Deneysel kemik defektlerinin iyileşmesinde kitosan ve kitosan-klindamisin jellerin etkilerinin histopatolajik olarak incelenmesi

Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

ÖZETBu çalışmanın amacı, kitosan ve kitosan-klindamisin jellerin deneysel olarakoluşturulan kemik defektlerine uygulandığında, kemikte yaratacağı değişikliklerin vekemik iyileşmesine etkilerinin histopatolojik olarak incelenmesidir.Bu çalışmanın deneysel aşamaları, Marmara Üniversitesi Dişhekimliği FakültesiTemel Bilimler Anabilim Dalı, Farmakoloji Bilim Dalı, Araştırma ve HayvanLaboratuvarında, histolojik incelemeleri, Gülhane Askeri Tıp Akademisi PatolojiAnabilim Dalında, istatistiksel değerlendirmeleri, İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa TıpFakültesi, Biyoistatistik Anabilim Dalında gerçekleştirilmiştir.Çalışmamızda, 63 adet, 6 aylık, 250±20 gr ağırlığında Wistar Albino erkek sıçankullanılmıştır. Sıçanları 21 denekten oluşan 3 gruba ayırdık. Sıçanların tümünde sağtibialarına 1 cm uzunluğunda, 2 mm genişliğinde ve 2 mm derinliğinde standartdefektler oluşturduk. Birinci grup olan kontrol grubunda, defektleri boş bırakarakciltaltı ve cilt dikişleri ile, 2.grup kitosan grubunda, aynı cerrahi prosedür uygulanarak,defektler kitosan jel ile, 3.grup kitosan-klindamisin grubu, aynı cerrahi prosedüruygulanarak, kitosan-klindamisin jel ile doldurularak kapatıldı. Her grup 7'şerli üç altgruba ayrılarak, 20., 40. ve 60. günlerde sakrifiye edilen deneklerin sağ tibiaları disekeedilerek %10'luk formol çözeltisi içerisinde 1 hafta bekletilerek fikse edildi. Defektbölgesinden alınan kesitler histopatolojik olarak incelendi.Sonuç olarak kitosan ve kitosan-klindamisin jel kemik defektlerinin kapanmasıve iyileşmesi açısından karşılaştırıldığında, kendi aralarında istatistiksel olarak anlamlıbir fark bulunmamakla birlikte, kitosan-klindamisin jel biraz daha etkili, kontrolgrubuna göre ise her ikisi içinde ileri derecede istatistiksel olarak anlamlı bir farkbulunmuştur. Kitosan ve kitosan-klindamisin jel, kemik içi enfekte kavitelerin,osteomiyelit kavitelerinin, enfekte dişlerin çekim sonrası kavitelerin tedavisi, implantçalışmaları sırasında oluşturulan kavitelerin iyileşmesi, otojen kemik defektiuygulamalarında, onlay ve inley greft tekniği ile ogmentasyon öncesi kemikyüzeylerinde, artroplastilerde, büyük kistlerin tedavisinde malsuprelizasyon aşamasındakullanılabileceği kanısına varılmıştırSUMMARYThe aim of this study was to evaluate and compare the effects of chitosan andchitosan-clindamycin gels on the healing of experimental bone defects which areformed on the tibia bones of male Wistar Albino Rats.In our study, 63 male, 6 mounths-old male Wistar Albino Rats having weightsof 250±20 gr. were used. Rats were divided into 3 groups, each had also 3 subgroups.Each subgroup had 7 rats. Then we prepared experimental bone defects, 1 cm inlength, 2 mm in width by using 2 mm stainless steel round burs, that were ended at thecortical bone level on the right tibias of each rats. In the first group defects are closedwithout placing any material, in the second group defects were filled with chitosan geland in the third group the defects were filled with chitosan-clindamycin gel. Alldefects were sutured with vicryl sutures. The rats were sacrified on 20., 40. and 60.days. The right tibias of sacrified rats were removed, fixed in 10% formaline solutionfor 7 days and the samples were prepared for histopatological evaluation.According to our findings; compared with the control group, chitosan andchitosan-clindamycin gels significantly improve bone healing and new bone formation.Although chitosan-clindamycin group is seem to be more effective compared with thechitosan group there is no significantly important difference between two groups.As a result of our study, we think that, chitosan and chitosan-clindamycin gelscan be usefull in the treatment of infected bone cavities, cronic osteomyelitis cavities,extraction cavities of infected teeth, in artroplasty procedures, with autogen bone grefts,before onley and inlay greft augmentation and in the management of large cysticcavities.

Ağız Diş Çene Hastalıkları ve Cerrahisi