Gebelerin çocukluk çağı olumsuz yaşantılarının cinsel mit inançlarına ve doğum korkusuna etkisi

05.07.2023

ÖZETTezin başlığı : Gebelerin Çocukluk Çağı Olumsuz Yaşantılarının Cinsel Mit İnançlarına ve Doğum Korkusuna EtkisiÖğrencinin Adı Soyadı : Meserret ASLANDanışmanın Adı Soyadı : Doç. Dr. Fadime BAYRI BİNGÖLProgramın Adı : Ebelik Yüksek Lisans ProgramıAmaç : Bu çalışma, çocukluk çağı olumsuz yaşantıları olan gebelerin cinsel mit inançlarına ve doğum korkusuna etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.Gereç ve Yöntem : Bu çalışma, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı bir araştırma olarak, Mart-Nisan tarihleri arasında Ankara’da bir kamu hastanesinde 301 kadın ile yürütülmüştür. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Olumsuz Yaşantılar Ölçeği, Cinsel Mitler Ölçeği ve Wijma Doğum Beklentisi/ Deneyimi Ölçeği A Versiyonu ile toplanmıştır. Araştırmada veriler, bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik programı aracılığıyla değerlendirilmiştir.Bulgular : Araştırma kapsamına alınan kadınların yaş ortalaması 27,99±4,698, eğitim yılı ortalaması 12,39±3181 yıl olduğu belirlendi. Çocukluk çağı olumsuz yaşantısı olan gebelerin doğum korkusu düzeyi daha yüksek bulunmuştur (p=0,000, t= 5,918). Cinsel Mitler Ölçeği ve Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği A Versiyonu kullanılarak yapılan regresyon analizinde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (F=6,326; p=0,012<0.05).Sonuçlar: Çocukluk çoğu olumsuz yaşantılar arttıkça doğum korkusunun da arttığı, cinsel mit inançlarınınsa bu durumdan etkilenmediği belirlendi. Cinsel mit inançları arttıkça da doğum korkusunun arttığı belirlendi. Bu nedenle gebelik süresince, kadınların doğum korkularını etkileyebilecek faktörler taranmalı, uygun ebelik bakımı planlanmalıdır. Doğum korkusu yüksek olan gebelerin erken dönemde saptanıp nitelikli desteğin verilmesi, kadınların ve dolayısıyla gelecek nesillerin psikolojik ve fizyolojik sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.
SUMMARYTitle of Thesis: The Effect of Adverse Childhood Experiences of Pregnant Women on Sexual Myth Beliefs and Fear of ChildbirthStudent Name, Surname: Meserret ASLANSupervisor Name : Assoc.Prof. Fadime BAYRI BİNGÖLProgram Name : Midwifery MSc ProgramObjective : This study was conductud to determine the effect of pregnant women with adverse childhood experiences on sexual myth beliefs and fear of childbirth.Materials and Methods : This study, as a descriptive and relationship-seeking study, was conducted with 301 women in a public hospital in Ankara between March and April. The data were collected with Personal Information Form, Adverse Childhood Experience Scale, Sexual Myths Scale and Wijma Birth Expectancy/Experience Scale Version A. In the study, the data were assesment by SPSS 22.0 statistical program.Results : The mean age of the women included in the study was 27.99±4.698 and the mean of the education year was 12.39±3181 years. The level of fear of childbirth was found to be higher in pregnant women with adverse childhood experiences (p=0.000, t= 5.918). A significant relationship was found in the regression analysis using the Sexual Myths Scale and the Wijma Birth Expectancy/Experience Scale Version A (F=6.326; p=0.012<0.05).Conclusion : It was determined that the fear of birth increased as the adverse childhood experiences increased, and the beliefs of sexual myths were not affected by this situation. As the belief in sexual myths increased, it was determined that the fear of childbirth increased. Therefore, during pregnancy, factors that may affect women's fear of childbirth should be screened and appropriate midwifery care should be planned. Early detection of pregnant women with high fear of childbirth and giving qualified support is of great importance for the psychological and physiological health of women and therefore future generations.

Gebelik, Çocukluk çağı olumsuz yaşantılar, Doğum, Cinsellik, Cinsel mit, Korku. Pregnancy, Adverse Childhood experience, Birth, Sexuality, Sexual myth, Fear.