Person:
KÜÇÜK YETGİN, MERAL

Loading...
Profile Picture

Email Address

Birth Date

Research Projects

Organizational Units

Job Title

Last Name

KÜÇÜK YETGİN

First Name

MERAL

Name

Search Results

Now showing 1 - 10 of 48
  • Publication
    “Diyabezite” diyabet ve obezite tedavisinde egzersiz
    (2022-11-28) KÜÇÜK YETGİN, MERAL; KÜÇÜK YETGİN M.
  • Publication
    Pandemi sürecinde egzersiz davranışı değişikliği ve yeni normalde sağlık için egzersiz
    (2020-06-22) KÜÇÜK YETGİN, MERAL; KÜÇÜK YETGİN M.
  • PublicationOpen Access
    Status of weight change, lifestyle behaviors, depression, anxiety, and diabetes mellitus in a cohort with obesity during the covid-19 lockdown: Turk-com study group
    (2022-08-01) YAVUZ, DİLEK; KÜÇÜK YETGİN, MERAL; Yazıcı D., Fersahoğlu M. M., Fersahoğlu T., Bulut N. E., Çiğiltepe H., Çeler Ö., Sancak S., Sulu C., Durcan E., Şahin S., et al.
    Introduction: The coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic led to a lockdown period. Confinement periods have been related to unhealthy lifestyle behaviors. Our study aimed to determine weight change, changes in eating and exercise habits, the presence of depression and anxiety, and diabetes mellitus (DM) status in a cohort of patients with obesity. Methods: The study was undertaken in nine centers of Collaborative Obesity Management (COM) of the European Association for the Study of Obesity (EASO) in Turkey. An e-survey about weight change, eating habits, physical activity status, DM status, depression, and anxiety was completed by patients. The International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) score was used to determine physical activity in terms of metabolic equivalents (METs). A healthy nutrition coefficient was calculated from the different categories of food consumption. The Patient Health Questionnaire (PHQ-9) and General Anxiety Disorder (GAD-7) Questionnaire were used for determining depression and anxiety, respectively. Results: Four hundred twenty-two patients (age 45 +/- 12.7 years, W/M = 350/72) were included. The healthy nutrition coefficient before the pandemic was 38.9 +/- 6.2 and decreased to 38.1 +/- 6.4 during the pandemic (p < 0.001). Two hundred twenty-nine (54.8%) patients gained weight, 54 (12.9%) were weight neutral, and 135 (32.3%) lost weight. Patients in the weight loss group had higher MET scores and higher healthy nutrition coefficients compared with the weight gain and weight-neutral groups (p < 0.001). The PHQ and GAD scores were not different between the groups. Percent weight loss was related to healthy nutrition coefficient (CI: 0.884 [0.821-0.951], p = 0.001) and MET categories (CI: 0.408 [0.222-0.748], p = 0.004). One hundred seventy patients had DM. Considering glycemic control, only 12 (8.4%) had fasting blood glucose <100 mg/dL and 36 (25.2%) had postprandial BG <160 mg/dL. When patients with and without DM were compared in terms of dietary compliance, MET category, weight loss status, PHQ-9 scores, and GAD-7 scores, only MET categories were different; 29 (11.7%) of patients in the nondiabetic group were in the highly active group compared with 5 (2.9%) in the diabetic group. Conclusion: The COVID-19 lockdown resulted in weight gain in about half of our patients, which was related to changes in physical activity and eating habits. Patients with DM who had moderate glycemic control were similar to the general population in terms of weight loss but were less active.
  • Publication
    Hijyen, sağlık ve sağlıklı beslenme
    (2020-12-24) KÜÇÜK YETGİN, MERAL; KÜÇÜK YETGİN M.
  • PublicationOpen Access
    Obezitesi olan bireylerde yüksek şiddetli aralıklı antrenman modelinin besin alımına etkileri: Sistematik derleme
    (2022-01-01) KÜÇÜK YETGİN, MERAL; KÜÇÜK YETGİN M., AYDEMİR E.
    Obezitenin tedavisinde diyetin yanı sıra egzersiz de vücudun enerji harcamasını artırarak kilo kaybının sağlanmasında etkilidir. Yüksek şiddetli aralıklı antrenman (HIIT: high intensity interval training) ise orta şiddette aerobik egzersize kıyasla daha kısa zamanda vücut yağ kütlesi kaybı, maksimum oksijen tüketimi ve anaerobik eşiğin iyileşmesi, Tip 2 diyabetli hastalarda glisemik kontrolde fayda sağlamaktadır. Ayrıca HIIT kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, obezite gibi özel koşullarda ve tüm egzersiz türlerinde uygulanabilir olması gibi sebeplerden dolayı son yıllarda popüler hâle gelen bir egzersiz modelidir. HIIT modeli, American College of Medicine (ACSM) tarafından yürüme, bisiklet sürme, yavaş tempoda koşu şeklinde haftada 2-3 kez maksimum oksijen tüketiminin (VO2maks) %85’inde veya maksimum kalp atım hızının (HRmaks) %90’ında 15 dakika olarak reçetelendirilmiştir. Bununla birlikte direnç egzersizleri ve VO2maks’ın %60’ının üzerinde gerçekleştirilen aerobik egzersizler, iştahı baskılayarak besin alımını azaltıp negatif enerji dengesine katkıda bulunabilir ve vücut yağ kütlesini azaltıp obezitenin tedavisinde uygulanabilir. Bu etkinin oreksijenik ve anoreksijenik hormonlar aracılığıyla kontrol edildiği ve düzenlendiği tahmin edilmektedir. Güncel çalışmalar HIIT modelinin besin alımını azaltarak obezitenin tedavisinde etkin bir yol olabileceği konusunu ortaya koymaktadır. Obezitesi olan yetişkin bireylerde HIIT’in besin alımına etkilerini derleyen bu çalışma ile HIIT’in besin alımını azaltmada etkili olmadığı fakat genel olarak enerji alımını azaltma eğiliminde olduğu ortaya konulmuştur.
  • Publication
    Hentbol
    (Gazi Kitabevi, 2021-01-01) KÜÇÜK YETGİN, MERAL; KÜÇÜK YETGİN M.
  • PublicationOpen Access
    Obezitesi olan bireyin egzersiz öncesi değerlendirilmesi ve egzersiz reçetelendirilmesi
    (2019-01-01) KÜÇÜK YETGİN, MERAL; Küçük Yetgin M.
    Obezite mücadelesinde enerji dengesini negatife çevirmek için kullanılabilecek yöntemlerden en önemlisi egzersiz veya değişik fiziksel aktivitelerle enerji tüketimini arttırmaktır. Obezitesi olan bireylere hangi egzersizi, nasıl, ne kadar, ne yoğunlukta ve sıklıkta yapmaları gerektiği ile ilgili iyi programlanmış bir egzersiz reçetesi obezite tedavisinde önemli bir tamamlayıcı tedavi unsurudur.
  • Publication
    Sağlıklı öğretmen, sağlıklı model; okullarda obezite
    (2020-10-12) KÜÇÜK YETGİN, MERAL; KÜÇÜK YETGİN M.
  • PublicationOpen Access
    Beslenme ve diyetetik ile antrenörlük eğitimi bölümü öğrencilerinde besin tüketim sıklığı ve egzersiz davranışlarının tip 2 diyabet riskine etkilerinin değerlendirilmesi
    (2023-06-01) KÜÇÜK YETGİN, MERAL; İşeri C., Küçük Yetgin M., Erdem N. Z.
    Bu araştırmada Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencileri ile Antrenörlük Eğitimi Bölümü öğrencilerinde besin tüketim sıklığı ve egzersiz davranışlarının Tip 2 diyabet riskine etkisi değerlendirilmiş ve karşılaştırmalar yapılmıştır. Araştırma Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden (N=156), Antrenörlük Eğitimi Bölümü’nden (N=159) toplam 315 öğrenci üzerinde çevirim içi anket yöntemiyle yürütülmüştür. Katılımcıların besin tüketim sıklığına ilişkin veriler Besin Tüketim Sıklığı Anketi, Tip 2 diyabet riski ise Fin Diyabet Risk Anketi (FINDRISK) ile belirlenmiştir. Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencilerinin süt ürünlerini, sebze-meyve, tahıl, içecek ve yağ-şeker grubundaki besinleri, Antrenörlük Eğitimi Bölümü öğrencilerinden daha az tükettiği belirlenmiştir (p<0,05). Tip 2 diyabet riski bakımından karşılaştırıldığında bölümler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farka rastlanmamıştır (p>0,05). Düzenli egzersiz yapanlar süt ürünlerini, sebze-meyveyi ve içeceği fiziksel aktivite yapmayanlardan daha fazla tüketmektedir (p<0,05). Kronik hastalığa sahip olmak, tansiyon ve kan şekerinin yüksek olması, yüksek Vücut Kütle İndeksi (VKİ) ve aile bireylerinden birinin diyabetli olmasının Tip 2 diyabet riskini arttırdığı, günlük 30 dakika egzersiz yapmanın ve her gün sebze-meyve tüketmenin ise Tip 2 diyabet riskini azalttığı istatistiksel olarak tespit edilmiştir (p<0,05). Sebze tüketiminin artışı ile diyabet riski azalırken, vücut ağırlığı ve VKİ’nin artması Tip 2 diyabet riskini arttırmaktadır (p<0,05). Sonuç olarak araştırmamızda her gün en az 30 dakika düzenli egzersiz yapmak, her gün sebze ve meyve tüketmek ve sağlıklı vücut ağırlığında kalmanın her iki bölümde bulunan üniversite öğrencilerinde Tip 2 diyabet riskini azalttığı ortaya konmuştur. Sağlıklı beslenme ve egzersiz gibi değiştirilebilir yaşam tarzı değişiklikleri Tip 2 diyabet riskine karşı koruyucu bir önlem olarak genç yaşta edinilmelidir. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Sağlıklı beslenme, Sağlıklı yaşam tarzı, Tip 2 diyabet riski, Üniversite öğrencileri
  • Publication
    Yük artırmalı egzersizde kalp atım hızı değişkenliğinin spektral analizi
    (2007-05-26) ÇOTUK, HASAN BİROL; PELVAN, SERDAR ORKUN; KÜÇÜK YETGİN, MERAL; TOPSAKAL, NURİ; ÇOTUK H. B., PELVAN S. O., KÜÇÜK YETGİN M., KAYA B., ÜÇDAĞ G., BİÇER B., TOPSAKAL N.