Publication:
Etiketleme teorisi bağlamında 2010 sonrası Türkiye-AB ilişkileri

No Thumbnail Available

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

ÖzetBu tez çalışması, 2010-2019 dönemi Türkiye-AB ilişkilerini, etiketleme teorisinin teorik çerçevesiyle ve süreç takip yöntemiyle incelemektedir. Bu dönemdeki AB Zirve sonuç bildirilerini ve Avrupa Komisyonunun Türkiye raporlarını analiz bu çalışma, bu belgelerde “Türkiye’nin siyasi kriterlerden ve Avrupa norm ve değerlerinden uzaklaşan bir ülke” olarak algılanmasının ve etiketlenmesinin sonuçlarını etiketleme teorisinin argümanlarıyla tartışırken, Türkiye-AB ilişkisinin zaman içindeki gelişimi ve nedensel ilişkilerini izlemek için metodolojik olarak süreç takip yöntemi ile analiz etmektedir. Bu dönemdeki, Türkiye-AB ilişkisinin doğasını anlamak için kimlik kavramına özellikle vurgu yapan bu çalışma, Avrupa (Birliği) kimliğinin sınırlarını çizmekte ve bu kimlikle bağlantılı olan Avrupalılaşmanın tanımını yapmaktadır. Ayrıca çalışma, AB’nin “Avrupadışılaşmış” davranışları nasıl algıladığını anlamak için Türkiye’nin siyasi kriterlere uyumunu incelemektedir. Bu bağlamda, bahsedilen kurumların Türkiye’ye yönelik “Avrupadışılaşmış” anlatılarının Türkiye üzerindeki sonuçlarını araştıran bu çalışma, bu kurumların Türkiye’yi “Avrupadışılaşmış” olarak etiketlemesinin Türkiye’yi sadece kategorize etmekle kalmadığını, aynı zamanda Türkiye’nin AB’den daha fazla uzaklaşmasına neden olduğunu ve nihayetinde Türkiye’nin AB’ye katılımı sürecini etkilediğini savunmaktadır.Çalışma, 2010-2019 dönemi Türkiye-AB ilişkisini etiketleme teorisi bağlamında analiz edip, Türkiye-AB ilişkilerini şekillendiren sosyo-politik dinamiklerin anlaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
This dissertation examines Turkey-EU relations in the 2010-2019 period with the theoretical framework of labeling theory and process tracing method. Analyzing the European Council conclusions and the European Commission's reports on Turkey in this period, this study discusses the consequences of the perception and labeling of \"Turkey as a country moving away from political criteria and European norms and values\" in these documents with the arguments of labeling theory, and methodologically analyzes them with the process tracing method to trace the development and causal relations of Turkey-EU relations over time. With a particular emphasis on the concept of identity to understand the nature of Turkey-EU relations in this period, this study delineates the boundaries of European (Union) identity and defines Europeanization in relation to this identity. It also examines Turkey's compliance with political criteria in order to understand how the EU perceives \"de-Europeanized\" behavior. In this context, this study explores the consequences of these institutions' narratives of \"de-Europeanization\" on Turkey, arguing that the labeling of Turkey as \"de-Europeanized\" by these institutions not only categorizes Turkey, it also causes Turkey to move further away from the EU and ultimately affects Turkey's EU accession process.The analysis aims to contribute to the understanding of the socio-political dynamics shaping Turkey-EU relations by analyzing Turkey-EU relations in the 2010-2019 period in the context of labeling theory.

Description

Keywords

Türkiye-AB İlişkileri, Etiketleme Teorisi, Avrupa (Birliği) Kimliği, Kopenhag Siyasi Kriterleri, Avrupadışılaşma Turkey-EU Relations, Labeling Theory, European (Union) Identity, Copenhagen Political Criteria, de-Europeanization

Citation

Collections