Publication:
Avro bölgesinde kuzey ve güney kutuplaşması : Ampirik bir çalışma

No Thumbnail Available

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Avro Bölgesi’nde yakınsamayı sağlama konusuna EPB’nin kuruluşundan itibaren odaklanılmıştır. Bu nedenle giriş kriteri olarak belirlenen Maastricht Kriterleri (enflasyon oranı kriteri, faiz oranı kriteri, bütçe açığı kriteri, kamu borcu kriteri ve kurun belli bir bandın içinde kalması kriteri) ülkelerin nominal yakınsamayı sağlaması koşuluna dayanıyordu. Ancak sonraları bu kriterleri sağlayamayan ülkeler de Avro Bölgesine alınmıştır. Böylelikle ülkelerde herhangi bir şok durumu meydana geldiği zaman, kırılganlığı daha yüksek olan ülkelerde başlayan sorunlar diğer ülkelere yayılmış ve krizlerin şiddetini derinleştirmiştir. Çalışmanın konusu Avro Bölgesi’nde kutuplaşmadır. Çalışmanın amacı ise Avro Bölgesi’nde makroekonomik yakınsamanın var olup olmadığının test edilmesidir. Bu nedenle ilk aşamada geleneksel birim kök testleri kullanılmış. Sonrasında daha güncel, doğrusal olmayan panel birim kök testleri ile yapısal kırılmalı eşbütünleşme testleri ekonometrik yöntemler olarak analiz için kullanılmıştır.Tez, Avro Bölgesi’nde makroekonomik yakınsama fenomenini incelemeyi amaçlamaktadır. 1999-2020 yıllarını kapsayan 22 yıllık bir veri seti kullanılarak gerçekleştirilen analizler, bölgedeki ülkeler arasındaki ekonomik yakınsama ya da ıraksama eğilimlerini değerlendirmektedir. Panel veri analizi sonuçlarına göre, Avro Bölgesi ülkeleri arasında makroekonomik yakınsama olmadığı gözlemlenmiştir. Bu bulgular, bölgedeki makroekonomik göstergelerin birbirine yaklaşma eğiliminde olmadığını, aksine farklılaşma eğiliminde olduğunu göstermektedir. Bu durum, bölgedeki ekonomik politika farklılıklarının ve yapısal özelliklerin etkilerini anlamak açısından önemli bir bulgu sunmaktadır.Çalışma, Avro Bölgesi’nin geçmişteki ekonomik deneyimlerinden çıkarılabilecek dersleri vurgulamak, ekonomik entegrasyon sürecini daha iyi anlamak, bölgedeki ülkeler arasındaki ekonomik farklılıkları belirlemek ve gelecekteki ekonomik kararları şekillendirmek için bir temel sağlamayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, bölgedeki ekonomik uyumsuzluklar ve politika koordinasyonu konularındaki önemli çıkarımları vurgulayacak şekilde hazırlanmıştır.
The focus has been on ensuring convergence in the Eurozone since the establishment of the Economic and Monetary Union. The Maastricht Criteria determined as entry criteria (inflation rate criterion, interest rate criterion, budget deficit criterion, public debt criterion and devaluation/revaluation criterion) were based on whether countries could achieve nominal convergence. However, countries that could not meet these criteria were admitted to the Eurozone. Thus, when any shock situation occurs in countries, the problems that started in countries with higher fragility spread to other countries and deepened the severity of the crises. The subject of the study is polarization in the Eurozone. The purpose of the study is to test whether macroeconomic convergence exists in the Euro area or not. For this reason, traditional unit root tests were used at the first stage. Afterwards, recent non-linear panel unit root tests and cointegration test with structural breaks were used as econometrics methods for analysis.The dissertation aims to examine the phenomenon of macroeconomic convergence in the Eurozone. The analysis, conducted by using a 22-year data set covering the years 1999-2020, and evaluates economic convergence or divergence trends between countries in the region.According to the panel data analysis results, it has been observed that there is no macroeconomic convergence among groups of Eurozone countries. The results show that macroeconomic indicators in the region do not tend to converge with each other, on the contrary, they tend to diverge. This provides an important finding in terms of understanding the effects of economic policy differences and structural features in the region.Last but not least, this dissertation aims to highlight the lessons that can derive from the past economic experiences of the Eurozone, to better understand the economic integration process, to identify economic differences between countries in the region and to provide a basis for shaping future economic decisions. In this context, it offers a broad perspective by highlighting important implications on economic disparities and policy coordination in the region.

Description

Keywords

Avro Bölgesi, Yakınsama, Ekonomik ve Parasal Birlik, Panel Data Analizi, Avro Eurozone, Convergence, Economic and Monetary Union, Panel Data Analysis, Euro

Citation

Collections