Evre-3 derece B ve C periodontitisli hastalarda cerrahisiz periodontal tedavinin sitokinler ve gebelikle ilişkili plazma protein-A üzerine etkisinin değerlendirilmesi

2022-10-19

GİRİŞ: Bu çalışmada, Evre 3 Derece-B Periodontitisli (E3-DB-P) ve Evre 3 Derece-C Periodontitisli (E3-DC-P) hastalarda cerrahisiz periodontal tedavinin (CPT) klinik parametreler, tükürük ve serum IL-1β, TNF-α ve PAPP-A seviyeleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma grubuna Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalına başvuran ve dahil edilme kriterlerine uygun sistemik ve periodontal olarak sağlıklı 28, E3-DB-P 28 ve E3-DC-P 28 birey dahil edildi. Başlangıçta, 1 ve 3. aylarda plak indeks, gingival indeks, sondalama derinliği, klinik ataşman seviyesi, sondalamada kanama içeren klinik parametreler kayıt edildi, tükürük ve serum örnekleri toplandı. CPT, Periodontitisli gruplara lokal anestezi altında ultrasonik kazıyıcı ve periodontal küretler ile 4 seans uygulandı. Örneklerdeki IL-1β, TNF-α ve PAPP-A seviyeleri ELISA yöntemiyle tespit edildi. BULGULAR: Başlangıçtaki klinik parametreler her iki periodontitis gurubunda sağlıklı gruba göre daha yüksek bulundu ve periodontitisli gruplarda 1. ve 3. ayda anlamlı azalma meydana geldi (p<0.05). Başlangıç tükürük IL-1β ve TNF-α seviyeleri her iki periodontitisli grupta sağlıklı gruba göre ve E3-DC-P grubunda E3-DB-P grubuna göre yüksek olduğu tespit edildi (p<0.05). CPT sonrası 3. ayda ise periodontitisli grupların seviyelerinin benzer olduğu bulundu (p>0.05). Başlangıç serum IL-1β, PAPP-A ve TNF-α seviyeleri periodontitisli gruplarda sağlıklı gruba göre yüksek olduğu (p<0.05), periodontitisli gruplar arasında benzer olduğu (p>0.05) görüldü. CPT sonrası 1. ve 3. aylarda gruplar arası karşılaştırmada ise periodontitisli grupların seviyelerinin benzer olduğu bulundu (p>0.05). Tükürük ve serum IL-1β, PAPP-A ve TNF-α seviyelerinin her iki periodontitisli grupta başlangıca göre 3. ayda anlamlı derecede azaldığı saptandı (p<0.05). SONUÇ: Evre 3 periodontitis hastalarında hem lokal hem de sistemik olarak PAPP-A seviyelerinin yükseldiği saptandı. Ayrıca CPT, bu hastaların tükürük ve serumunda PAPP-A düzeylerini düştüğü görüldü. Bu çalışma, PAPPA’nın periodontal hastalık için potansiyel enflamatuar belirteç olabileceğini göstermektedir.
AIM: In this study, clinical parameters, saliva and serum IL-1β, non-surgical periodontal treatment (NSPT) patients with Stage-3 Grade-B Periodontitis (E3-DB-P) and Stage-3 Grade-C Periodontitis (E3-DC-P) It was aimed to evaluate the effect on TNF-α and PAPP-A levels. MATERIAL AND METHODS: Systemic and periodontally healthy 28, E3-DB-P 28 and E3-DC-P 28 individuals who applied to Marmara University Faculty of Dentistry Department of Periodontology and met the inclusion criteria were included to study group. At baseline, clinical parameters were recorded at 1 and 3 months, and saliva and serum samples were collected. NSPT was applied to groups with periodontitis for 4 sessions under local anesthesia with an ultrasonic scaler and periodontal curettes. IL-1β, TNF-α and PAPP-A levels in the samples were determined by ELISA method. RESULTS: Initial clinical parameters were found higher in both periodontitis groups than healthy group, and significant decrease occurred in the 1st and 3rd months in the periodontitis groups (p<0.05). Initial salivary IL-1β and TNF-α levels were found higher in both periodontitis groups compared to healthy group and E3-DC-P group compared to E3-DB-P group (p<0.05). At the 3rd month after NSPT, levels of periodontitis groups were found similar (p>0.05). Initial serum IL-1β, PAPP-A and TNF-α levels were found higher in groups with periodontitis (p<0.05) and similar between groups with periodontitis (p>0.05). In comparison between groups at the 1st and 3rd months after CPT, levels of groups with periodontitis were found similar (p>0.05). It was determined that saliva and serum IL-1β, PAPP-A and TNF-α levels were significantly decreased both periodontitis groups at 3 months compared to baseline (p<0.05). CONCLUSION: PAPP-A levels were increased in Stage-3 periodontitis patients bothy locally and systemically. Moreover NSPT was reduced PAPP-A levels in saliva and serum of these patients. The present study showed that PAPP-A can be as potential inflamatory marker for periodontal disease.

Gebelikle ilişkili plazma proteini-a, İnterlökin-1 beta, Periodontitis, Tükürük, Tümor nekrozis faktör alfa, Sitokinler, Cytokines, Interleukin-1beta, Pregnancy-Associated Plasma Protein-A, Tumor Necrosis Factor-alpha

KIRMACI S., GÜNGÖRMEK H. S., \"Evre-3 Derece B ve C Periodontitisli Hastalarda Cerrahisiz Periodontal Tedavinin Sitokinler ve Gebelikle İlişkili Plazma Protein-A Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi\", Türk Dişhekimleri Birliği 26. Uluslararası Dişhekimliği Kongresi, İstanbul, Türkiye, 8 - 11 Eylül 2022, cilt.11, ss.549