Prostat ve mesane dokularında PZR (Polimeraz zincir reaksiyonu) ile insan papilloavirüs (HPV) tanısı

Thumbnail Image

1995-01-08

HPV'nin onkojenik tiplerinin kadınlarda serviks kanserinin gelişmesinde önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. Bu çalışmada ürogenital bölge kanserlerinden mesane, testis ve prostat kanserleri HPV açısından değerlendirilmiştir, örnek olarak mesane kanserli dokunun kültürü, testis kanserli ve prostat kanserli dokuların da parafın kaplı patolojik bloklarından alman kesitleri kullanılmıştır. Bu örneklerden uygun yöntemler ile DNA izole edilerek, PZR (polimeraz zincir reaksiyonu) ile HPV pozitifliği ve negatifliği tespit edilmiştir. PZR' de kullanılan primerler HPV-Lİ bölgesine özel olup îüm HPV tiplerim saptayabilmektedir. Alınan ilk sonuçlarda testis kanserli örneklerden sadece bir tanesinde HPV pozitifliği saptandı. Mesane ve prostat kanserli örneklerde ise HPV pozitifliğine rastlanmadı. Sonuçlarm epidemiyclojik anlara kazanabilmesi için örnek sayılan arttırılacak, aynı zamanda HPV tiplsndirmesi de yapılacaktır.