The Single European Sky Initiative of European Union and the Harmonization of Turkish Aviation Sector to the European Logistics System

Marmara Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Enstitüsü

Hava taşımacılık sistemi ekonominin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu sebeple gelişen ve büyüyen her sektörün ihtiyacı olan hususlar, düzenlemeler ve iyileştirmeler hava taşımacılığı için de gereklidir. Avrupa'nın hava sahasında hala ulusal sınırlar var. Bu durum ATM'de sadece kafa karışıklığına neden olmayıp, taşıyıcıların maliyetlerini de artırmaktadır. Bu sorunlara çözüm bulabilmek adına Avrupa Birliği, Tek Avrupa Hava Sahası girişimini kademeli olarak başlatmıştır. Bunlarla birlikte havacılık sisteminin tamamen çağın gereklerine uygun hale getirmek ve sektörel büyümeyi desteklemek amaçlanmaktadır. Öte yandan Türk Sivil Havacılık sektörüde 1980'lerden itibaren gelişmeye başlamıştır. Türkiye’nin üyelik süreci açısından Avrupa Lojistik sistemine uyumlaştırılması incelenmiş, hem de Avrupa pazarındaki durumu ortaya konmuştur. Türkiye'nin olası Tek Avrupa Sahası girişimine katılımı ile birlikte doğabilecek kazanımlar değerlendirilmiştir. Sonuç olarak AB'nin Türkiye'yi bu girişime entegre etmesinin her iki tarafa da yarar sağlayacağı sonucuna varılmış olup, bu sonuç hem teorik hem pratik örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır.Havacılığın tarihsel dönüşümü ve uluslararası arenada var oluş aşamaları incelenmiştir. Avrupa Birliği’nin (AB) hava taşımacılığı ile ilgili kurumları ve uygulamaya koyduğu hukuki düzenlemeleri araştırılmıştır. İhtiyaçlar doğrultusunda Avrupa’da tek bir hava sahasının oluşum aşamaları incelenmiştir. Tek Avrupa Hava Sahası’nın kapsamı, uygulanabilirliği ve ekonomik katkısı araştırılmış ve resmi kaynaklardan alınan bilgiler ortaya konmuştur. Hava taşımacılığını etkileyen etkiler incelenmiş ve projeksiyon yapılmak istenmiştir. Hava kargo taşımacılığı ile ilgili olarak uluslararası ve Türk sektörünün yapısı incelenmiştir. Son bölümde ise Türkiye’nin tarihi, sektör yapısı, aktörleri ve hukuki düzenlemeleri ortaya konarak Avrupa Lojistik sistemine uyum aşamaları incelenmiştir.--------------------The aviation industry has grown very rapidly, and this growth has brought many problems. There are still national borders on the airspace of Europe. This situation causes not only confusion on ATM but also increases the costs of carriers. There are some reasons for falling behind the aviation integration goals. In order to find solutions to these problems, the EU established the Single European Sky (SES) initiative. Moreover, the Turkish Civil Aviation sector has started to develop since the 1980s. Turkey’s adaptation to the European Logistics System have been examined and its situation in the European market has been revealed. Turkey's achievements are evaluated in case of a possible inclusion to the SES, both theoretically and practically.The historical transformation of aviation is examined. The institutions of the European Union (EU) which are related to air transportation and the legal regulations have been investigated. The formation stages of a single sky in Europe are examined. The scope, applicability and economic contribution of the SES have been researched and the information obtained from official sources has been revealed. The indicators of air transportation have been examined and a future projection has been aimed to be made. Air cargo sector examined that the structure of the international arena and Turkey. Industry structure of Turkish aviation and set for the legal regulations and compliance phases of the European logistics were investigated. The conclusion of thesis shows that both the EU and Turkey will benefit from the integration Turkey to the SES.

European Union, Air transportation, Avrupa Birliği, Hava taşımacılığı, Turkey, Air transportation, Türkiye, Hava taşımacılığı