  • PublicationOpen Access
    Baski mürekkepleri temel terimlerinin tanımlanması
    (2022-01-01) ÖZDEMİR, LUTFİ; URAL, ELİF; OKTAV, MEHMET; ACAR BÜYÜKPEHLİVAN, GÜLHAN; ACAR BÜYÜKPEHLİVAN G., OKTAV M., ÖZDEMİR L., URAL E.
    Basım sektöründe kullanılan iki temel baskı altı malzemesi, çeşitli türdeki kağıt/kartonlar ve mürekkeplerdir. Matbaa mürekkepleri; bir görselin baskı kalıbı aracılıyla baskı malzemesi üzerine taşınmasını sağlayan renkli, sıvı ya da yarı katı haldeki maddelerdir. Baskı mürekkeplerinin fiziksel ve kimyasal olarak farklı türde yüzlerce çeşidi vardır. Dokusu ve şekli ne olursa olsun; kağıt, plastik, metal, cam ve tekstillerin renklendirilmesinde ve yüzeylerinde görüntü oluşturulması için kullanılabilir. Baskı mürekkepleri, basıldıkları malzeme yüzeyine çok ince bir tabaka halinde uygulanır ve baskı sisteminin çeşidine bağlı olarak 5 ila 125 μm kalınlığa sahip olabilir. Mürekkebin görsel teknik özellikleri üç ana faktöre bağlıdır. Bunlar rengi, şeffaflığı ve parlaklığıdır. Mürekkep ile ilgili tüm unsurlar mürekkebin teknik özelliklerine ve basılabilirlik parametrelerine doğrudan etki eder. Ancak bu teknik terimlerin ne ifade ettiğinin iyi bilinmesi, mürekkebin optimum kullanımı ve tüm paydaşlar arasındaki sözlü ve yazılı teknik iletişim için önemli ve gereklidir. Bu çalışmada, baskı mürekkebine ait temel altı terim olan, renk, parlaklık, opaklık, ışık haslığı, yapışkanlık, viskozite terimlerinin Türkçe açıklamaları ve kullanımları, ayrıntılı olarak ortaya konulmuştur. Açıklamalar, basım teknolojilerinde üretim yapan teknik insanların, öğrencilerin ve araştırmacıların anlayacağı ortak teknik ifadelerle yapılmıştır.
  • PublicationOpen Access
    Plastik Film Malzemeler Üzerindeki Baskılarda Renk Farklılığına Neden Olan Etkenlerin Belirlenmesi
    (2020-12-01) OKTAV, MEHMET; ACAR BÜYÜKPEHLİVAN, GÜLHAN; Acar Büyükpehlivan G., Oktav M.
    Yaşam standartlarının yükselmesi, tüketim alışkanlıklarında meydana gelen değişimler ve tüketim ürünlerine olan talebin artması gibi nedenlerle ambalaj sektörü, giderek gelişen ve hızla büyüyen bir sektör haline gelmiştir. Ambalajda, ürünün tüm özelliklerini tüketiciye bildiren, adeta ürünün dili niteliğini taşıyan bilgiler ve baskı kalitesi, neredeyse ürün kalitesi ile eşdeğer öneme sahiptir. Günümüz baskı teknolojileri içerisinde esnek ambalaj üretiminde en çok flekso ve tifdruk baskı sistemleri kullanılmaktadır. Bu çalışmada, ambalajda en çok kullanılan plastik filmler üzerine, flekso baskı ile test baskıları yapılarak, öncelikle baskılarda renk farklılığına neden olan etmenler ve maksimum renk evrenini basabilmek için gerekli olan optimum şartlar uygulamalı olarak belirlenmiştir. Renk farklılığına neden olan ana faktörler olarak, kalıpların yapısı, hazırlanışı, yüksek tram sıklığı basılabilme kapasitesi, baskı işlemi sırasında yapılan ayarlar, baskı operatörünün bilgisi, becerisi ve baskı ortamının fiziksel şartlarının rol oynadığı belirlenmiştir. Ayrıca yapılan test baskılarında flekso baskıya ait renk evreni büyüklüğünün tifdruk baskıya yakın olduğu uygulamalı olarak tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Ambalaj Baskısı, Esnek Ambalajda Kalite, Flekso Baskı, Plastik Film Ambalaj Malzemesi
  • PublicationOpen Access
    Evaluation of plant-based oils for production of offset printing ink
    (2022-08-01) OKTAV, MEHMET; HAYTA P., OKTAV M., Duru O. A.
    The oils and solvents are the main components of the printing ink, and the chemical composition of the ink could be harmful or toxic to human health and the environment. Therefore, there is an increasing demand to develop inks containing green, biobased, sustainable, and renewable raw materials instead of petrochemical substances. In this study, flaxseed oil (FO), pomegranate seed oil, plum kernel oil (PKO), and grape seed oil (GSO) were selected to produce offset printing inks. Pinus pinaster (P. pinaster) resin was also used in the formulation of inks to examine the effects of natural resin on ink together with vegetable oils. The phenolic content was analyzed for the resin and oils to figure out their potential antioxidant and bioactive characteristics. Optical and rheological tests were applied to evaluate the printability of the inks. L*a*b*, Delta E, density, and gloss tests were performed for optical evaluation. The viscosity, tack, and rub resistance tests were applied to perform rheological analysis. The biobased, environmental friendly, and self-drying (cold set) offset printing inks were obtained using natural pine resin and three different plant-based oils FO, PKO, and GSO. The printability analysis of the inks figured out the potential usage of plant-based oils in the offset printing ink formulation.
  • Publication
    An ecological approach to printing industry: Development of ecofriendly offset printing inks using vegetable oils and pine resin as renewable raw materials and evaluation of printability
    (WILEY, 2022) OKTAV, MEHMET; Hayta, Pelin; Oktav, Mehmet; Ates Duru, Ozlem
    Petroleum-based solvents and synthetic resins are used as raw materials for the production of varnish, which is one of the main components of offset printing inks. These petrochemical compounds that are released to the surrounding in printing process demonstrates harmful effects on environment and human health. In the light of these facts, this study was carried out to investigate the use of renewable natural resources for offset printing inks production to lower environmental impacts and protect human health. In this study, different vegetable-based offset printing inks were developed with safflower oil (SO); grape seed oil (GSO) and Pinus pinaster resin (PPR) and printability analysis were performed. To understand the effect of pine resin in the ink formulation an ink sample with mineral oil (MO) was also produced. Printing tests were carried out with coated papers and the IGT C1 offset printability tester. Color, gloss, rub resistance, viscosity and tack values were measured on the test prints. Comparison of results with standard values figured out the suitability of using the newly developed offset printing inks for printing industry. The color difference values of color differences were in range of tolerance value. The density value of SO-PPR ink was found as same with standard values while the density value GSO-PPR and MO-PPR inks were measured close to standards as 1.45, 1.42, and 1.46, respectively. The results of printability analysis demonstrated appropriate utilization of the renewable sources for ecological development of offset printing inks.
  • PublicationOpen Access
    Yenilenebilir maddelerle hazırlanan cyan renk ofset baskı mürekkebinin basılabilirlik analizleri
    (2022-12-01) OKTAV, MEHMET; ÖZOMAY, ZAFER; HAYTA P., OKTAV M., ÖZOMAY Z., ATEŞ DURU Ö.
    Ofset baskı mürekkepleri içeriğinde yer alan hammaddeler genellikle petrokimyasal maddelerdir. Mürekkep bileşeninde bağlayıcı, çözücü ve katkı maddesi olarak yer alan petrokimyasal maddelerin bazıları baskı esnasında ve sonrasında mürekkep filminden ayrılırlar. Havaya, suya ve toprağa karışabilen bu maddeler insan sağlığı ve çevre için zararlı olabilmektedir. Bu kapsamda çalışmada; iki tür ofset baskı mürekkebi hazırlanmıştır. Mürekkep 1 Aspir yağı ve Pinus pinaster (sahil çamı) reçinesi ile mürekkep 2 mineral yağ ve Pinus pinaster reçinesi kullanılarak formüle edilmiştir. Mürekkeplerin farklı tür kağıtlar üzerine ofset baskı tekniğiyle test baskıları yapılmıştır. Baskıları yapılan kağıtların baskı anı ve mürekkep kuruması sonrası renk ölçümleri yapılarak ofset baskı tekniğine uygunluğu incelenmiştir. Ayrıca piyasada kullanılan standart bir cyan renk ofset baskı mürekkebi doğal bileşenlerle hazırlanan iki mürekkeple birlikte analiz edilerek karşılaştırma yapılmıştır. Çalışmanın sonuçlarında görülmüştür ki; kuruma sonrasında Mürekkep 1 ile baskısı yapılmış olan kağıtlardan uluslararası standartlara göre en iyi sonucu veren Bristol karton olmuştur. Bristol karton ΔE=6,6136 ve densite=1,2 değerlerinde ölçülmüştür. Mat kuşe kâğıt ΔE=10,94 ve densite=1,14 değerleriyle bu mürekkeple baskı uygunluğu en düşük kağıt olmuştur. Tüm analizlerin sonucunda doğal bileşenlerin mürekkep içeriğinde kullanılabileceği fakat nihai standart üretim için bileşenlerin oranlarının değiştirilerek standart değerlerle eş değer sonuçların elde edilebileceği gözlemlenmiştir.
  • Publication
    Ofset baskıda kaplanmamış kağıt yapısından kaynaklanan baskı zorluklarının incelenmesi
    (EĞİTİM YAYINEVİ, 2022-01-01) OKTAV, MEHMET; ACAR BÜYÜKPEHLİVAN, GÜLHAN; ACAR BÜYÜKPEHLİVAN G., OKTAV M.
  • PublicationOpen Access
    Analysis of the parameters determining the effect of coated and uncoated papers on print quality
    (2023-10-01) SESLİ, YASEMİN; AKGÜL, AHMET; OKTAV, MEHMET; SESLİ Y., HAYTA P., AKGÜL A., OKTAV M.
    Both paper and ink are the two main raw materials in the manufacture of printed materials. The visual quality of the printed product is very important. Printing an image on paper with ink in high resolution is dependent on the quality of the interfacial relationship between paper and ink. Newsprint, book paper, and pure cellulose-based high-grade paper pulp where the mechanical wood pulp is intensively utilized have porous structures. Coldset offset printing is used for printing on these papers. The coldset offset printing is a printing process where drying occurs late by evaporation of the liquid portion of the ink and absorption into the paper. The ink can sometimes take several days to dry completely (solidify). During this drying process, the ink penetrates the cellulose capillaries in the paper in the vertical direction and behaves the same in the horizontal direction. The dot diameter, which mechanically grows due to the printing pressure (dot gain), grows even larger by spontaneous micro-steps during the drying process. It tends to cross to the back surface of the paper in a vertical direction. For this reason, the paper-ink interfacial behavior is a critical parameter that should be maintained under control as much as possible. The rough surface, porous structure and humidity of the paper, the viscosity and amount of ink printed on the paper surface, the printing pressure at the NIP point, and the physical conditions of the printing room are influential in this interfacial relationship. In this study, the factors that affect the image quality in printing on uncoated and coated papers were investigated by test printing. The CMYK test scale, which was specially prepared for the examination of print quality, was printed with Coldset Offset Printing on smooth papers coated with woodfree coated paper and woodfree uncoated paper, which are the best examples of uncoated papers and are widely used especially in book production. After printing, the surface of the papers was measured with a spectrophotometer and the dot growth and trapping values were determined. Surface and interfacial images of the prints were taken with a stereoscopic microscope and visual examinations were undertaken.
  • PublicationOpen Access
    Baskı mürekkepleri temel terimlerinin tanımlanması
    (2022-03-01) OKTAV, MEHMET; ÖZDEMİR, LUTFİ; URAL, ELİF; ACAR BÜYÜKPEHLİVAN G., OKTAV M., ÖZDEMİR L., URAL E.
    Basım sektöründe kullanılan iki temel baskı altı malzemesi, çeşitli türdeki kağıt/kartonlar ve mürekkeplerdir. Matbaa mürekkepleri; bir görselin baskı kalıbı aracılıyla baskı malzemesi üzerine taşınmasını sağlayan renkli, sıvı ya da yarı katı haldeki maddelerdir. Baskı mürekkeplerinin fiziksel ve kimyasal olarak farklı türde yüzlerce çeşidi vardır. Dokusu ve şekli ne olursa olsun; kağıt, plastik, metal, cam ve tekstillerin renklendirilmesinde ve yüzeylerinde görüntü oluşturulması için kullanılabilir. Baskı mürekkepleri, basıldıkları malzeme yüzeyine çok ince bir tabaka halinde uygulanır ve baskı sisteminin çeşidine bağlı olarak 5 ila 125 μm kalınlığa sahip olabilir. Mürekkebin görsel teknik özellikleri üç ana faktöre bağlıdır. Bunlar rengi, şeffaflığı ve parlaklığıdır. Mürekkep ile ilgili tüm unsurlar mürekkebin teknik özelliklerine ve basılabilirlik parametrelerine doğrudan etki eder. Ancak bu teknik terimlerin ne ifade ettiğinin iyi bilinmesi, mürekkebin optimum kullanımı ve tüm paydaşlar arasındaki sözlü ve yazılı teknik iletişim için önemli ve gereklidir. Bu çalışmada, baskı mürekkebine ait temel altı terim olan, renk, parlaklık, opaklık, ışık haslığı, yapışkanlık, viskozite terimlerinin Türkçe açıklamaları ve kullanımları, ayrıntılı olarak ortaya konulmuştur. Açıklamalar, basım teknolojilerinde üretim yapan teknik insanların, öğrencilerin ve araştırmacıların anlayacağı ortak teknik ifadelerle yapılmıştır.
  • PublicationOpen Access
    Corona treatment and its importance in flexo printing
    (2022-01-01) OKTAV, MEHMET; Büyükpehlivan G. A., OKTAV M.
    © 2022 Authors.With the increasing importance of flexible packaging in recent years, the trend of packaging printing in the printing industry has increased. The most widely used printing systems in flexible packaging printing are flexo and rotogravure printing. Although rotogravure printing is as high quality and fast as flexo printing, it has made flexo printing more preferable because the printing preparation processes take longer and are more costly. Flexo printing is a high printing system, and it is a printing system that is widely used especially in corrugated cardboard and flexible packaging printing. In flexo printing, the main factors affecting quality are the material to be printed and its physical properties. In flexo printing, the main factors affecting quality are the material to be printed and its physical properties. In particular, the surface structure of plastic film and metallized packaging substrates with low surface energy is expected to be ink-retaining. Because the surfaces of synthetic plastic films and metallized foils have a smooth and slippery structure, preventing printing inks from sticking. Because the binder in the structure of the ink does not have a rough surface to penetrate. In order for plastic films to be printed, their surfaces must have certain properties. For this, surface improvement process called corona is applied to these material surfaces. With this process, the film material surfaces are made micro-rough and the ink adheres to the surface better and is more resistant to external factors. It should be borne in mind that the surface of a film material that has undergone a corona treatment may deteriorate over time unless it is printed on. Because the effectiveness of the corona treatment is time-limited and the surface energy inevitably decreases after a while. They are also affected by environmental conditions such as temperature and humidity. In this study, to show the importance of corona surface coating, test prints were made with flexo printing on corona treated film materials whose corona became insufficient due to time. In the examination of the microscopic images of the test prints, it was observed that the ink adhered very well and was resistant to external factors on the surfaces where the corona treatment was adequately applied. On the other hand, it was determined that the ink color intensity decreased and the print quality deteriorated in the material with insufficient corona after the corona period. As a result, in printing systems, the surface energies of the plastic films must be approximately 10 mN/m higher than the surface tension of the ink during the printing process, in order to maintain good printing quality and unchanged throughout the printing, and for this, the surface energies of the plastic films must be increased by corona surface treatment. demonstrated on test prints and microscopic images of prints.
  • Publication
    Ofset baskı ile dijital baskının teknik ve ticari mukayesesi
    (Eğitim Yayınevİ, 2022-01-01) OKTAV, MEHMET; ACAR BÜYÜKPEHLİVAN, GÜLHAN; ACAR BÜYÜKPEHLİVAN G., OKTAV M.