Person:
KOLAÇ, NURCAN

Loading...
Profile Picture

Email Address

Birth Date

Research Projects

Organizational Units

Job Title

Last Name

KOLAÇ

First Name

NURCAN

Name

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Publication
    Ailede ihmal ve istismar
    (Akademisyen Tıp Kitapevi, 2015-01-01) ŞİŞMAN, FATMA NEVİN; KOLAÇ, NURCAN; GÜR, KAMER; ŞİŞMAN F. N., KOLAÇ N., GÜR K.
    Aile içindeki bireylerin birbirleriyle etkileşimini düzenleyen kurallar, aile sistemini oluşturmaktadır.Bu sistem, sağlığı koruma ve geliştirme davranışlarının etkilemektedir.Bu kitap 2010 yilında Hemşirelik Yönetmeliğindeki hemşirelik hizmet kapsamı; hemşirenin görev, yetki vesorumlulukları ve 2011 yılındaki Hemşirelik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik; çalışılan birim / servis /ünite / alanlara göre hemşirelerin görev, yetki ve sorumlulukları içeriği; birey, aile ve toplumsal yaklaşımlar esas alınarak hazırlanmıştır.Aile sağlığındaki olumlu göstergeler, toplumun sağlığındaki pozitif gelişmeleri yansıtmaktadır.Sağlığı koruma ve geliştirmede atılacak güçlü adımlar için bireyi aile kavramından ayırmamak gerekmektedir.Hasta veya sağlama yönelik bakım veya tedavide, birey ailesi ile birlikte değerlendirdiğinde girişimin etkinliğinin arttığını biliyoruz.Ülkemizin oluşturduğu sağlık politikalarının geleştirilmesinde de topllum temellli yaklaşım esas alınmaktadır.Bu bağlamda 21. Yüzyılda ailelerin sadece bir “ziyaretçi” olmadığı; bakım ve tedaviyi çok yakından etkilediği görüşü ile kitabımızın çerçevesini; aileyi etkileyecek farklı konu başlıkları ile en gerekli ve ilgi çeken konular çerçevesinde oluşturmaya çalıştık.
  • PublicationOpen Access
    Bir bankanın çağrı merkezi çalışanlarının fiziksel ve ruhsal sağlık durumu
    (2023-06-01) KOLAÇ, NURCAN; Balcı A. S., Kolaç N., Özkaya A., Toprak R. Ü., Öğüt Düzen K.
    Amaç: Bu çalışmada, özel bir bankanın çağrı merkezi çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlık durumunu belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini, özel bir bankanın çağrı merkezinde çalışan tüm bireyler (n=600 kişi) oluşturmuş, evrenden ulaşılması gereken örneklem sayısı %95 güven aralığı ve %5 hata payı ile 218 olarak belirlenmiş ancak 155 çalışana ulaşılmıştır. Araştırma verileri, sosyodemografik anket formu ve Genel Sağlık Anketi-12 ile yüz yüze toplanmıştır. Verilerin analizinde sayı, yüzde değerleri ile Man Withney U testi, ki kare testi ve Fisher Exact testleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışanların %70,3'ü kadın, %91,6’sı 20-39 yaş arasında, %59,4‘ü bekar, %50,3'i lisans mezunu, %81,9’unda kronik hastalık bulunmamakta ve %47,1’i sigara kullanmaktadır. Çalışanların son bir yıldır yaşadıkları sağlık problemleri sorgulandığında, %58,1’i yorgunluk-bitkinlik, %52,9’u boğaz ağrısı-boğaz kuruluğu, %49,0’u baş ağrısı yaşadığını bildirmiştir. Sonuç: Çalışanlarının Genel Sağlık Anketi-12 puanlarına göre %79,4’ü ruh sağlığı sorunları açısından riskli bulunmuştur. Çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlığını korunması için iş ortamında gerekli önlemlerin alınması, çalışanların olası mesleki riskler konusunda bilgilendirilmesi, sigarayı bırakmaya yönelik sağlığı geliştirici programların düzenli olarak yapılması önerilir.
  • PublicationOpen Access
    Sigara İçen ve İçmeyen Erişkinlerde Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının Karşılaştırılması
    (2022-07-01) BEYHAN, ABDULLAH; KOLAÇ, NURCAN; Tuncer R., Alican E. N., BEYHAN A., KOLAÇ N.
    Amaç: Bu çalışmanın amacı, sigara içen ve içmeyen erişkinlerde sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı karşılaştırılmalı tipte olan bu çalışma Ekim-Aralık 2020 tarihleri arasında Türkiye’de yer alan A ve B şehirlerinde yaşayan 18-65 yaş arasındaki bireyler ile yapılmıştır. Örneklem seçimi yapılmayıp araştırmaya gönüllü 777 birey çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmanın verileri “Kişisel Bilgi Formu” ve “Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II” kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı testler, Ki- kare, Kruskal Wallis ve Mann Whitney U kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %70’i 18-35 yaş aralığında olup %57’si kadın, %58.9’u bekâr, %74.9’u ise üniversite ve üstü eğitim düzeyine sahiptir. Katılımcıların %38’i sigara, %17.9’u alkol kullandığını belirtmiştir. Katılımcıların Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II toplam puan ortalaması 124.22 ± 21.88 olarak bulunmuştur. Ölçeğin alt boyutlarından en düşük puan fiziksel aktivite en yüksek puanı ise manevi gelişim alt boyutundan alınmıştır. Sigara içme durumu ile Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği alt boyutlarından sağlık sorumluluğu, manevi gelişim ve stres yönetimi alt boyutları arasında istatistik olarak anlamlı fark tespit edilmiştir (p<0.05). Sonuç ve Öneriler: Sonuç olarak, katılımcıların sigara içme durumu sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını etkilemektedir. Sigara içmeyenlerin sağlık sorumluluğu, fiziksel aktivite, beslenme, manevi gelişim, kişiler arası ilişkiler ve stres yönetimi alt boyut medyan puanları sigara içenlerden yüksektir. Toplumda sigara içen grupla sigaranın bırakılması konusunda sağlık eğitimlerinin yapılması ve böylece sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının geliştirilmesi yararlı olabilir. Anahtar Kelimeler: Erişkin, sigara içme, sağlıklı yaşam biçimi davranışı.
  • Publication