Person:
İŞGÖREN, AYŞE NURİYE

Loading...
Profile Picture

Email Address

Birth Date

Research Projects

Organizational Units

Job Title

Last Name

İŞGÖREN

First Name

AYŞE NURİYE

Name

Search Results

Now showing 1 - 7 of 7
  • Publication
    Spor markalarında tipografik inceleme: Logo tasarımı
    (2018-10-30) İŞGÖREN, AYŞE NURİYE; ÖZNAZ, DEMET; BAYBURTLU, ÇİMEN; ACAR BÜYÜKPEHLİVAN, GÜLHAN; ACAR BÜYÜKPEHLİVAN G., İŞGÖREN A. N., ÖZNAZ D., BAYBURTLU Ç.
    Sanayi devrimiyle birlikte Tasarım olgusu, gelişmiş firmaların görünen yüzü olan kurumsal kimlik oluşturulmasında daha da önem kazanmıştır. Kurumsal kimlik noktasında firma veya markaların tüketici zihnine yerleşip uzun yıllar var olabilmesindeki en önemli araç ise görsel bir dil olan Logolardır. Logolar bir kurumun, bir ürünün benzerinden ayırt edilebilmesini sağlayan ona saygınlık kazandıran; özgün, dikkat çekici, estetik, hizmete özel ve her türlü reklam araçlarında kullanılabilen ve uygulanabilen, Tipografik özellikler taşıyan, evrensel bir dildir. Spor, günümüzde hızla değişen ve kitle iletişim araçları ile küçülen dünyamızda, insan hayatını ve toplumu etkileyebilecek güce sahip küresel bir olgudur. Spor markalarında, bu bilinçle, insan yaşamının ayrılmaz bir parçası olan bu olgunun tanıtılması ve aktarılmasında önemli bir tanıtım basamağıdır Logolar. Bu çalışmada; Spor Sektöründe Tanınan Marka Logoları; tipografik açıdan incelenmiş olup, biçim, renk ve anlam bakımından, firma özelliklerini yansıtıp yansıtmadığı, biçimsel ve estetik özellik taşıyıp taşımadığı, grafik sanatı temel ilkelerinden yola çıkılarak incelenmiş ve başarılı olmuş bu logoların özellikleri tespit edilmiştir. Ayrıca etkili bir logo tasarımı için uygulanması gereken tipografik özellikler irdelenmiş olup öneriler sunulmuştur.
  • PublicationOpen Access
    Pera Palas’ta Gece Yarısı” adlı Türk dı̇zı̇sı̇nde kı̇ kadın karakterlerı̇n kostüm analı̇zlerı̇
    (2022-10-06) BAYBURTLU, ÇİMEN; ÖZNAZ, DEMET; İŞGÖREN, AYŞE NURİYE; ACAR BÜYÜKPEHLİVAN, GÜLHAN; Bayburtlu Ç., Öznaz D., İşgören A. N., Acar Büyükpehlivan G.
    Bu çalışmada tüm dünyada en çok izlenen dijital kanallardan birinde yayınlanan önemli Türk dizi flmlerinden biri olan “Pera Palas’ta Gece Yarısı” dizisindeki ana karakterin giydiği kostümler incelenmiştir. Türkiye’de radyo ve televizyon yayıncılığının devlet eliyle gerçekleşmesi 1964 yılında kurulan TRT ile başlamıştır. Özel kanalların yayın hayatına başlamasının ardından uydu ve kablo yayıncılığı da gündeme gelmiştir. Günümüze gelindiğinde tüm dünyada dijital yayın platformlarının televizyonların yerine tercih edilir hale geldiği görülmektedir. Türkiye, dijital yayın platformları açısından zengin bir ülkedir. Türkiye’de şu anda aktif olarak kullanılabilen ücretli platformlar arasında yer alan Netfix’in yapılan araştırmalarda televizyonlardan sonra en çok tercih edilen dijital platformlardan biri olduğu ortaya çıkmıştır. Akademik çalışmalar içinde dizi ve sinema flmleri birçok açıdan incelenmiştir. Filmlerin ekonomik göstergelerinin incelendiği akademik çalışmaların yanında tüketiciyi etkileme ve pazarlama teknikleri açısından flmlerin yarattığı etkiler de incelenmiştir. Anne ve baba, kadın ve erkek ikilemlerinde karakter analizlerinin de yapıldığı makalelere demografk ve sosyolojik açıdan karakterlerin irdelendiği akademik çalışmalar da eşlik etmektedir. Bu çalışma ile Türk kadın karakterinin moda ile olan ilişkisi Pera Palas’ta Gece Yarısı dizisi ile ortaya konmaktadır. Tüm dünyada yayınlanabilen dijital platformlardan birinde yayınlanan dizilerden biri olan Pera Palas’ta Gece Yarısı dizisinin tüm bölümleri izlenmiş ve dizide yer alan ana karakterin tüm kostümleri analiz edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında dizideki ana kadın karakterin kostüm çözümlemesi ortaya konmuştur. Anahtar Kelimeler: Türk Dizileri, Pera Palasta Gece Yarısı, Kadın, Moda, Kostüm.
  • Publication
    18.Yy ve 19. Yy. Dönem tablolarından örneklerle osmanlı dönemi̇ kadın kıyafetleri̇ni̇n gi̇yi̇m sanatları açısından değerlendi̇ri̇lmesi̇
    (2021-12-27) ÖZNAZ, DEMET; İŞGÖREN, AYŞE NURİYE; ACAR BÜYÜKPEHLİVAN, GÜLHAN; BAYBURTLU, ÇİMEN; Öznaz D., İşgören A. N., Bayburtlu Ç., Acar Büyükpehlivan G.
    Örtünme ve doğal koşullardan korunma dürtüsüyle temel bir gereklilik olarak ortaya çıkan giyim ihtiyacı, zamanla toplumların kendine özgü kültürel özelliklerini yansıtan giyim tarzlarına dönüşmüştür. İlk zamanlarda temel gerekçelerle örtünen insanoğlu, zamanla kıyafet veya giysi adı verilen bu bilinçli örtünmeyi, bazı kültürlerde ulusal kimliklerini vurgulayacak biçimde farklılıklar yaratarak geliştirmişlerdir. Öyle ki bazı topluluklar giysileri ile rahatlıkla ayırt edilebilir olmuştur. Bu bağlamda Türk kadın kıyafetlerinin, Orta Asya'dan başlayarak Anadolu'ya kadar süren ve bu topraklarda devam eden tarihsel sürecinde çok zengin bir giyim kuşam kültürüne sahip olduğu görülmektedir. Orta Asya Türk kadın giyimine ilişkin çok az sayıda bilgi, yapılan kazılar ve araştırmalar sonucu ortaya çıkarılabilmiş, günümüze kalabilen örneklerin azlığı ve zamana bağlı olarak yıpranmış olması Orta Asya Türk kadın giyimi konusunda kesin sonuçlar alınmasını engellemiştir. Selçuklu dönemine ait giysiler hakkında döneme ilişkin az sayıda kalabilen giysi örnekleri, minyatürler ve seyahatnameler, dönemin giysi özelliklerinin belirlenmesinde önemli katkılar sağlamıştır. Türk kadın giyiminde en zengin, görkemli örnekler ise Osmanlı döneminde görülmekte olup, döneme ilişkin günümüze kalabilen örnekler çeşitli müzelerde sergilenmekte, dönem tablolarında incelikle betimlenmekte, seyahatnamelerde ayrıntılı olarak tarif edilmektedir. Osmanlı İmparatorluğu ve Doğu, 15.YY.’dan itibaren Batı’nın ilgisini çekmiş, Avrupa’nın çeşitli sınıflardan insanları, aydınları, sanatçıları, çok erken dönemlerden başlayarak gizemli, kendilerine görece kapalı dünyanın büyüsüne kapılmışlardır. Değişik dönemlerde birçok yazar, sanatçı, seyyah bu gizemin izini sürmüş, yapıtlarında bazen gerçeklikleri, bazen de kendi hayallerini anlatmış, öyküleştirmiş, betimlemişlerdir. Özellikle 18.YY’da diplomatik ve ticari ilişkilerin artması, birçok diplomat, tüccar, gezgin ve ressamı Osmanlı topraklarına gelmesine neden olmuştur. Türk tarzı yaşam modasına kapılan birçok Avrupalı sanatçı Osmanlı dünyasını, kültürünü, yaşamını, giyim kuşamını zengin bir çeşitlilikle betimleyerek tarihin görsel belleğine işlemişlerdir. Bu çalışmada, Tük kadın giyiminin en zengin örneklerinin olduğu Osmanlı Dönemi 18.YY ve 19.YY. kadın kıyafetleri, dönemin ressamlarının tablolarında yer alan betimlemeler doğrultusunda giyim sanatları açısından değerlendirilerek, model-kesim özellikleri, malzeme ve süsleme özellikleri ile kıyafeti tamamlayan ögeler tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma, tarama modeline dayalı mevcut durumu ortaya koymaya yönelik nitel bir saha çalışmasıdır. Çalışmaya temel teşkil edecek dönem tablolarının belirlemesi amacıyla konu ile ilgili kaynaklar taranarak, kıyafet özelliklerinin ayrıntılı olarak betimlendiği eserler seçilerek inceleme kapsamına alınmıştır.
  • PublicationOpen Access
    The importance of cooperation between vocational schools and industry
    (2009-01-01) İŞGÖREN, AYŞE NURİYE; ÇINAR, AYŞE; ORAL, BEKİR; ACAR BÜYÜKPEHLİVAN, GÜLHAN; ULUSMAN, LEYLA; ÖZNAZ, DEMET; POLAT, ZÜHAL; UZMANOĞLU, MUSTAFA SELÇUK; İşgören A. N., Çınar A., Tektaş N., Oral B., Acar Büyükpehlivan G., Ulusman L., Öznaz D., Polat Z., Uzmanoğlu M. S.
    Technology takes place in every area of the daily life and its importance raise increasingly. For this reason; with the purpose of fitting to developing technologies; through the cooperation with industry, the education programs in vocational schools, which educate occupation, should be updated orderly. In this sense; who successfully gives education in between present facilities, and who refreshes itself according to new technologies to give more active and dynamic education; the Marmara University Vocational School of Technical Sciences started an infrastructural development project, to strengthen the cooperation between industries related to the programs in the vocational school. In the scope of the talked project; parallel to the developing technologies the subjects about; infrastructural development, making update on course name or course contents, developing laboratory and workshops’ technological infrastructure, developing training course facilities, building research-development center, and according to the practice ability of graduation projects in industry developing common goods takes place. In this study; the industry survey results according to the programs in vocational school related to industries is examined. Research results provided contribution to determine industries’ present situation and their expectations from vocational schools.
  • PublicationOpen Access
    Evaluation of educational and technical structure at vocational schools
    (2010-01-01) ULUSMAN, LEYLA; UZMANOĞLU, MUSTAFA SELÇUK; ÖZNAZ, DEMET; ORAL, BEKİR; ÇINAR, AYŞE; ACAR BÜYÜKPEHLİVAN, GÜLHAN; İŞGÖREN, AYŞE NURİYE; POLAT, ZÜHAL; Uzmanoğlu M. S., Öznaz D., Ulusman L., Oral B., Tektaş N., Çınar A., Acar Büyükpehlivan G., İşgören A. N., Polat Z.
    In Turkey, vocational schools are one of the most important educational institutions for breeding well-qualified manpower in higher education level. At present time, the main purpose of these institutions that provide vocational training in accordance with two-year education programs is: to provide the breeding of of well-qualified manpower who may be able to adapt to scientific and technological developments and provide quality production that needed by business life. In the process of training the students of vocational school in accordance with these qualifications, educational partnerships that are established with the collaboration of both university and industry have become very important. In order to substantiate the necassary cooperation in this partnership Marmara University Vocational School of Technical Sciences has started a project. In this project work, within the inclusion of students, industry and academic staff, three surveys have been conducted in order to collect data. The survey applications that have been carried out included, firstly, the thoughts of the vocational school’s students about the education provided in Vocational School of Technical Sciences (T.B.M.Y.O); secondly, their thought of the sector’s cooperation with vocational schools and the evaluation of the graduates performances. Thirdly, another survey regarding the adequacy of the training fields and the students of the vocational schools was conducted and it’s reviews have been addressed.
  • Publication
    “pera palas’ta gece yarısı” adlı türk dizisindeki kadın karakterlerin kostüm analizleri
    (2023-03-14) BAYBURTLU, ÇİMEN; ÖZNAZ, DEMET; İŞGÖREN, AYŞE NURİYE; BAYBURTLU Ç., ÖZNAZ D., İŞGÖREN A. N., ACAR BÜYÜKPEHLİVAN G.
  • PublicationOpen Access
    Internship education analysis of vocational school students
    (2010-05-01) POLAT, ZÜHAL; ÖZNAZ, DEMET; ULUSMAN, LEYLA; ORAL, BEKİR; ÇINAR, AYŞE; UZMANOĞLU, MUSTAFA SELÇUK; ACAR BÜYÜKPEHLİVAN, GÜLHAN; İŞGÖREN, AYŞE NURİYE; Polat Z., Öznaz D., Ulusman L., Oral B., Tektaş N., Çınar A., Uzmanoğlu M. S., Acar Büyükpehlivan G., İşgören A. N.
    The main purpose of vocational and technical education is to make the individuals gain; knowledge, ability, and practice sufficiency which are needed for particular occupation. On the other hand the main function is to make the individual provide financial income and with this be useful to society at social and economic ways. Vocational and technical education has great affection power at development of country’s economy with human labor qualities. For this reason, in the developed countries vocational and technical education has special importance. In the developed countries; for more strong economy and more rapid social development, more qualified work labor is need to be provided. With this purpose, an effort is made to develop vocational and technical education. In Turkey, vocational schools are one of the most important education institutions at raising qualified human power. It is aimed the vocational school students to have more theoretical knowledge than technical man, and more practice ability than engineers by graduating with technician title. The cooperation between university and industry has importance at vocational school graduates having these abilities. In the education programs; students must continue a part of their education at industrial companies for 30 working days duration. This process is named as internship and it is necessary for the students to graduate. Students can find various abilities during the period where they were at the companies. In this study; it is aimed to analyze the expectations from internship education, and the gained knowledge and abilities of Marmara University Vocational School of Technical Sciences students. According to this, an answer is searched to the question “What kind of knowledge and abilities do the vocational school students gain during the internship period?” The universe of this study is the students studying at Marmara University Vocational School of Technical Sciences programs. It is goaled to discuss the education partnership between vocational school and industry according to the knowledge and abilities the students gained during the internship period.