Cohesion policy in the enlarged EU Europeanization of the CEECs

Marmara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Enstitüsü

ÖZETBu tez, Merkez ve Doğu Avrupa Ülkelerinin (MDAÜ) Avrupa uyum politikası sayesinde Avrupalılaşma sürecini ele almaktadır. Tez ayrıca, Avrupa Birliği’nin gelecekteki uyum politikasını incelemektedir. Yeni uyum politikasında özellikle son genişleme süreciyle birlikte ortaya çıkan zorluklara yönelik planlamalar aktarılmaktadır. Merkez ve Doğu Avrupa Ülkeleri (MDAÜ) önemli ölçüde mali yardım kullanarak Birlik üyesi haline gelmişlerdir. Önemli reform ve kamu kurumlarının yeniden yapılandırılması, bölgeselleşmenin şekillendirilmesi ve idari kapasitenin artırılması gibi faaliyetler gerçekleştirmişlerdir. Koşulluluk ve katılım öncesi yardımlar bu ülkelerin AB müktesebatını benimseyerek dönüştürülmesinde temel araçlardır.Tez, Avrupa Birliği’nin aday ülkelerdeki politika seçimlerini etkilemek üzere kullandığı koşulları incelemektedir. Bu noktada, AB’nin aday ülkelerdeki kamu politikalarını önemli ölçüde etkileme potansiyeli bulunduğu tartışılmaktadır. Ancak söz konusu etki MDAÜ’ye yönelik olarak bu politika alanında yeterli ölçüde harekete geçirilememiştir. Bunun nedenlerinden biri, AB’nin uyum politikası konusunda belirgin ve tutarlı bir üyelik kriteri bulunmamasıdır.Tez, uyum politikası çerçevesinde AB’nin katılım sürecinin MDAÜ’deki kamu politikalarının oluşturulması aşamasındaki rolünü tartışmaktadır. Bu konuda AB’nin etki uygulamak üzere katılım koşullarını ne şekilde kullandığı ve Avrupalılaştırma sürecinin ne şekilde yürütüldüğü ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. Bu inceleme “Bölgesel Politika” başlığıyla ilgili olarak Avrupa Anlaşmaları, Düzenli İlerleme Raporları ve Tavsiye Kararları gibi “koşulluluk” araçları çerçevesinde yapılmaktadır.Yeni üye ülkeler ve aday ülkelerin uyum politikasına yönelik bütünsel bir yaklaşımda bulunmak için, geçtiğimiz genişleme sürecinde adaylar arasındaki en büyük ülke konumundaki Türkiye’nin durumuna daha yakından bakmak gerekmektedir. Ayrıca mali yardımların mevcut durumu ve yeni mali perspektif hazırlıkları ortaya koyulacaktır. Katılım şartlarına dayalı bu incelemede, tez şu varsayımlardan yola çıkmaktadır: AB’nin MDA’daki katılıma yönelik şartlarla beraber süregelen etkisi adayların Avrupalılaştırılmasına yönelik bir dizi yöntemle ortaya koyulmuştur. AB’nin MDA’da önemli bir etki potansiyeli olmuş, ancak politika uyum kriterlerindeki belirsizlik bu etkiyi azaltmıştır.MDAÜ’nün AB uyum politikası yoluyla Avrupalılaşması devam eden bir süreçtir. 27 üyeli bir AB’nin kendi içerisindeki ekonomik ve sosyal uyumu ise bu süreçte önemli ölçüde azalacaktır. MDAÜ’nün uyumu ve Avrupalılaşması yolunda önemli ilerleme sağlanmasına rağmen, bu konuda AB’nin kat edeceği uzun bir yol bulunmaktadır.ABSTRACTThis dissertation focuses on Europeanization of the Central and Eastern Europe Countries (CEECs) by European cohesion policy. In the dissertation, the role of cohesion policy in an enlarged union will be questioned. This study is confined specifically to Europeanization of the CEECs by the cohesion policy, but also to the institutional and regional changes throughout the pre-accession process.Central and Eastern European Countries (CEECs) have received an important amount of pre-accession aid and become members of the Union. They have had to undertake far reaching reform and restructuring efforts including the reconstruction of public institutions, reshaping the regionalization within the countries as well as improvement of their administrative capacity. Conditionality together with pre-accession assistance was the main instruments to transform these countries in terms of adopting the acquis.This dissertation examines how the European Union used its conditions for membership regarding regional policy to influence the candidate countries. It is argued that the EU has an important potential of influencing public policy in candidate countries, but its influence in Central and Eastern Europe in this specific field of cohesion policy was effective to a certain extent since there was a lack of consistency of the Union's criteria on EU cohesion policy.In order to undertake an overall approach related to the cohesion of the new member and candidate states; we need to take a closer look at Turkey’s position, the largest country among the candidates, vis-à-vis the latest enlargement waves. Consequently, the current situation of pre-accession aids and preparations for the new financial perspective will be put forward. This dissertation discusses that the EU's exercise of influence in the CEE region operated principally through the accession conditionality. This accession conditionality together with financial aid, provided a number of methods of “Europeanization” of the candidates. The EU had an important influence in CEE, but the changing character of the criteria limited its potential impact. The Europeanization of the CEECs via EU cohesion policy is a continuing process. In the dissertation it is argued that with a 27 member EU, the level of convergence would considerably decrease. Although a way on Europeanization and cohesion of the CEECs has been achieved, a major task and a long road lie ahead for the EU.

Avrupa Birliği, Uyum Politikaları